Son Konu

Spiral Ne Zaman Takılır ve Yan Etkileri Nelerdir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral ne zaman takılır, nasıl uygulanır ve yan etkileri nelerdir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı yazımızda.
Spiral Ne Zaman Takılır?

Spiral Nasıl Uygulanır? Hasta spiral takılırken jinekolojik muayenede olduğu gibi uzanmaktadır. Rahim ağzına spekulum takılmaktadır ve bu sayede rahim ağzının açık kalması sağlanmaktadır. Daha sonra bu alan temizlenmektedir. Daha sonra historemetri rahim içine doğru itilmekte ve rahim içi ölçülmektedir. Rahim ölçümü ile rahmin genişliği hesaplanmaktadır ve dolayısıyla rahim küçükse küçük spiral, rahim büyükse büyük spiral takılmaktadır.

Spiralin En Uygun Takılma Zamanı Nedir?

Gebelik riskine karşı spiral genel anlamda adet dönemlerinde takılmaktadır. Bazı doktorlar adetin yoğun olduğu ikinci, üçüncü gününde spiral takmayı tercih ederken, bazı doktorlar ise kanamın az olduğu son günlerde spiral takmayı tercih etmektedir. Ancak bu durum spiral yalnızca adet dönemlerinde takılır diye bir kanının oluşmaması gerekmektedir. Adet dönemlerinde spiral takılmasının amacı gebelikten kesin olarak emin olmaktır. Ancak gebelik riski yoksa adet dönemi haricinde de spiral uygulanabilir.

Ayrıca adet dönemlerinde rahim açılmaktadır. Çok açılmasa da adet dönemlerinde rahmin açılması spiral takılırken kadının acı çekmemesini sağlamaktadır. Adet dönemlerinde spiral takımını gerçekleştirmek acı oranını minimum seviyeye düşecektir.

Spiral Takıldıktan Sonra Hangi Şikayetler Oluşabilir?

Spiral takılan kişilerin %70’i olumsuz belirtilerle karşılaşmamaktadır. Ancak %30’luk bir kısımda spiralin çeşitli etki ve belirtilerin görülmesi mümkündür. Spiral takıldıktan sonra özellikle ilk günlerde kasıklarda kramp, sancı ve ağrıların oluşması normaldir. Ancak bazen bu ağrılar birkaç ay kadar devam edebilir. Bu durumda anormal bir durum olarak adlandırılamaz. Adet dönemlerinde yaşadığınız ağrı artış gösterebilir. Özellikle de adet dönemleriniz ağrılı geçiyorsa, spiral takıldıktan sonra daha ağrılı bir süreç geçirebilirsiniz. Ayrıca adet kanamalarınız spiralden sonra 10 güne kadar uzayabilir. Bunun yanı sıra ara adet kanamaları da spiralle birlikte görmeye başlayabilirsiniz. Ancak bu kanamalar ufak lekelenmeler şeklindedir. Yoğun kanamalar normal değildir ve yoğun kanamaların olması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü yoğun kanamaların olması normal değildir. Spiralin bazı durumlarda düşmesi ve kendini atması söz konusu olabilir. Bu durumda da doktora başvurmanız gerekmektedir.

Ancak spiralin bunlar dışında çok ciddi belirtileri yoktur. Ağılardan, sancılardan ve kanamalardan korkmamanız gerekir. Çok şiddetli kanamalarda doktora başvurmanız yeterlidir.

Spiral Takıldıktan Sonra Ne Sıklıkla Kontrol Edilmelidir? Spiral takıldıktan hemen sonra ultrasonla muayene yapılmaktadır. Spiralden hemen sonra yapılan bu vajinal muayene spiralin doğru yerde durup durmadığı ile ilgilidir. Spiral doğru yerde duruyorsa müdahale edilmemektedir. Bir sonraki muayene ise spiralin üçüncü ayında yapılmaktadır. Daha sonraki muayeneler ise altı ayda bir olmak üzere yapılmaktadır.

Spiralin Yan Etkileri Nelerdir?

Spiral yan etkileri genel olarak gözlenmemektedir. Ancak spiral yan etkilerini kişiden kişiye değişecek şekilde göstermektedir. Ancak genel olarak yan etkileri kasıklarda ağrı, sancı ve adet dönemlerinin uzaması, adet haricindeki ara kanamalarının görülmesi gibi yan etkiler bulunmaktadır.
 
Üst Alt