Son Konu

Meşhur İddiayı İnceliyoruz: Dünya Güneş'e 1 Cm Daha Yakın Olsaydı Gerçekten Ölür müydük?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-b9e18a8afd305d70147daa8e721d4bc3e413a48c.jpg


Bilgilerimizi tazeleyelim; "Dünya Güneş'e 1 cm daha yakın olsa yanarak ölürdük, 1 cm daha uzak olsa donarak ölürdük." argümanının doğruluk hissesi var mı?


Argümana nazaran, Güneş'e 1 cm yahut 1 metre daha yakın olsaydık, sıcaktan kavrulacağımız ve yanarak yok olacağımız söyleniyor.




Bu savın büsbütün palavradan ibaret olduğunu belirterek süratli bir giriş yapalım. Hakikaten Güneş'e 1 metre kadar daha yakın olmamız hiçbir şey değiştirmez.

Tez, Güneş ile Dünya ortasındaki aranın her daim birebir olduğunu düşünerek baştan kaybediyor.



Hakikaten Dünya, yıl içerisinde esasen Güneş'e milyonlarca km yaklaşıp uzaklaşıyor. Eliptik yörünge nedeniyle her kış mevsiminde Güneş'e çok daha yakın, her yaz mevsiminde ise Güneş'e çok daha uzağız.

Tam olarak söylemek gerekirse, Güneş'e en yakın ve en uzak mesafelerimiz ortasında tam 5 milyon km fark var.



Bunu 1 cm yahut 1 metre ile kıyaslayınca, tezin ne kadar boş olduğunu anlayabiliyorsunuz. 5 milyon km'lik farka karşın, yaz ile kış ortasında sıcaklık bakımından kimi bölgelerde sadece 10-15, kimi bölgelerde ise en fazla 40-50 derecelik farklar oluşuyor.

Anlayacağınız yanıp kavrulma üzere bir durum yok 5 milyon km farkta bile.

Bu eliptik yörüngenin de büsbütün kusursuz olduğunu söyleyemiyoruz üstelik.



Gerçekten Dünya, hareketi sırasında bir sağa bir sola yalpalayabildiği için, bu durum esnasında da birkaç metre uzaklaşıp yakınlaşıyor. Bildiğimiz üzere şimdi yanıp kavrulmadığımıza nazaran, bu anlık yakınlaşmaların da bir tesiri yok.

İddiayı ortaya atanlar, bu duruma karşılık da bir yanıt bulmuş durumdalar.



Bu sefer de, "Tamam işte, o 5 milyon kilometre 5.000.001 olursa yahut 4.999.999 olursa, yok oluruz." diye karşılık verebiliyorlar. Hakikaten bu durum da büsbütün saçmalık, zira her yıldızın, etrafındaki gezegeni yakmayacağı yahut dondurmayacağı bir bölgesi  var.

Goldilocks bölgeleri ismi verilen bu bölgelerde bulunan gezegenler, yakmayacak ve dondurmayacak sıcaklıklara sahip oluyorlar.



Bizim yıldızımız olan Güneş'in Goldilocks bölgesi sonları ise 108 milyon kilometre ile 250 milyon kilometre ortasında konumlanmış oluyor.

Özetle Dünya'yı şimdiki pozisyonundan alıp Güneş'in 1 metre değil 30 milyon kilometre daha yakınına yahut uzağına götürseydik bile, Dünya'da hayat var olmaya devam edecekti. Hasebiyle bu tez, hiçbir bilimsel tarafı olmayan, gerçeklikten büsbütün uzak bir yapıya sahip.
 
Üst Alt