Son Konu

Çin, Çocukların Oyun Oynama Süresini 1 Saatle Sınırladı

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
cin.jpg

Değişik kararlarıyla ve uygulamalarıyla sıkça gündeme gelen Çin, tekrar epeyce tuhaf bir karara imza attı. Çin’de görüntü oyunlarının düzenleyicisi olan kurum tarafından getirilen yasakla, 18 yaşın altındaki çocukların sadece hafta sonları 1 saat olmak kaydıyla oyun oynamasına müsaade verilecek.

BBC’nin haberine nazaran, çocuklar 20.00 ile 21.00 ortasında oyun oynayabilecek, bunun dışındaki saatlerde ise görüntü oyun şirketlerine verilen direktifler doğrultusunda çeşitli denetim süreçleri uygun bir formda yapılarak çocukların girişleri engellenecek. Çin devletine ilişkin öbür bir medya kuruluşunda ise oyunlar “manevi uyuşturucu” olarak söz edildi.

Daha evvelki kurallara nazaran çocuklar online oyunları hafta içi 90 dakika, hafta sonları ise 3 saat oynayabiliyordu. Kısıtlamadan yaklaşık 1 ay öncesinde devlet takviyeli bir basın kuruluşu olan Economic Information Daily tarafından da Çin’deki birçok gencin oyun bağımlısı olduğu ve bunun olumsuz tesirler yarattığına dair makaleler yayınlanmıştı.

Bu yasakların açıklanmasından çabucak sonra Çin merkezli oyun şirketlerinin paylarında büyük düşüşler meydana geldi. Tencent üzere firmalar mecburen daha 1 ay öncesinden yani Temmuz ayında çocukların 22.00 ila 08.00 ortasında oyun oynayamaması için yüz tanıma özelliğini getirmek durumunda kalmıştı. Tekrar de çocukların ve gençlerin oyun oynamak için de bu sefer sıkça ailelerinin kimliklerini kullanmaya başladığı biliniyor.

Dünyada kimi şeyleri engellemenin en uygun yolunun kısıtlama olmadığının hala anlaşılamadığını görüyoruz bu örnekte. İstenildiği kadar yasaklansın, şayet çocuklara makul ölçüde oynamaya müsaade verilip fazlasının ziyan olmadığı anlatılmadığı sürece bir yolunu bulup oynamaya devam edeceklerdir. Burada ziyanlı olan şeyin teknoloji yahut oyunlar değil, bağımlılık olduğu anlatılmalı. Fakat o vakit kimi meselelerin üstesinden gelinebilir.
 
Üst Alt