Son Konu

ABD’nin Milli İstihbarat Konseyi’nin Küresel Trendler Raporunda Bitcoin Vurgusu: “Dolar ve Euro’yu Tehdit Edebilir”

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bitcoin-fund-money-grayscale-gID_1.jpg

Ulusal İstihbarat Konseyi’ne göre ABD istihbarat topluluğu; yapay zekâ, dijital para birimleri ve iklim değişikliği gibi trendlerin küresel durumu yeniden şekillendirmesiyle önümüzdeki yıllarda daha “lidersiz” ve istikrarsız bir dünya öngörüyor.

Yayınlanan “Global Trends 2040: A More Contested World (Küresel Trendler 2040: Tartışmalı Bir Dünya)” raporuna göre küresel zorluklar ile “kurumların ve sistemin buna yanıt verme yeteneği” arasındaki uyumsuzluk önümüzdeki dönemleri karakterize edecek. Bunun sonucunda ise özellikle de ABD ve Çin arasında “her düzeyde daha büyük bir çekişme” yaşanacak.

“Küresel akımlar” raporunda Bitcoin de yer aldı


Her dört yılda bir yayınlanan raporun en son çıkan versiyonunda belirtilen bazı trendler ise şunlar:

Borç baskıları: Ulusal hükümetler, artan borç yükleri ve giderek çeşitlenen ticari kurallar karşısında iklim değişikliği gibi zorluklarla başa çıkmak için “daha az bir esneklik” ile karşı karşıya kalacak.

Dijital para birimleri: ABD doları ve euro, Bitcoin gibi dijital para birimlerinden gelen tehditlerle karşı karşıya kalacak. Raporda, “Özel olarak çıkarılan dijital para birimleri, ülkelerin döviz kurları ve para arzı üzerindeki kontrolünü azaltarak para politikasının yürütülmesine karışıklık katabilir,” ifadeleri yer alıyor.

İklim baskısı: İklim değişikliği, ülkelerdeki sosyal bölünmeleri tetikleyecek ve uluslararası gerilimleri şiddetlendirecek. Su sıkıntıları kötüleşecek ve göç baskıları artacak.

İddialı bir Çin: Rapor, “tek bir devletin” “tüm bölge veya alanlara” hâkim olamayacağını belirtmesine rağmen ABD ile Çin’in arasındaki yoğun rekabete dikkat çekiyor. Asyalı süper güç, “Asya’da hakimiyet kurmaya” çalışacak; ABD, müttefiklerine “ABD temel erişimini kısıtlamaları” için baskı yapacak ve Tayvan’ı “muhtemelen sürekli bir baskı yoluyla” 2040 yılına kadar yeniden birleştirmeye yakınlaştıracak.

Savaşın yeni yolları: Rapora göre devletler arasında artan rekabet, nükleer silahların yayılmasına ve devletler arası çatışma riskinin artmasına neden olacak. Yapay zekâ “mevcut silahların, savunmaların ve sistemlerin performansını artıracak.”

Uzay yarışı: 2040’a kadar Çin, ABD’nin uzaydaki en zorlu rakibi olacak. O zamana kadar “Çin liderliğindeki uzay faaliyetlerine katılan yabancı ortakları” olması, rapora göre muhtemel. Ayrıca BeiDou uydu navigasyon sisteminin, Pentagon destekli GPS’e bir alternatif olarak muhtemelen dünya çapında kullanımda olacağı belirtiliyor.

Kalıcı popülizm: “Etnik, dini ve ideolojik açıdan kutuplaşmalar muhtemelen güçlü kalacaktır ve bu, muhtemelen “siyasi işlevsizliği güçlendirecek” ve “siyasi istikrarsızlık risklerini artıracak.”

Yapay zeka destekli propoganda: Dijital teknolojilerin yaygınlaşması ve yapay zeka alanındaki ilerlemeler, hem devletlerin hem de devlet dışı aktörlerin “bilişsel manipülasyon ve toplumsa kutuplaşmayı hızlandırmak da dahil olmak üzere nüfusu etkilemenin” kapısını açabilir.
 
Üst Alt