Son Konu

Fitch:  TCMB zorunlu karşılıklar tebliği bankalar için tehdit değil

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
atilla-kitap-kapak-2.jpg



TCMB’nin zarurî karşılıklar bildirimini değiştirerek, daha fazla kredi veren bankaları ödüllendirmesi, ötekileri ise cezalandırmasına kredi derecelendirme kuruluşlarından birinci reaksiyon Fitch’ten geldi. Fitch Merkez Bankası tarafından atılan mecburî karşılık adımı hakkında yaptığı açıklamada ‘kısa vadede tehlike oluşturmuyor’ değerlendirmesi yaptı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün yayımladığı raporda şunları belirtti:

Türk bankalarına verilen %10-%20 kredi büyüme teşviki kısa vadede tehlike oluşturmuyor.

Belirlenen bu gayenin özel bankaların kredi büyümesinde ölçülü hızlanmayı özendireceğini, kamu bankalarındaki süratli büyümeyi yavaşlatacağını düşünüyoruz.

Öte yanda, aporunda Türk bankalarına yönelik TL cinsinden yıllık yüzde 10 – 20 kredi büyümesi teşvikinin büyük bir ihtimalle süratli bir kredi artışına neden olmayacağı belirtildi.

Fakat TCMB’nin kredi büyümesi teşviki ileride daha yüksek gerçek büyüme maksatlarını beraberinde getirirse bankacılık kesimi üzerindeki riskler önemli ölçüde artabilir.

TCMB ne yapmıştı?

Merkez Bankası 19 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, mecburî karşılıkların finansal istikrarı destekleyecek formda daha esnek ve aktif kullanılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

TCMB’ye nazaran, kredi büyümesi yüzde 10 ila yüzde 20 ortasında (referans değerler) olan bankalar için Türk lirası mecburî karşılık oranları, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) ve 3 yıldan uzun vadeli öbür yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanacak.

Başka bankalara ise %7 karşılık uygulanacak  ve bu meblağlara ödenen faiz de maksadı tutturan bankaların altında olacak.

Karar ekonomistler  ve piyasa oyuncuları tarafından “kredi vermeyene ceza” olarak yorumlanmıştı.

Reuters karşulıklar bildirisine piyasa yansısını şöyle özetlemişti:

“Reuters’a bilgi veren bankacılar halka açık bankalar ortasında yaptığı değerlendirmeden düzenlemeden tüm kamu bankalarının yararlanacağını, fakat özel bankaların mevcut durumda kriterleri bugün için karşılayamadığını belirttiler.

Reuters’da bugün yayımlanan haberde de sistem ile birinci etapta kamu bankalarının en büyük kazanımı sağlayacak. Bununla birlikte sistem özel bankaları da referans olarak belirlenen kredi büyümesine daha erken ulaşmaya teşvik edebilecek. açıklamasına nazaran, yeni uygulama ile birinci kademede piyasaya yaklaşık 5.4 milyar TL ve 2.9 milyar dolar karşılığı altın ve döviz likiditesi verilmesi bekleniyor. Bu, 20 milyar TL’nin üzerinde bir likiditenin birinci etapta kamu bankaları aracılığıyla piyasaya sağlanacağı manasına da geliyor.

ParaAnaliz’in özgün, tarafsız ve sizin gündeminizi aydınlatan haber ve yorumlarına eksiksiz erişmek için bizi Facebook’ta takibe alın, Sayfamız BilgeEkonomist


 
Üst Alt