Son Konu

Çocuklarda Perthes Hastalığı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Çocukluk döneminde ortaya çıkan ve ömür boyu tedavi ve takip gerektiren kemik ve eklem hastalıklarından biri olan Perthes hastalığı, genellikle 4-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülen, yürürken aksama ve topallama gibi sorunlarla kendisini belli eden bir hastalıktır. Erkek çocuklarında görülme sıklığı daha yüksek olan bu hastalıkta erken teşhis çok büyük önem taşır. Büyüme döneminde bulunan çocuklarda hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin bir an önce başlatılması, ileride hastalığın daha ciddi boyutlara gelmesini önlemeye ve sağlıklı büyüme ve gelişmenin sağlanmasına yardımcı olan en önemli unsurlardandır. Bu hastalık, tam olarak bilinmeyen nedenler sonucunda uyluk kemiğinin kalça ile birleştiği noktada kemik dokusunun harap olması ile gelişen önemli bir çocukluk çağı ortopedi hastalığıdır. Tıp literatüründe Legg-Calvé-Perthes hastalığı olarak da bilinen bu hastalık çocukluktan yetişkinliğe ve yaşlılık dönemine kadar sürekli ve detaylı tıbbi takip gerektirir.

Perthes hastalığı belirtileri nelerdir?

Perthes hastalığının başlangıç dönemindeki belirtileri oldukça hafiftir ve bu nedenle çocuklar veya ebeveynler tarafından çoğunlukla önemsenmez. Kimi zaman belirti vermeyebilirken bazen de hafif diz ve kalça ağrısı şeklinde kendini belli edebilir. Hastalık ilerledikçe belirtilerin de şiddeti artar. Perthes hastalığının yaygın olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalça ve diz bölgesinde ağrı

  • Topallama

  • Bacaklarda şişme

  • Bacak çapında incelme

  • Bacak kısalığı

  • Eklem hareketlerinde güçlük
Yukarıdaki belirtiler hastalığa ilişkin en yaygın görülen belirtiler olmakla birlikte görülen semptomlar olgudan olguya değişkenlik göstermektedir. Buna ek olarak hastalık sürecinde görülen belirtiler dönem dönem şiddetlenip hafifleyebilir. Perthes hastalığı, bazı durumlarda semptomların belirgin olmayışı nedeniyle hasta ve ebeveynler tarafından fark edilemediği için özellikle çocukluk döneminde nedensiz şekilde oluşan ağrılar için mutlaka bir çocuk ortopedisti muayenesi yaptırılmalıdır.

Perthes hastalığı nedenleri nelerdir?

Perthes hastalığının kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Hastalığın oluşumunda rol oynayan etkenlerin araştırılmasına yönelik araştırmalar devam etmekte olup bu hastalığın oluşum riskini artırdığı düşünülen bazı nedenler şunlardır:

Erkek cinsiyet

.Çocukluk döneminde aşırı hareketlilik

.Minyon tipli vücut yapısı

.Pıhtılaşma bozukluğu

.Kemik yapımında görev alan kalsiyum, fosfor gibi minerallerin yetersizliği

.Hormonal bozukluklar

.Kalça kemiğinde meydana gelen burkulma, zedelenme benzeri yaralanmalar

.Sigara içilen ortamda yetişme

.Düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelme

.Genetik yatkınlık

Perthes hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Perthes hastalığında tedavi yöntemi ve sürecin detayları çocuk ortopedisi uzmanı tarafından yapılacak olan detaylı muayene ve tanı testlerinin incelenmesi sonucunda hastanın yaşı, hastalığın derecesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak kişiye özgü planlanır. Hastalığın erken teşhis edilmesi, başarı oranının artırılması ve tedavi sürecinin kolaylaştırılabilmesi adına büyük bir öneme sahiptir. Hastalığın erken dönemde teşhis edildiği durumlarda çocukta kemik yaşı 6'nın altında ve eklem hareketlerinde büyük bir sorun yok ise hasta, çocuk ortopedisti tarafından düzenli takip edilmeli ve uygun fizyoterapi programları yapılmalıdır.


 
Üst Alt