Son Konu

Triptonik Şanzıman Arızaları

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
23
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Triptonik araçların genelinde sıklıkla şanzıman arızları meydana gelir. Bu arızaların asıl nedeni,motorun ortalama 12000 km’ye geldikten sonra hızla ısınmaya başlamasıdır. Bu ısı oluşumu ile 2.vites kontroldan çıkarak direk olarak 3. vitese geçer. Artık araç bu vites dengesizliği ile sarsılmaya ve sallanarak vites attırmaya başlar.Kilometrenin hızla artması ortalama 125000 Km’ye gelmesi ile vitesteki sallanma hızı daha fazla artar ve aşırı ısınma sonrası arabada vurma olgusu gerçekleşir. Araç beyninin revizyona uğramış olması gerçekleşerek,beyin değişim ister. Şanzımanda yer alan conta,yağ ve filtre ayarları bu arıza sonrası hemen yenilenmelidir. Bütün bu değişimler olmasına rağmen sıkıntıların devam etmesi triptonik şanzıman arızalarında başka bir arızanın sinyalini verir.Bu aracın ses vermesi,titremesi ve hırıltı vermesiyle başlar. Hidrolik beyin tercihinin yapılması bu arızalarda düzelmelere yol açar. Çünkü hidrolik üniteler arıza vermez.Fakat yeri ve zamanı geldiğinde tamir ve bakım isteyebilir. Selenoidlerin kullanımında uzun bir ömre sahiptir. Arıza oranı düşüktür. Selenoidler, subablar, doğru bir şekilde yenilenip değiştirilirse triptonik şanzıman arızları en aza iniyor hatta uzun zaman bu arızlar olmuyor. Her ne kadar masraf isteyen değişimler söz konusu olsa da ,araçta bakım arızanın giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Burada önemli olan araca bakan ustanın bu işin ehli biri olmasıdır.



Triptonik Şanzıman Arızları Nasıl Anlaşılır ?


– Araç çalışır durumdayken motordan ses gelmesi ve titremesi gerçekleşir. Bu titreme sonrası kilometre aşımı ile gerçekleşen ısı miktarı son derece artmaya başlar. Artan kilometre ve ısı motorun çalışma düzeyini bozar ve motor işlevselliğini doğru bir şekilde yerine getiremez.



-Vites geçiş işlemlerinde ayarların bozulması ve vitesin birden bire 2. vites ayarında iken 3.vitese atlaması triptonik arızanın sinyalini önceden verir.Kilometre aşımı 12000’e yakınken birden bire bu kilometre akışı ortalama 120.000 ‘e ulaşması ve motor sıcaklığını şiddetlenmesi ile araç revizyona uğraması arızanın önceden sinyalini verir. Bu arızada hemen beyin değiştirilmelidir.



-Aracın eski modele sahip olması,fazla hırpalanması ve eskimesi durumunda bakımında yetersiz olması, bu arızaların nüksetmesine neden olur. Araçlarda çok eski modeller tercih edilmemelidir.



– Beyin değişiminde yanlış seçim arızanın iyileşmesini sağlamaz hatta olmadık bir anda arıza tekrar eder. Bu nedenle yapılacak ilk işlem,hideolik beyin kullanımıdır.



varsa bu sorun ortaya çıkabilir. Subabların değiştirilmesinde fayda vardır.



-Selenoidler miktarı arttıysa ve değişim zamanı geldiyse hiç bekletilmeden iyi bir usta tarafından kontrol altına alınmalı,değişim hemen bekletilmeden yapılmalıdır.Hidrolik üniteler ömrü uzun olduğundan beyin tercihi hidrolik beyin olarak seçilmelidir.



– Otomatik viteslerin şanzımanlarında artan sorunlar bu arızayı meydana getirebilir. Bu nedenle manuel seçim yapılmalıdır. Manuel seçimin kullanımı rampalarda daha direnç sağlamaktadır.



-Bütün konuları genel olarak topladığımızda hasara meyil veren bu arızalarda en çok motor ve beyin etkilenmektedir. Motor ve beyin değişimi seçiminde doğru karar vermek triptonik şanzıman arızlarını azaltır.



-Araba modelinde tercih yeni model araçların satın alınmasıdır. Araç modeline,bakımına ve verimliliğine göre hasar verir. Kilometre aşımının fazla olması vites dengesini bozar ve triptonik arızaların sinyalini vererek,bakım ister.
 
Üst Alt