Son Konu

Tartışma Yaratan Uygulama: İsrail Merkezli Soyağacı Sitesi, Ölmüş Kişilerin Sahte Videolarını Üretiyor

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-0b15d6b1c569c6cb5d91caa6642138e3aafb1316.jpg


İsrail merkezli soyağacı sitesi MyHeritage, kullanıcıların ölmüş yakınlarını deepfake teknolojisiyle "canlandıran" bir uygulama geliştirdi.





BBC Türkçe'de yer alan habere nazaran, Deepfake teknolojisi, yapay zeka yardımıyla yüz fotoğraflarından yüksek gerçekliğe sahip düzmece görüntüler üretilmesine imkan sağlıyor.

Şirket, DeepNostalgia (Derin Nostalji) isimli uygulamada "yaşayan şahısların düzmece görüntülerinin yaratılması üzere maksat dışı kullanımları önlemek" görüntülere ses konulmadığını açıkladı.

Sitenin sıkça sorulan sorular kısmında yeni uygulamanın "nostalji" gayeli olduğu belirtilerek şöyle deniliyor



"Sevdiklerimizi hayata döndüren bu özellik kimi bireyler tarafından 'sihirli' kimi bireyler tarafından da 'ürkütücü' bulunabilir. Sonuçlar tartışmalı olabilir lakin bu teknolojiye kayıtsız kalmak güç."

Deep Nostalgia teknolojisi İsrail şirketi D-ID tarafından geliştirildi. Yapay zekanın kullanıldığı bu teknolojinin canlı bireylerin yüz ve beden hareketlerini temel alıyor.

Sitede Kraliçe Victoria ve Florence Nightingale üzere tarihi figürlerin "canlandırılmış" görüntüleri bulunuyor.

Şirket bu ayın başında doğum yıldönümünde YouTube'da 16. ABD Lideri Abraham Lincoln'ün görüntüsünü yayımlamıştı.1865'te bir suikast sonucu hayatını kaybeden Lincoln bu görüntüde "konuşuyor".

Tartışma yaratan bu görüntünün akabinde birtakım kullanıcılar Twitter'da kaybettikleri yakınlarının görüntülerini yayımlamaya başlamışlardı.

'Kraliçe'den uydurma Noel iletisi...'



İngiltere'de Channel 4 Televizyonu, deepfake teknolojisinin palavra haber yaymak için kullanılması tehlikesine dikkat çekmek için bu metotla hazırlanmış geçersiz bir Kraliçe görüntüsü hazırlamıştı.

Görüntüde Kraliçe halka alternatif bir "Noel mesajı" vermişti.

İngiltere hükümeti, deepfake teknolojisiyle ilgili bir mevzuat hazırlığı içinde.

Meclis Komitesi, deepfake teknolojisiyle görüntüleri yapılan bireylerin isteğinin alınması kaidesinin getirilmesini istiyor.
 
Üst Alt