Son Konu

Hamilelikte (Gebelikte) Alkol Kullanımının Etkileri ve Zararları Nelerdir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bebeğin gelişimine olumsuz anlamda doğrudan etki eden alkolün, anne adaylarının hamilelik sürecinde neden dikkat etmesi gerektiğini sizler için paylaştık.
Gebelik döneminde anne adayının alkol kullanması bebeğin baş, boyun ve yüz bölgesinde çeşitli kusurların meydana gelmesine ve en önemlisi de zeka geriliğine, zihinsel engelliliğe yol açabilir. Bunun yanı sıra hamilelikte alkol kullanımı ölü doğum riskini de artırmaktadır.

Gebelik döneminde alkol kullanımının bir oranı yoktur. Yani şu oranda alkol kullanılabilir diye bir tespit söz konusu değildir. Bunun için de hamile kaldığını öğrenen annenin o günden itibaren alkol kullanımını sonlandırması gerekmektedir. Bir yudum dahi alkol bebeğe zarar verecek etkiye sahip olabilir.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde anne adaylarının alkol kullanımı olmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum ülkemiz için çok iyi bir durum ve annelerinin bilinçli olduğunu göstermektedir.

Alkol Kullanımı Hakkında Genel Bilgiler

İçkiden içkiye içinde bulunan alkol miktarı değişkenlik göstermektedir. Mesela bir bardak bira da %5 oranında alkol vardır. Bir bardak şarapta %10 oranında alkol vardır. Alkollü bir kokteylde ise ortalama %10 oranında alkol bulunmaktadır. Bu durum ise yaklaşık bir değer verildiğinde 15 gram alkole tekabül etmektedir.

Bir kişiyi alkolik ya da alkol alma alışkanlığı var olarak adlandırabilmemiz için günlük minimum 60 gram alkol alıyor olması gerekmektedir. Bu ise 4 bardak şaraba ya da 4 bardak kokteyle, 8 bardak biraya tekabül etmektedir. Bu şekilde alkol alan kişiler alkolik olarak adlandırılmaktadır.

Gebelikte Alkolün Bebek Üzerindeki Etkileri ve Bebeğe Zararları Nelerdir?

Annenin alkol almasıyla birlikte alkol plasente yoluyla kana karışmakta ve vücuttaki kan oranıyla alkol oranı eşitlenmektedir. Bu durumda ise alınan alkol kan yoluyla doğrudan bebeği etkilemektedir. Alkolün bebek üzerindeki etkileri gebeliğin evrelerine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir.

Eğer ki gebeliğin erken döneminde alkol alınmışsa gebeliğin düşükle sonuçlanma ihtimali çok yüksektir. Bebeğin organ gelişimi döneminde alınan alkol bebeğin kusurlu doğmasına özellikle organlarında kusur oluşmasına sebep olmaktadır. Gebeliğin ikinci döneminde ise bebekte hücre çoğalması başlamaktadır. Bebeğin hücre çoğalmasının hız kazandığı bu dönemde anne adayının alkol alması bebeğin sinir sisteminde hasara sebep olmaktadır.

Gebeliğin erken evresinde alkol alındığında gebeliğin düşükle sonuçlanma riski çok yüksektir. Ancak gebeliğin hangi evresinde alınırsa alınsın alkol ciddi anlamda düşüğe sebep olabilecek bir etkiye sahiptir. Ayrıca ölü doğuma sebep olabilir.

Anne adayları günlük ne kadar alkol alabileceklerini sıklıkla sormaktadır. Ancak buna henüz bir sınırlandırılma getirilmiş değildir. Bir yudum alkolün dahi çocuk üzerinde büyük zararlara sebep olabileceği bilinmektedir. Bunun için de gebelik döneminde alkol kesinlikle alınmamalıdır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki gebelik döneminde alınan alkol miktarı arttıkça alkolün gebenin ve bebeğin üzerindeki olumsuz etkileri de artacaktır.

Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren düzenli ve yoğun olarak alkol kullanan annelerin bebeklerinin fetal alkol sendromu olduğu tespit edilmiştir.
 
Üst Alt