Son Konu

Kadın Hastalıkları Hakkında Merak Edilenler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kadınlarda orgazm olamama sebepleri nelerdir?

Bir kadın neden cinsellikte kendinden geçip, en yüksek deneyim olan orgazm seviyesine ulaşamaz?

Bunun altında yatan sebepler neler olabilir? Cinsellik hakkında bildiklerimiz, bilmediklerimiz, yanlış bildiklerimiz. Ailemizin ve toplumun bize sundukları ve beklentileri neler? Biz neyi seçtik? Tüm bu soruların cevapları bizim bilinçdışı kayıtlarımızda mevcut ve biz onlara ulaşıp hatalı kodlamaları fark edip yeniden düzenlersek doğru kayıtlar oluşturup coşkuyla ve aşkla sevişmeyi en baştan öğrenebiliriz. Her davranış gibi cinsel davranışlar da öğrenilebilir, değiştirilebilir ve geliştirilebilir. Sağlıklı, mutlu, haz ve keyif dolu cinsel yaşamın sırları cinsel terapidedir. Sevgi alma ve vermenin dengesindedir.

Genç kızlarda adet düzensizliği neden olur?

Ülkemizde ortalama adet görme yaşı 11-14' tür. Bu dönemde özellikle ilk 2 yıl kişinin kendi ritmi oluşuncaya kadar düzensizlik olması normal kabul edilir. Sonraki dönemde adetlerin düzene girmesi gerekir. 14-25 yaş aralığında stres, kilo sorunları, spor ve polikistik over sendromu sıklıkla karşılaşılan problemlerdir. Tüylenme artışı ve sivilce gibi estetik sorunların da eşlik ettiği durumlarda hormon tahlilleri yapılarak sorun tesbit edilmeli ve tedavi planlanmalıdır.

Doğum korkusu nasıl aşılır?

Kadınlar neden doğum yapmaktan korkar? Doğum korkusu ile ilgili bilinçaltı hatalı kodlamalar nasıl değiştirilir? Gebe kalmak doğal bir süreç iken doğum yapmak kadınlara neden imkansız gibi görünüyor? Cinsel ilişkide sorun yaşamak doğumu nasıl zorlaştırır? Doğumu doğal sürecinde yaşamak, huzurlu, keyifli hatta haz dolu bir doğum deneyimine ulaşmak mümkün.

Hamilelik süreci, vücutta pek çok değişimin olduğu, tüm organların kendisini yeni bir canlıyı yaşatmak ve geliştirmek üzere yeniden programladığı mucizevi bir süreçtir. Bu süreçte bu yeni canlının gelişimi için gereken besinlerin vitaminlerin doğru şekilde ve doğru miktarda alınması önemlidir. Gelişim dönemlerinin her evresinde vitamin ve gıda desteği ihtiyaçlara göre farklılık göstermektedir.

Genel olarak gebelerin sık sık azar azar beslenmesini önerilir. Bol su tüketimi, çay ve kahvenin azaltılması. Kola ve bol kimyasal içeren meyve suyu ve gazlı içeceklerin tüketilmemesi. Paketli ambalajlı ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulması, mevsim normallerinde doğal sebze, meyve tüketimi. Restoranlarda et ve salata türü yiyeceklerin tüketilmemesi, evde hazırlanmış et, balık, tavuk, salata ve sağlıklı pişirilmiş yemeklerin tercih edilmesi önerilir.

 HPV (Human Papilloma Virüs) İnsan Siğil Virüsünün kısaltmasıdır. 100'den fazla çeşidi olan bu virüs ciltte papillom denilen karnıbahar benzeri siğiller oluşturur. Bu siğiller farklı boyut ve şekilde görünebilir. Jinekolojik açıdan önemi ise bu virüsün bazı tiplerinin rahim ağzı kanserine yol açmasıdır. Vücuda alındıktan sonra bir süre gizli kalan ve yıllar içerisinde kansere neden olan bu virüsün etkilerini erken teşhis etmek amacıyla smear testi dediğimiz rahim ağzı kanser testi yapılmaktadır. Smear testi ile birlikte yapılan HPV taraması da kansere neden olan tipleri taramak amacıyla yapılır. Rahim ağzı kanseri, virüs nedeniyle oluşan, önlenebilen ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu bir kanser türüdür. Bu nedenle kendinizi kanserden koruyun, tarama testlerinizi yaptırın derim. Ya da HPV aşısını yaptırmayı  tercih edebilirsiniz.

HPV aşısı gelişmiş ülkelerde devletin aşılama programı kapsamında yer almakta ve 13-26 yaş arası kız ve erkek çocuklar, yetişkinler aşılanmaktadır. Ülkemizde henüz aşı programına alınmadığı için isteyen kişiler yaptırabilmektedir. Virüs nedeniyle oluştuğu bilinen ve ölümcül olabilen rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olduğu yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. 

Özellikle ilk cinsel ilişkiden önce yapılması yani bekar kadın ve erkeklerin aşılanması koruyucu kabul edilmektedir. İlişikisi olan veya evli insanlarda ise smear testi normal ise, HPV DNA testleri negatif tesbit edilmişse kişi daha önce HPV ile temas etmemiş kabul edilmekte ve aşılanmaktadır. Aşı ile ilgili son veriler rahim ağzı kanserinin öncülü kabul edilen patoloji tanıları olan insanlarda da kansere karşı koruyucu etkisinin olduğu yönündedir. 

