Son Konu

Ultrason Bebeğe Zarar Verir mi?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
İnsan hayatı boyunca yaşadığı birçok hastalığın teşhisinde ultrason kullanılır.Gebelik döneminde de bebeğin gelişimini gözlemlemek açısından kullanılan ultrason gebelik sürecinde birçok kez kullanılır.Gebelik döneminde ultarasonun bebeğin üzerinde herhangi bir zararı var mı? Ultrason radyasyon yayar mı gibi soruların tüm cevabı yazımızda.
Ultrason aslında insan kulağının duyamayacağı düşüklükte ses titreşimlerini algılayarak çalışan bir cihazdır. Oluşan bu ses titreşimleri gözlemlenmek istenen bebeğin ya da organın görüntüsü cihaz üzerinde gösterir ve bebek ya da organda meydana gelen olumlu ve olumsuz gelişmelerin gözlemlenmesini sağlar. Tıp dünyasında sonografi olarak adlandırılan ultrason cihazı ses dalgalarını algılayan bir cihaz olarak herhangi bir ışın dalgası yollamaz. Zararlı bir ışın olmadığı için de bebeğe herhangi bir zararı söz konusu değildir.

Konu ile İlgili Yapılan Araştırmalar



Ultrason yaklaşık olarak 35 yıldır tıp dünyasında kullanılmaktadır ve kullanıldığı bu 35 yıl boyunca herhangi bir yan etkisi ya da zararı görülmemiştir. Özellikle gebeler üzerinde ultrason kullanılması akıllara ‘zararlı mı?’ sorusunu getirdiği için bilim adamları gebelerde ultrason kullanımını yakından incelemiş ve herhangi bir olumsuz sonuca ulaşmamışlardır.

Hangi Durumlarda Bebeğe Zararı Dokunur?


Ultrasonun sık kullanılması ya da az kullanılması bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ancak bu cihaz deneyimsiz ve yetkin olmayan eller tarafından kullanıldığında kişiye zarar verebilir. Ayrıca ultrasona girme sıklığı ise doğum doktorunuzun gerek gördüğü durumlarda olmalıdır. Doktorunuzun önerisi olmadan ultrasona girmeniz bebeğinize zarar vermese de hem vakit hem de nakit kaybınıza neden olabilir. Gebeliğinizin ilk aylarında ay da bir kere girdiğiniz ultrasona gebeliğinizin son dönemlerinde daha sık gireceksiniz.

Gebelikte Ultrason Neden Kullanılır?

Öncelikle gebelik tespiti için kullanılan ultrason gebelik tespit edildikten sonra ise bebeğin sağlığını kontrol için kullanılmaktadır. Ultrason ile bebeğin kaç aylık olduğu tespit edildiği gibi kaç kilo olduğu da tespit edilerek normal gelişimine uygun olarak büyüyüp büyümediği kontrol edilir. Bütün bunların yanı sıra ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ölçülerek bebeğin genetik bir hastalığı olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca bebek duruşu kontrol edilerek ters gelme ihtimaline karşılık önlemler alınır buna bağlı olarak normal doğum mu yoksa sezeryan mı yapılması gerektiğine karar verilir. Ultrason bebeğin suyunun tespit edilmesi için de kullanılır ki anne karnındaki bebek için yeterli suyunun bulunması oldukça önemlidir. Suyun azalması son dönemlere doğru ise bebeğin doğum zamanının yaklaştığını gösterirken, ilk aylarda olan su azlığı bebekte düşük tehlikesinin habercisi olmaktadır. Böyle bir durumda doktorlar düşük durumu gerçekleşmemesi adına hemen önlemleri alırlar ve anne adayının daha fazla su tüketmesini önerirler. Ayrıca bebeğin eşi ve plesantasının durumu da kontrol edilerek bebeğin içinde yaşadığı kesenin sağlıklı olup olmadı izlenir. Ultrason ile bebeğin kafa tasının yarı çapı da ölçülür ve böylece bebekte her hangi bir anomali olup olmadığı tespit edilir. Bir anomali tespit edildiği takdirde kürtaj için gerekli yasal işlem ailenin talebi doğrultusunda başlatılır ve tamamlanır.
 
Üst Alt