Son Konu

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketmenin Faydaları

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Gebelikte hem bebeğin sağlığı açısından hem de anne adayının sağlığı açısından kuruyemiş tüketmek oldukça faydalıdır.Kuruyemişler yağlı tohumlar kategorisinde yer aldığı için besin değeri oldukça yüksektir.Bu yüzden yeteri kadar ve günlük bir avuç geçmemek şartıyla tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
İnsan sağlığı kadar önemli bir şey daha yoktur şu hayatta. Bu nedenle her insan az çok dikkat eder sağlığına. Özellikle hamileler, doğacak bebeklerini de göz önünde bulundurduklarında bu konuda oldukça hassas hareket ederler. Yediğine, içtiğine dikkat eder. Nelerin hamileliğine iyi gelip gelmeyeceğini öğrenerek ona göre hareket eder. Bu konuya hamilelikte kuruyemiş tüketmenin faydalarından bahsederek devam edelim.

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi



Bilindiği üzere kuruyemişler insan sağlığı açısından oldukça faydalı yiyeceklerdir. Özellikle hamilelikte tüketilmesi önerilmektedir. Fakat bilinçsiz ve dengesiz bir şekilde tüketmek başta bebek olmak üzere anneye de zarar vereceği için daha bilinçli ve kararında tüketilmesi son derece önemlidir. Bu hususta hangi kuruyemişin hangi besinleri barındırdığını bilmek ve ne kadar yenmesi gerektiğini bilmek gerekir. Bazen çerez bazen de atıştırmalık olarak tükettiğimiz çerezler, hassas bir dönem olan hamilelikte günde ortalama 1 avuç kadar tüketilmelidir. Uzmanların önerisine göre yaklaşık 25 grama tekabül eden bir avuç kuruyemiş, çeşidine göre sindirim sistemine, kemik ve zihin gelişimine kadar pek çok hususta önerilmektedir. Sürekli belli bir çeşidi tüketmek yerine kuruyemişleri çeşitlendirerek tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Hamilelikte kuruyemiş tüketmenin faydaları ancak tüketilen miktara göre ortaya çıkacaktır. Önerilen miktar olan ortalama 25 gramın üzerindeki tüketim, faydanın aksine zarara dahi yol açabilmektedir. Birçok kuruyemiş yağlı tohum şeklinde olduğu için günlük ihtiyaçtan fazlası alınmamalıdır. Örneğin fındık, fıstık, ceviz, badem ve Antep fıstığı gibi kuruyemişlerin 1 gramı ortalama 9 kaloridir. Bir avuçtan fazla tüketilmesi 200’ün üzerinde bir kaloriye neden olacaktır. Bu nedenle de en fazla bir avuç yani 25 gram tüketilmesi önerilmektedir.

Hamilelerin Tüketmesi Gereken Kuruyemişler ve Faydaları



Hamilelikte sıkça tüketilmesi önerilen kuruyemişlerin başında ceviz, Antep fıstığı, fındık, kaju, kuru incir, kabak çekirdeği, kuru kayısı, badem, yer fıstığı ve leblebi gibi besin değeri yüksek kuruyemişler gelmektedir.

Ceviz: Hamilelik döneminde günde ortalama 3 tane tüketilen orta büyüklükteki ceviz, bebeğin beyin gelişiminde oldukça etkilidir. Çok yüksek değerde antioksidan özelliğine sahiptir. Ayrıca iyi derecede lif ve protein kaynağıdır.

Antep Fıstığı: Uzmanlar tarafından günde 10 tane yenilen Antep fıstığının hamilelik döneminde vücudun ihtiyacı olan gündelik yağ miktarının karşılanacağı belirtiliyor. Ayrıca bu kuruyemişin vitamin ve protein açısından oldukça zengin olduğu biliniyor.

Fındık: Ülkemizde bolca yetişen fındık, bebeğin anne karnındaki kemik gelişimine bolca muhteva ettiği kalsiyum ile büyük destek sağlıyor. Ayrıca enerji kaynağı olarak da bilinir.

Kaju: Hamileliğin ilk dönemlerinde sıkça karşılaşılan mide bulantıları için atıştırmalık şeklinde kaju tüketilebilir. İçerdiği bakır mineralleri vücudun günlük ihtiyacı olan miktarın % 35’i 40 gram kaju ile karşılanabilmektedir. Yüksek kalorisi ve yağ oranı nedeniyle çok fazla tüketmemeye dikkat edilmesi gerekir.

Kuru İncir: Çinko, demir, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan incir, hamilelik esnasında annenin ihtiyacı olan birçok mineral içermesi açısından önemli bir besin kaynağıdır. Muhtevası olan mineraller, anne sütünde bulunan besinlere çok benzer. İçerdiği potasyum da kan basıncını düzenler ve gebelik zehirlenmesine karşı korur. Ayrıca mide bulantılarını azaltır hatta tamamen önleyebilir.

Kabak Çekirdeği: Protein, yağ ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin olan kabak çekirdeği hem anne hem de bebek için oldukça faydalıdır. Hamilelik döneminde tüketildiğinde anne adayına verdiği enerjiyle daha dinç durmasını ve rahatlamasını sağlar. Kalorisi fazla olduğu için aşırı tüketmekten kaçınılması tavsiye edilir.

Kuru Kayısı: Çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin olan kuru kayısı, hem sindirim sistemine yardımcı olur hem de vücudun tatlı ihtiyacını karşılar. Potasyum bakımından da zengin olan bu kuruyemiş, annenin ve bebeğin kalp sağlığını korur, annenin baş ağrısı gibi bazı ağrılarına da iyi gelir.

Badem: Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan badem, özellikle çinko yoğunluğu sayesinde doğumdan sonra anne sütünü artırmaya yardımcı olur.

Yer Fıstığı: Bünyesinde bulunan B ve E vitaminleri ile potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde bebeğin kaslarını ve kemiklerini kuvvetlendirir.

Leblebi: Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen mide bulantılarını ve kusmaları önlemek için sarı leblebi önerilir. Ayrıca tokluk hissi verir.
 
Üst Alt