Virüs ile temastan 15-20 yıl sonra kanser ortaya çıktığı için ileri yaşlarda yapılması önerilmemektedir.

Aşılanması gereken potansiyel risk grubu ise henüz cinsel deneyimi olmayan genç yetişkinler ve özellikle 13-18 yaşındaki ergenlerdir.

Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-52 dir. Menopoz zamanını  belirleyici olan kişinin genetik yapısıdır. Çevre koşulları, stres, geçirilmiş ameliyatlar, başka bir kronik hastalığın varlığı bu süreci etkiler. Menopoza girme döneminde bazı kadınlar ateş basmalarından ve psikolojik bunaltı hissinden rahatsızlık duyabilir. Bu dönemi sağlıklı ve huzurlu geçirebilmek için genel sağlığa dikkat etmek, beslenme, spor, keyifli aktivitelerde bulunmak faydalı olacaktır. Bu dönemde özellikle kalp sağlığına önem verilmeli, kemik erimesine karşı koruyucu tedbirler alınmalıdır.

Menopoz döneminde de jinekolojik kontrollere devam edilmeli, kanser taramaları düzenli yapılmalı, gerekli vitamin ve gıda takviyeleri alınmalıdır. 

Kadınlarda Cinsel isteksizlik ya da ilişkiyi istememe nedenleri nelerdir?

Belki de mutlu ve huzurlu aile ortamı oluşturmanın önündeki en gizli engel. Peki neden bir kadın ilişkiyi istemez. Bir insanla en yakın ilişkiye girmenin önündeki bariyer ne? 

Cinsel isteksizliğin bedensel, duygusal, ilişkisel ve psikolojik pek çok nedenleri olabilir. Genellikle sorun sadece kadında değil her iki tarafın da içinde bulunduğu süreç ile ilgilidir. 

Tedavi planı oluştururken tüm nedenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Cinsel terapide insana ruh-beden-zihin bütünlüğü içinde bakarak çözüme ulaşılabilir.

Mutlu, huzurlu birliktelikler diliyorum.

 Vajinismus 

Cinsel organlarda ağrı ve içe girme bozukluğu olarak sınıflandırılan vajinismus, bir erteleme durumudur.

Bir kadının küçük kız çocuğu olarak başlayan yaşam yolculuğunda genç kızlığa adım atması,  bedenini tanıyıp keşfetmesi, kadınlığını, cinsel kimliğini severek onaylaması ve bedenini bir ötekine sunarak haz alışverişi ile bütünlük duygusuna erişerek tamamladığı cinsel deneyimi bilmesi ve öğrenmesi bir süreç gerektirir.

Bu süreçte yaşanan aksamalar, vajinismus ve diğer cinsel sorunlarının sebebini oluşturur. 

Sağlıklı mutlu cinsellik öğrenilerek deneyimlenebilir. Ertelemeyin. Şimdi harekete geçin

Açıklanamayan infertiliteyi artık açıklayabiliyoruz. Sebebi bilinmeyen kısırlığın artık sebebini bulabiliyoruz. İnfertilite (kısırlık) problemi yaşayan çiftlerin  yaklaşık %15-20 sinde hiç bir tıbbî sorun bulunamaz. Bu grup hastalar sebebi bilinemeyen veya açıklanamayan infertilite durumu olarak tanımlanır.  Artık günümüzde birçok konuda olduğu gibi psikolojik problemler ya da bilinçaltı kodlar, blokajlar bu tür sorunların altında yatan sebepler olarak esbit edilmektedir. Psikosomatik problemler dediğimiz bu durum farklı psikolojik testler ve ölçeklerle tesbit edilebilmekte ve farklı terapi yöntemleri ile kişiye özel çözümler sağlanmaktadır. Hipnofertilite de bu yöntemlerden biridir. Beden, zihin ve ruhla bir bütün olarak işlev görür.

Histero=Rahim Skopi=Görüntüleme, görme kelimelerinden oluşan Histeroskopi rahimin iç yapısının kamera ile gözle görülerek incelenmesi demektir. Işlemin ameliyathane koşullarında ve anestezi ile yapılması tercih edilir. Öncelikle rahim ağzı özel aletlerle genişletilir, kamera sistemi yerleştirilir ve endometriyum dediğimiz rahim duvarının tamamının gözlemlenme şansı elde edilir. Tüp bebek tedavilerinde özellikle tercih edilen bu işlem ile rahim içinde bulunan polip, miyom gibi patolojiler ve tekrarlanan kürtajlar sonrası rahim içinde oluşan yapışıklıklar  tedavi edilir. Kısa süreli bir işlem olduğu için genellikle aynı gün hasta taburcu edilebilir.  Sağlıklı, mutlu günler.

Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan smear testi 18 yaşından sonra cinsel olarak aktif her kadına yılda bir kez önerilmektedir. Günümüzde HPV DNA testinin de yaygın olarak kullanılması nedeniyle farklı sıklıkta yapılabilir. Rahim ağzı kanseri HPV nin kanserojen tiplerinin vücuda alınmasından 15-20 yıl sonra oluştuğu için erken teşhis hayat ve organ(rahim) kurtarıcıdır. Güvenli cinsellik ve kadının herşeyden önce kendi bedenini sevip koruması temel ilkemiz olmalıdır. Sağlıklı kadın, mutlu ve huzurlu kadındır.


 
Üst Alt