Son Konu

Otomatik Vites Sorunları Ve Belirtileri Nelerdir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
23
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de artan araç sayısı ile birlikte trafik karmaşıklığı da artmakta ve giderek tehlikeleşmektedir. Bu sebeple bir çok sürücü manuel şanzımanlı araçlar yerine artık otomatik şanzımanlı araçları tercih etmeye başlamıştır. Bilindiği gibi otomatik vitese sahip olan araçlarda kaza ihtimali ve herhangi bir arızanın yaşanması manuel vitesli araçlara göre sanıldığının aksine daha çok değil daha azdır. Şu da bilinmeli ki düzenli ve kibar bir şekilde kullanılan, yağ değişim ve bakımı yine aynı düzenlilikle yapılan vitesler en az 150 ila 200 bin km’lere kadar sizi rahatlıkla taşıyabilir. Fakat her şeyde olduğu gibi otomatik viteslerin de dezavantajları bulunmaktadır. Ve otomatik vitesin en büyük dezavantajı yakıt maliyetlerinin çok yüksek olması ve olası bir arıza durumunda yine çok pahalı parça ve işçilik ücretleri istemesidir.

Otomatik viteslerin çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söylemekte de fayda vardır. Bu sebeple olası bir arıza durumunda manuel yöntemlerle bu arızanın tespit edilebilmesi pek hatta hiç mümkün değildir. Bu sebepledir ki üretilen tüm marka ve model araçlara göre özel arıza tespit cihazları bulunmaktadır ve bu cihazlar sayesinde vitesin sorunun, arızasının ne olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Ama ön önemli şey bir aracın arıza vermeden önce uygun servis bakımlarının uygun zamanlarda yapılması gereklidir. Bilinmelidir ki bu vites olsun ya da başka bir parça, burada oluşa arıza yalnız burada kalmayarak aracın diğer parçalarına da aynı oranlarda zarar verecektir. Çünkü zamanında yapılan muayene ve müdahaleler hem sizleri kaza yapmaktan hem yolda kalmakta hem de gereksiz bir sürü masraftan kurtaracaktır. Unutulmamalıdır ki uzun zaman boyunca vites bakımını yaptırmayarak aksatan sürücüler otomatik vites yağ kaçağı ve vites vuruntusu gibi problem ve sıkıntılarla diğer sürücülere göre daha sık ve kısa zaman içerisinde karşılaşmaktadır.

Peki, otomatik vites arıza ve belirtileri genel olarak nelerdir?
  • Düz veyahut da yokuş aşağı olan bir yoldayken vitesin ‘’D’’ konumuna alınmasının ardından ayağın frenden çekildikten sonra aracın ileri yönde gitmesi gerekir.
  • Yokuş yukarı veyahut da rampa yukarı bir yolda iken de vites ‘’D’’ konumuna getirildiğinde ve frenden ayak çekildiğinde aracın bulunduğu konumda direnç göstererek sabit kalması gerekir ve araç bu vaziyette iken de geri kaçmamalıdır.
  • Vites ‘’D’’ konumunda bulunuyor iken ya da bir vitesten başka bir vitese geçer iken araçtan ses, hırıltı, titreşim ya da vuruntu gibi şeylerin hissedilmemesi gerekilir.
  • Araçtaki vites düğmesinin tutukluk yapmaması gerekir, sorumsuz bire şekilde çalışması gerekir.
  • Rampalarda aracın hızlanma sorunu yaşamaması ya da aracın çekişinde hissedilen bir düşüklüğün bulunmaması gerekir.
  • Araç tüm viteslerde stabil olmalı ve de her viteste farklı bir şekilde çalışma göstermemelidir.
 
Üst Alt