Son Konu

Sunucu Yonga Kıtlığı Etkisini Artırmaya Devam Ediyor

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sunucu-Yonga-Kitligi-Etkisini-Artirmaya-Devam-Ediyor.jpg

Ekran kartlarından oyun konsollarına ve çiplere kadar her şeyin yetersiz olmasıyla birlikte teknoloji dünyasının arz sorunuyla karşı karşıya olduğu uzun zamandır bilinen bir gerçek. DigTimes’ın yayınladığı son rapora göre, sunucular ve veri merkezlerinin donanımları söz konusu olduğunda, bazı kritik sunucu çiplerinin teslimat süreleri 52 – 70 haftaya kadar uzadı. AMD ve Intel bütün iş güçlerini sunucu çiplerine ayırmasına rağmen olağanüstü talebin karşılanamaması, sunucu yonga kıtlığı meselesini farklı boyutlara taşıyabilir.

Günümüzde kullanılan modern sunucular, ortalama bir tüketici bilgisayarından daha fazla elektronik bileşene ihtiyaç duymakta. Bundan kaynaklı olarak üretimde sunuculara öncelik veriliyor ancak var olan talebi karşılamak çok zor. Haliyle profesyonel kullanımlara yönelik sunucu bulmak imkansızlaşıyor. DigiTimes’ın bildirdiğine göre, önde gelen Tayvan merkezli sunucu üreticileri, bileşenlerin yetersiz tedarikinden dolayı sorun yaşamakta. Bu noktada AMD ve Intel’in yoğun talebe yetişemediğini görüyoruz.

Sunucu-Yonga-Kitligi-Etkisini-Artirmaya-Devam-Ediyor-2-640x360.jpg


Konuyla alakalı olarak Tayvanlı sunucu üreticisi Inventec, AMD’den ve Intel’den sunucu işlemcisi edinmenin çok uzun sürdüğünü belirtti. Her iki şirket de genellikle normal yongalar yerine yüksek kar marjlı sunucu işlemcilerinin üretilmesine odaklanıyor ancak bu çaba istenen seviyede değil. Bunun en önemli sebebi ise gelişmiş bir işlem teknolojisi kullanarak sunucu yongası oluşturmanın üç aydan fazla zaman alması. Üretilen her ürünün test edilmesi ve paketleme süreci de işin içine girince donanımların teslimat süresi uzuyor.

Digitimes tarafından yayınlanan rapora göre; sunucu üreticileri yonga alamadıkları için müşterilerine siparişleri ulaştıramadılar ve sunucu ürünlerine olan talebe rağmen üreticilerin mali anlamda büyümesi sınırlandı. Örneğin Mitac şirketi, çip sıkıntısı nedeniyle siparişlerin %30’unu karşılayamadı. Sektördeki diğer şirketler de aynı sorundan muzdarip. Yapılan anketlerde ise yaşanan çip sıkıntısının 2022’den önce çözülemeyeceğine inanılıyor. İlerleyen aylarda ne gibi değişiklikler yaşanacak hep birlikte göreceğiz. Konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
 
Üst Alt