Son Konu

Kulis: Yeni Anayasa Çalışmasının Ayrıntıları Ortaya Çıktı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-03da770e408afc840eec5f65ef17555c9c28ab17.jpg


AKP’nin, yeni anayasa çalışmasında MHP’nin hazırladığı taslaktaki düzenlemelerin birçoğu temel aldığı, MHP’nin “tek cumhurbaşkanı yardımcısının seçimle gelmesi” teklifine yeşil ışık yakıldığı öğrenildi. 






Cumhuriyet'te Selda Güneysu'nun kulis haberine nazaran, AKP’nin, üzerinde çalıştığı ve 128 husustan oluştuğu belirtilen yeni anasaya çalışmasında MHP’nin hazırladığı anayasa taslağındaki düzenlemelerin birçoğu baz alındı. 

Buna nazaran, cumhurbaşkanı yardımcılarının da seçimle gelmesini öneren MHP’nin anayasa çalışmasına AKP yeşil ışık yaktı. Lakin hazırlanan anayasada “tek bir cumhurbaşkanı yardımcısının” olacağı ve o yardımcının da birebir cumhurbaşkanı üzere seçimle geleceğine dikkat çekiliyor. Bununla birlikte “kamuda türban serbestisi ile toplumsal medya düzenlemesi” ise anayasal teminata alınacak.


Kapatılan parti öteki isimle açılamayacak




MHP, mayıs ayında 100 unsurdan oluşan anayasa teklifini açıklamış ve tartışılmak üzere AKP’ye sunmuştu. AKP’nin de uzun müddettir üzerinde çalıştığı bir yeni anayasa teklifi bulunuyor. Edinilen bilgiye nazaran AKP’nin çalışmasında da tıpkı MHP’nin taslağında yer alan “milletvekillerinin dokunulmazlığıyla milletvekilliğinin düşme sebeplerine dair belirsizliklerin” altı çiziliyor. Buna nazaran “terörle iltisakı bulunan milletvekillerinin vekilliğinin, belge Karma Komisyon’a gittikten sonra, bekletilmeden düşürülmesi” öngörülüyor. Ayrıyeten “Terörle iltisakı kabul edilen bir partinin yine öbür bir isim altında bir daha açılmamak üzere kapatılmasına” ait kesin kararların yer aldığına dikkat çekiliyor.


Tek yardımcı




MHP’nin anayasa çalışmasında, “cumhurbaşkanı yardımcılarının da seçimle gelmesine” yönelik düzenleme yer almıştı. Birinci etapta AKP, bu düzenlemeye karşı çıksa da yapılan değerlendirmelerin akabinde “tek bir cumhurbaşkanı yardımcısının kabine içinde yer alması ve bu yardımcının da tıpkı cumhurbaşkanı üzere seçimle gelmesi” öngörülüyor. 

Öte yandan AKP’nin hazırladığı çalışmada, daha evvel gerçekleştirilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan İşçinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik düzenlemesinin de “anayasal garanti altına alınması” öngörülüyor. Kelam konusu düzenleme ile “kamuda türban serbestisi” getirilmişti. AKP’nin artık bu düzenlemeyi “anayasal garanti altına almak istediğine” dikkat çekiliyor. Tıpkı biçimde “devletin güvenliğine kastedecek toplumsal medya paylaşımlarının da önüne geçecek yasal düzenlemenin anayasal teminat altına alınması” planlanıyor.


Yetki alanlarına düzenleme




Başkanlık kararnameleri ile kanunların yetki alanlarının çatışmamasıyla ilgili de düzenlemeler de AKP’nin yeni anayasa çalışmasında yer alıyor. Öte yandan “gensoru” üzere düzenlemelerin de Meclis Lideri Mustafa Şentop’un üzerinde çalıştığı Meclis İçtüzüğü’nde değişiklik öngören yasa teklifiyle gündeme geleceğinin altı çiziliyor. 

Lakin AKP, “nöbetçi bakan” uygulamasını da yeni anayasa çalışmasıyla genişletmeyi hedefliyor. Buna nazaran yeni anayasada bakanların nizamlı olarak her hafta milletvekillerinin sorularını yanıtlamasına yönelik bir kararın yer alacağının altı çiziliyor. Böylelikle Meclis’in yetki ve “denetleme” misyonunu önündeki mahzurların giderilmesinin planlandığı belirtiliyor.

 
Üst Alt