Son Konu

Zarar Görmemesi İçin Gizli Tutuluyor: Kula-Salihli Jeoparkı'ndaki Ayak İzleri 5 Bin Yıllık Çıktı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-3bea16399e1e32c54b3678c8a26ca9c43a485a47.jpg


Türkiye'nin birinci ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı 'Kula- Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı' içinde yapılan baraj inşaatı sırasında bulunan insan ayak izlerinin 5 bin yıllık olduğu ortaya çıktı. Biri 43 numara erkek ayağına ilişkin olan izler ortasında bayan ve çocuk ayak izleri de bulunuyor.





Avrupa UNESCO Jeoparklar ağındaki Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı'nda bulunan ve daha evvel 11 bin yıllık olduğu bilinen ayak izleri ile küllerin geçmişi araştırıldı. 

Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Almanya'nın Heidelberg Üniversitesi ve Avustralya'nın Curtin Üniversitesi'nden akademisyenler ile volkanologların oluşturduğu kurul, Sindel Mahallesi yakınlarında bulunan ayak izleri ve külleri inceledi. 

2 farklı tarihleme metodu uygulayan bilim insanları, tespitlerini 'Tarih öncesi beşerler tarafından görülebilen ve kaydedilen volkanik patlama' isimli makalede yayımladı.

Ayak izi ve küllerin yaklaşık 4 bin 700 ila 5 bin yıl ortasında bir yaşa sahip olduğu tescillendi.



"Zarar verilmemesi için saklı tutuyoruz"



Ziyan verilmemesi ismine ayak izlerini bâtın ve gizli tuttuklarını söyleyen Jeopark Belediyeler Birliği Müdürü ve Jeofizik Mühendisi Yiğit Karakuzu, "Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı, 2 bin 320 kilometrekare alana sahip Türkiye'nin UNESCO sertifikalı birinci ve tek jeoparkıdır. İçinde arkeolojik, kültürel ve jeolojik SİT alanlarının oluşturulduğu dünyanın 99'uncu, Avrupa'nın 58'inci jeoparkıdır. Şu an dünya üzerindeki 41 farklı ülkede, 147 jeopark bulunmakta. Türkiye'de ise tek jeopark olarak hizmet vermekteyiz. Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı alanının Salihli bölgesinde en kıymetli arkeolojik SİT alanlarımızdan biri olan fosil ayak izleri bölgesindeyiz. Ayak izlerimiz 1960 yıllarında, Demirköprü Barajı inşaatında bir yol çalışması sırasında bulundu. O periyotta 100'e yakın ayak izi bulunmuştu. Vakit içinde ayak izleri yerlerinden alınıp çeşitli müzelerde sergilenmek üzere götürüldü. Şu an tabiatta görebileceğimiz ayak izleri mevcut. Yerlerini bilinmeyen ve gizli tutuyoruz. İnsanların gelerek, jeolojik mirasımıza ziyan vermelerini istemiyoruz" diye konuştu.

Karakuzu, ayak izi ve küllerin yaklaşık 4 bin 700 ila 5 bin yıl ortasında bir yaşa sahip olduğunun tescillendiğini kaydetti.



Kula- Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı'ndan fotoğraflar












 
Üst Alt