Son Konu

Böbrek taşı neden olur? Böbrekler nasıl temizlenir?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bobrek_tasina_iyi_gelen_dogal_yontem_1534418527_6569.PNG

Günümüzde her 5 kişiden biri böbrek taşı hastalığına yakalanır. Peki böbrek taşı neden olur? Belirtileri nedir ve doğal tedavisi var mıdır? Sizler için yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve şiddetli ağrılara neden olan böbrek taşına dair merak edilenleri araştırdık. Ayrıca böbrekleri temizleyen mucize bir karışımı da haberin detayına ekledik.

Çevresel faktörlerden, genetikten, su oranının az olması ve bazı besinlerden kaynaklı böbreklerde taş oluşur. Değişik büyüklüklerde oluşan bu taşlar idrar akışını bozar. Şiddetli kramplara ve karın ağrısına neden olur. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durum doğru ve zamanında müdahale edilmediğinde de ciddi sorunlara sebebiyet verir. Böbrekte kalan kalsiyum ve bazı mineral parçalarının sertleşip bir araya gelmesi ile taş oluşur. Bu taşlar mesaneye geçemeyecek kadar büyük olunca ağrıya neden olur. Ayırca idrar sırasında zorlanan kanallar da  idrarın ağrılı bir şekilde akmasına sebebiyet verir. Vücut ısısı bu duruma bağlı değiştiğinden aşırı terleme yaşanır. Hemen belirti gösteren bu hastalığın en son çaresi ameliyattır. Zaman zaman herkes de oluşan bu taşlar ufak olduklarından idrar yolu ile çıkar. Hasta bunu fark etmez. Ancak taşlar birleşince ve mesane kanallarından atılmadıkça ağrılarla kendini belli eder. 

yb7GB_1549011857_0827.jpg

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Karın bölgesinde başlayan ve kişinin ayakta durmasını zorlaştıran ağrılara

- İdrar sırasında yanma ağrı ve idrarın çok olmasına rağmen az akması

- Ağrılar bir süre sonra sırt, kasık ve karın alt kısmına kadar yayılır

- Mide bulantısı ve onu eşlik eden kusma 

- İdrarın kokulu ve koyu renkte olması

- 38 derece ve üstü ateşlenme yaşanması 

- İdrara çıkmada zorlanırken, ishal olma

- En şiddetli belirtisi ise zayıflamadır.

gtQUX_1549016939_351.jpg

BÖBREK TAŞI TÜRLERİ VE NEDENLERİ

- En sık görülen taşlar kalsiyum nedeniyle oluşanlardır. Bu rahatsızlık çoğunlukla 23-30 yaş arası erkeklerde görülür. Kalsiyum, oksalat, foffor gibi maddelerin birleşimi ile oluşur. Böbrekteki kalsiyum azaldıkça oksalat artar bu da taşın oluşmasına zemin hazırlar.

- İdrar içinde bulunan sistin maddesinin artması ile de taş oluşur. Sistin, sistinüri hastalığından dolayı oluşur. Bu durum genetiksel gelişen bir rahatsızlıktır. 

- Strüvit bir mineral türüdür. Böbrekte birikmeye meyillidir. Bu durum kristalli taşlara neden olur. Taşlar idrar kanallarını tıkar. 

- Genellikle kemoterapi göre hastalarda ise ürik asit taşları görülür. 

toW8X_1549011970_2466.jpg

LİMON MUCİZESİ!

Böbrek taşının yüzde 80'ini kalsiyum okzalat ve fosfat kristallerinin birleşmesi ile meydana gelir. Bu kristallerin oluşumunu engelleyen en etkili besin limondur. Limon içerdiği sitrat maddesi sayesinde oluşmuş bu kristalleri parçalar aynı zamanda yeni oluşumu da engeller. Uzmanlar limonun suyunun daha etkili olduğunu yapılan araştırmalarda ortaya koymuştur. Özellikle nane limon suyu ve su ile karıştırılarak yapılan limonun bu rahatsızlıkta etkili olduğu vurgulanıyor. 5 adet limon, 6 yaprak nane ve 3 bardak suyu mikserde karıştırınız. Bu karışımı böbrek hastalarının her gün bir bardak tüketmesinde fayda var.

70TXT_1549016803_823.jpg

BÖBREK TAŞININ OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR?

- Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan su tüketilmelidir. Bu da ortalama 2,5 litredir. Böbrek fonksiyonlarının çalışması için etkili olan yöntemlerden biri olan su özellikle böbrek üstü bezlerinin çalışması için gereklidir. 

- Kalsiyumlu besinler oksalat seviyesinin azalmasını sağlar. Ancak kalsiyum ilaçlarla değil doğal yolla tüketilmelidir. İlaçlarla alınan kalsiyum oksalat maddesinin birikmesine neden olabilir.

- Tuzla beraber vücuda giren sodyum taş oluşumuna neden olan etkili maddeler arasındadır. Bu yüzden sodyum bakımından başta tuz olmak üzere tüm besinlerden uzak durun.
 
Üst Alt