Son Konu

439 Yıl Önce Gerçekleşen Dev Güneş Fırtınası Tekrarlanabilir

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
439-yil-once-gerceklesen-dev-gunes-firtinasi-tekrarlanabilir-1617356551.jpg

2020 yılında sık sık duymaya alıştığımız felaket haberleri, 2021 yılında da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Cornell Üniversitesi'nden gök bilimciler ve Portekizli astronomlar tarafından yapılan açıklamalara göre sonuncusu 1582 yılında kayda geçen dev güneş fırtınalarının bir yenisi, içinde bulunduğumuz yüzyılda gerçekleşebilir.

Gökyüzünü üç gece boyunca yaşıyormuşçasına aydınlatan olay ile ilgili olarak Avrupa ve Asya'daki düzinelerce şehirde kayıtlar bulmak mümkün. Olayla ilgili olarak ortaya çıkarılan metinlerden birinde dev güneş fırtınaları ile ilgili olarak “Gökyüzünün tamamı alevler içinde gibiydi; sanki gökyüzü yanıyordu ifadeleri yer alıyor.

Dev güneş fırtınası, şehirlerin elektrik hatlarına kadar tüm elektronik altyapıyı ve cihazları etkileyebilir


12ef17ba1961199d0be1498bc904e255554a16e5.jpeg

Günümüzden 439 yıl önce gerçekleşen dev güneş fırtınaları ile ilgili kayıtları ve günümüz Güneş faaliyetlerini inceleyen bilim insanları, içinde bulunduğumuz yüzyılda benzer bir dev güneş fırtınası gerçekleşebileceğini aktardılar. Günümüzden yüzyıllar önce gerçekleşen fırtına, müthiş bir korkuya neden olsa da ciddi bir hasara neden olmamıştı. Bugüne geldiğimizde ise durum tamamen farklı olabilir.

Güneş fırtınaları, yıldızımız Güneş’teki olağan dışı patlamaların etkisiyle yüklü parçacıkların uzaya yayılmasıdır. Bu yüklü parçacıklar, elektronik cihazlarla etkileşime girdiklerinde çok ciddi hasarlara neden olabilirler. Dolayısı ile olası bir dev güneş fırtınasında yörüngede dönmekte olan binlerce uydu, bilgisayarlar, telefonlar, hatta tüm elektrik şebekesi; tehlikeli bir sınavdan geçebilir.

Yine de şu an için panik yapmamızı gerektiren bir durum bulunmuyor. Zira bilim insanlarının söz konusu öngörüsü bir tahminden ibaret ve bu tahminin gerçekleşeceği tarih için bugün ya da yarın gibi yakın bir tahmin değil, içinde bulunduğumuz ve sona ermesine 80 yıla yakın bir zaman bulunan 21. yüzyıl gösteriliyor. Dolayısı ile elektronik cihazlarınızı güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz.


 
Üst Alt