Son Konu

Türk Telekom ile Türkiye’nin enerjisi daha verimli

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
turk-telekom-enerji-UJPq_cover.jpg


Türk Telekom, Güç Verimliliği Haftası vesilesiyle, Türkiye’nin kuvvet kaynaklarının verimli kullanılması, yenilenebilir kuvvetin yaygınlaştırılması hedefiyle yürüttüğü yatırım ve optimizasyon çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Türk Telekom ile Türkiye’nin kuvveti daha verimli

Türk Telekom Teknoloji Umum Yönetici Yardımcısı Yusuf Kıraç, toplulukta kuvvet verimliliğiyle ilgili farkındalık ve bilinç seviyesinin artırılmasıyla güçte dışa bağımlılığın azalacağını açıkladı. Bu hedefle Kuvvet ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı himayesinde yürütülen ‘Aklınla Verimli Yaşa’ girişiminin ehemmiyetini vurgulayan Kıraç şöyle konuştu: “Türk Telekom olarak, bu meydanda 3 ana bahse odaklanıyoruz. Bunlardan birincisi; Süratle artan müşteri sayımız ve bant genişliğine karşın sabit ve mobil şebekelerimizde elektrik tüketimini her yıl bir evvelki yıla nazaran düşürmek.
İkincisi; yeni nesil muhabere teknolojilerinin kuvvette, tarımda, endüstride, ulaşımda, sıhhatte, bina ve kentlerde tasarrufunu yaygınlaştırarak en yüksek seviyede kaynak tasarrufu sağlamak ve sürdürülebilir topluluğa hizmet etmek. Üçüncüsü de karbon emisyonumuzu sistematik olarak azaltırken kuvvet verimliliği konusundaki yatırımlarımıza ve optimizasyon çalışmalarımıza aralıksız devam etmek.”

“Türk Telekom’un 1.700 lokasyonuna güneş güç sistemleri kurduk”

Kıraç, laflarını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin yenilenebilir güç kaynaklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırmasına destek olarak, hem cari açık ile savaşa ek sağlamak hem de verimliliğimizi artırmak hedefiyle 2015 yılında elektrik tedarik şirketimiz TTES’i kurduk. Tekrar bu çerçevede irili ufaklı büyüklükte 1.700 lokasyonumuzda güneş kuvvet santrallerimizin (GES) kurulumunu tamamlayarak yenilenebilir kuvvet sistemlerimizin yekun şurası gücünü 2,3 MW’a çıkardık. Bu girişimlerle, ak ve ulusal güce ek sunmayı ve Türkiye’deki vesair münasip lokasyonlarımızda da misal GES pratiklerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz”.

“Baz istasyonlarımızda verimliliği artırıyoruz”

Kıraç, güç verimliliğini artırmak gayesiyle baz istasyonları ve sistem odaları başta olmak üzere Türk Telekom’da tasarrufta olan soğutma ve ses haberleşme sistemleri üzere kuvvet tüketimi yüksek ekipmanları, daha düşük güç tüketen modellerle değiştirdiklerini belirtti. Ayrıyeten, baz istasyonlarında sera gazı emisyonlarını azaltmak için tabiata dost klima gazı kullanmaya başladıklarını açıkladı. Kıraç, “Proje kapsamında 2020 yıl sonuna kadar sınırlı yerlerdeki baz istasyonlarımızı yüksek verimlilikte çalışan modellerle değiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türk Telekom, Karbon Saydamlık Girişiminde

Kıraç, Global e-Sürdürülebilirlik Teşebbüsü GeSI’nin raporuna nazaran, Türk Telekom’un yerkürede elektrik tüketimini son 6 yıldır azaltan nadir operatörlerden biri olduğunu da açıkladı.

Türk Telekom, şirketlerin iklim değişikliği risklerini global çapta raporlayan Karbon Saydamlık Girişimine de (CDP) dâhil. Kıraç da kuvvet tasarrufunu ve yenilenebilir kuvvet tasarrufunu artırmaya, yakıt tüketimini ve karbon monoksit salımını azaltmaya yönelik girişimleri ve yıllık güç tasarrufu gayeleri neticesinde Türk Telekom’un CDP skorunu 2018’de iki kademe yükselterek C+ farkındalık seviyesine çıkardığını belirtti.

Türkiye’nin akıllı kent pratikleri

Türkiye’nin birinci entegre yeni nesil kent girişimini hayata geçiren Türk Telekom, bu akıllı pratiklerle birçok yerde tasarruf sağladı. Kıraç, “Kurgulanan yeni nesil kentler sayesinde, akıllı sistemlerin yan aldığı lokasyonlarda kamu yararına değerli ölçüde ek ortaya koyduk. Türk Telekom’un yeni nesil kent pratikleriyle elektrikte yüzde 40’a ve sulamada yüzde 30’a varan tasarruf sağlandı. Akıllı ulaşım pratikleriyle, trafikte geçirilen müddette yaklaşık yüzde 35 tasarruf elde edilirken bu müddetin düşmesine bağlı olarak karbon salımı yaklaşık yüzde 25 azaldı. Kent parklarında hayata geçirdiğimiz akıllı aydınlatma tahlillerimiz sayesinde yüzde 30 civarında güç tasarrufunu yakalamayı başardık. Dar bant nesnelerin interneti (NB-IoT) teknolojisine sahip akıllı sayaçlarımızla uzaktan sayaç okuma girişimlerimizi çoğaltarak yerli sayaç üreticileri, Belediyeler, Ilmî Kuruluşlar ve Üniversitelerle, kuvvet meydanındaki NB-IoT test ve yaygınlaştırma çalışmalarına öncülük etmekteyiz” dedi.

Geleceğimize sahip çıkmak için geri kazanım ile sıfır atık

Kıraç, Sıfır Atık Projesi’ne destek verdiklerini, Türk Telekom’da bugüne kadar yekun 105 ton kağıt, 30 ton plastik, 10,5 ton cam, 5 ton metali geri dönüşüme kazandırdıklarını söz etti.

Yusuf Kıraç laflarını şöyle tamamladı: “Genelde üç ortamda israfın engellenmesi gerektiği söylenirdi: İnsan, hengam ve para… Artık buna kesinlikle enerjiyi de eklemek gerekir. Güç israfı birinci üçünün israfını tetikler!”

 
Üst Alt