Son Konu

RTÜK'ten Kanallara 'Yangın' Uyarısı: Abartılı Ses ve Görüntülere Yer Vermeyin

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-a69747dcca60c1d60ee6ce164a493c1e5d70cafc.jpg


Radyo ve Televizyon Üst Şurası (RTÜK), orman yangınlarına ait TV kanallarına, “Yayıncı kuruluşlarımız haberlerinde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınmalı ve abartılı ses ve imgelere yer vermemeli" ikazını yaptı.






RTÜK Başkanlığı’ndan, Türkiye’nin pek bölgesindeki orman yangınlarına ait yayınlar için yazılı açıklama yapıldı.

Televizyonlarda haber takımlarının yangınlara ait canlı yayınlar yaptığının ve gelişmeleri izleyicilere aktardığını belirtildiği açıklamada şu tabirler kullanıldı: 

“Ancak, can ve mal kaybına yol açan orman yangınlarına ait olarak yapılan yayınlarda, ziyan gören bölge halkı başta olmak üzere milletimizi aksiliğe sevk edebilecek içeriklerin ortaya konulduğu görülmektedir. Toplumsal hassasiyetin oluştuğu bu durumlarda yayıncı kuruluşlarımızın sorumluluk şuuru içinde haberlerini titizlikle ele alması kuraldır.

6112 sayılı Kanun’un 8. unsurunun ilgili bendinde ‘Yayın hizmetleri, … gerçeklik ve doğruluk unsurlarını temel almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna mahzur olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek prensipleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın yahut doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz; haberin verilişinde abartılı ses ve imgeye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez; imajların arşiv yahut canlandırma niteliği ile ajanslardan yahut öteki bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur’ kararı yer almaktadır.

Yayıncı kuruluşlarımız bu amir kararı itinayla dikkate alması, haberlerinde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınmaları ve abartılı ses ve imgelere yer vermemeleri gerekmektedir. Özellikle çocukların ekran başında olabileceği saatlerde dehşet ve tasa uyandırıcı imajların servis edilmemesi son derece kıymetlidir.__Yayınlarda, orman yangınlarına dair resmi yetkililer dışındaki açıklamalara ve kulaktan dolma bilgilere riayet edilmemesi, bilhassa toplumsal medya üzerinden dehşet ve panik oluşturabilecek temelsiz haberlere yer verilmemesi sağlıklı bilgi akışı açsından kaçınılmazdır. Bu minvalde yayıncı kuruluşlarımızdan bu ve bunun üzere afet durumlarında özel itina beklediğimizin altını çizerek, aksi durumun çeşitli yaptırımları doğuracağını hatırlatırız.”

 
Üst Alt