Son Konu

Beyin hücrelerimizi yakan Kuantum Dolanıklık nedir?

dadaş

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,364
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
kuantum-dolaniklik-nedir.jpg



1935 yılında Schrödinger tarafından ortaya atılan Kuantum Dolanıklık İlkesi, insanları ürkütecek bazı gerçekleri ortaya çıkardı. Kuantum Dolanıklık hakkında bilinenleri sizler için derledik.

Kuantum Dolanıklık İlkesi Nedir?


Kuantum Fiziği’ne ilgisi olan pek çok kişinin yolu, en azından bir kere Kuantum Dolanıklık İlkesi’ne çıkmıştır. Daha önce yolunuz düşmediyse bile sizin için ürkütücü ve bir o kadar da ilginç olan bu ilke hakkında tüm bilinenleri derledik.

Kuantum Dolanıklık İlkesi neyi anlatıyor?

Bu ilkeye göre aynı anda ya da aynı kaynaktan yaratılan iki madde ya da nesne, birbirleri ile sürekli bir dolanıklık halinde bulunur. Örneğin aynı anda fırlatılmış fotonlar, birbirleri ile sürekli etkileşim halindedir. Bu kısım halihazırda çok önemli bir detay gibi gözükmeyebilir. Çünkü evrende var olan her şeyin birbiri ile etkileşim halinde olduğunu söyleyen pek çok teori ve iddia zaten bulunuyor.
700x420xkuantum-dolaniklik-nedir-2.jpg.pagespeed.ic.-NJ0UtqtUJ.jpg
Ancak işler tam da bu andan itibaren garipleşiyor. Örneğin aynı kaynaktan fırlatılan iki elektronun birbirine zıt bir şekilde döndüğünü varsayalım. Siz bu elektronlardan birisini, birbirine ne kadar uzakta olursa olsun döndürürseniz, diğeri de aynı anda yönünü değiştirir.

Peki bunda garip olan şey sadece bu mu?

Öncelikle bu iki parçanın kopya veya klon olmadığını, hızlarının, spinlerinin ve pozisyonlarının farklı olduğunu belirtelim. Tüm bu alakasızlığa rağmen aynı anda veya aynı kaynaktan fırlatılan bu maddeler, birbirlerine ne kadar uzak olurlarsa olsunlar etkileşim halinde bulunurlar.

Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta da, birisinin yönünü çevirdiğinizde diğerinin de aynı anda tepki vermesi. Örneğin iki parçanın birbirine üç ışık yılı uzakta olduğunu varsayalım. Uzaydaki en üst hız limitinin ışık hızı olduğunu kabul edersek, iki parçanın birbiri ile iletişim kurması en üst hızda üç yıl sürer. Ancak bu maddeler üç ışık yılı da, üç milyon ışık yılı da uzakta bulunursa bulunsun, aynı anda etkileşime geçiyorlar.

1 2 3



 
Üst Alt