Son Konu

7 Maddede Hayvanlar Üzerinde Yapılmış Acımasız Deneylerin En Ünlüsü: Çift Başlı Köpek Deneyi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-1741011f00165e47211b221c9d2612a57e1a2498.jpg


Bilimin en büyük meselelerinden biri de, nerede durmak gerektiği olmalı. Bilim için ne kadar ileri gidilebileceği, bugün bile akademik etraflarda en çok tartışılan hususların başında geliyor. İnsanlığın kelamda bilimsel ilerleme hırsından, en çok ziyanı da ne yazık ki tekrar deneylerde kullanılan hayvanlar çekmiştir.


Sovyet Bilim Adamı Demikhov




Tarihte organ nakli denilince akla birinci gelen isimdir Vladimir Demikhov. Sovyet bilim adamı 1930´larda ve 1950´lerde yaptığı çeşitli organ nakilleri ile bilhassa de köpek başı nakli ile tanınmıştır. Mecnunluk ile dahilik ortasında gidip gelen bu ünlü bilim adamının hayvanlar üzerinde yaptığı acımasız deneylerin en ünlüsü elbet çift başlı köpek deneyidir.

Deney Öncesi Hazırlıklar



Dr. Demikhov çalışmalarına bir köpeğe yapay kan pompalayıcısı takarak başlamıştır. Akabinde bir köpeğin göğsüne ikinci bir kalp takarak devam etmiştir. İkinci kalp için akciğerin bir kısmını çıkarmıştır. İkinci kalp ritmini koruyarak yepyeni kalpten bağımsız atmaya devam etmiştir. Daima denemelerin akabinde iki kalpli köpekler iki buçuk ay yaşayabilmeye başlamıştır.

Deney Başlıyor



Bir evvelki deneyinden elde ettiği sonuçlar ile çift başlı köpek deneyine geçen Demikhov bu deneyde, bir köpeğin başını kesip öteki bir köpeğe naklederek çift başlı bir köpek yaratma maksadını gütmüştür. Demikhov birinci iş olarak bir köpek yavrusunun başını, ön ayaklarıyla birlikte yetişkin bir köpeğe nakletti. Nakledilen köpek yavru olduğu için yetişkin konut sahibi köpeğin kalbi iki başa da kâfi kanı pompalayabilmekteydi. Her iki baş da farklı başka süt içebilmekte, hatta birbirlerinin kulaklarını ısırabilmekteydi.

Köpek 1 Ay Sonra Ölüyor



Zavallı iki hayvanın fecî azap ve acılar çekmesine sebep olan, patolojik bir ruhun yapıtı olan Frankenstein’in çift başlı köpek deneyi, köpeğin bir ay sonra ölmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştır. O günün kurallarında yeni bir organı vücudun çabucak kabul etmediği ve bağışıklık sisteminin yeni organı beden kabul edene kadar süreksiz olarak zayıflatıldığının bilinmediği düşünüldüğünde yapılan operasyonun tarihi bir değere sahip olduğu daha düzgün anlaşılmaktadır.

Demikhov'un Çalışmaları Devam Ediyor



Dr. Demikhov´un bir diğer çalışması kesilen bir köpek başına takılan yapay kalp ve akciğerle kesik başı bedensiz bir mühlet hayatta tutabilmesidir. Kesik baş yapay aygıta bağlı haldeyken refleksleri çalışıyordu, ışığa ve sese reaksiyon verebilmekteydi. Bu deneylerden insanlığın elde ettiği en kıymetli kazanımlardan birisi vücudundan ayrılan bir köpek başının yapay yollarla bir müddet boyunca hayatta tutulabildiğinin öğrenilmesi olmuştur.

Deney, Öteki Deneylere İlham Oldu



Tüm bu çalışmalar Amerikalı cerrah Robert J. White´a ilham vermiş ve sonuçta da Dr. White maymunlarda baş naklini gerçekleştirmiştir. Uzun çalışmaları sonucunda bir maymunun başı diğer bir maymunun gövdesine nakledilmiş ve hayvan bu biçimde yaşayabilmiştir. Gelecekte insanların önemli beden yaralanmalarında uygun vücut bulunana kadar süreksiz olarak bu yola başvurulabileceği öngörülebilir. Öbür bir alternatif de; birden fazla organı hasar görmüş yahut felç geçirmiş insanların başlarının, sağlam bir bedene nakledilebilmesidir.

Yalnızca Baş Halinde Yaşayan Bir Canlı Ne Düşünür?


eksisozluk.com
Meczuplukla dahilik hudutlarında yaşayan Demikhov ile ilgili videoları izleyince veya deney üzerine düşününce insanın psikolojisini bozabilecek şeylerle karşılaşabiliriz. Sadece baş halinde yaşayan bir canlı, ya da diğer birinin bedenine bağlı yaşayan ve hareketler üzerinde denetimi olmayan bir canlı neler düşünür? Neler hisseder?

Tüm bunlara karşın bu deney organ naklinin mümkün olduğunu gösteren birinci çalışmadır ve bilim tarihi için hayli kıymetli bir yere sahiptir.
 
Üst Alt