Son Konu

Bilim Kurulu Üyesinden Korkutan Açıklama! 14 Haziran'ı İşaret Etti

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-95cf64d1db03c9b3758fdd093d31be3cd25c90e7.jpg


Koronavirüs Bilim Konseyi üyesi Prof. Dr. Levent Akın'dan çarpıcı açıklamalar geldi. "'Her şey düzgüne gidiyor, artık boş verelim' derseniz o bir anda bastırılan yay üzere tekrar zıplar. Tekrar olmadık vakitte yüksek olaylar görürüz." ihtarında bulunan Akın, kademeli olağanlaşmanın tesirinin iki hafta sonra görüleceğini belirterek 14 Haziran tarihini işaret etti.






Bu hem kendileri için hem de Türk toplumu için ziyan veriyor. O yüzden kesinlikle aşı randevusuna gidip aşı olmamız lazım. Hem kendimizi hem de toplumu koruruz. Toplumu koruduğumuz vakit toplumsal, iş ömrümüze biraz daha rahat devam etme fırsatı olur. Sonbaharda olabilecek riski de en aza indirmiş oluruz. Sonbahara daha rahat bir durumda girebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Akın, 65 yaş üzerinde aşılama oranının yaklaşık yüzde 70-80 olduğunu belirterek, "Buna bağlı olarak bu yaş kümesinde hastalanan sayısı, ağır hadise, ağır bakıma yatan ya da ölenlerin sayılarında dramatik bir düşüş görüyoruz. Demek ki, 2 doz almış 65 yaş kümesinde aşının kıymetli bir tesiri oldu. Başka yaş kümelerine yaygınlaştırmaya başladığımız vakit o yaş kümelerinde da evvelki periyotlara nazaran hastalanma ya da ağır hadise sayısında düşme oluyor.

O vakit aşının tesirini görüyoruz. Lakin bunu olabildiği kadar geniş kümelere yaymaya başladığınız vakit bu sefer toplumdaki tüm toplam hadise sayısında azalma görüyorsunuz. Şu anda Türkiye 50 yaş ve üzerine aşı yapıyor. Lakin bu aşı tedarikine bağlı olarak 40-30-20 yaşa kadar inecek. O vakit bir anda daha fazla şahsa aşı yapıldığı için hasta olan sayısı azalacak ya da ağır olay, hastalık belirtileri gösteren sayısı azalacak. Şu andaki 6 bin 800 sayısı daha da aşağılara inebilecek" diye konuştu.

Prof. Dr. Akın, toplumun en rahatlayacağı devrin hadise sayılarında 600'lerin, 500'lerin altına inilmesi olacağına dikkat çekerek, "Bu bir maksattır. Şu anda 6 binlerden 5 binlere 4 binlere inerse o vakit salgını denetim etme uygulamalarının uyguna gittiği düşünülür. Kâfi midir? Hayır. Güzele gittiğini düşündürür; lakin bu güzel gidişi sürdürmeniz lazım. 'Her şey güzele gidiyor, artık boş verelim' derseniz o bir anda bastırılan yay üzere tekrar zıplar. Tekrar olmadık vakitte yüksek olaylar görürüz. O yüzden biraz daha sabretmek lazım, biraz daha kurallara uyalım. Önümüzde rahat bir periyoda gidebiliriz şayet aşı programı da istediğimiz ölçüde yeterli giderse" sözlerini kullandı.

Prof. Dr. Levent Akın, kademeli olağanlaşmanın tesirinin 14 gün sonra görüleceğini kaydederek, "Şu anda sayılar yaklaşık 6 bin 500-6 bin 800 civarında. Diyelim ki 10-15 gün sonra sayıları 6 bin 500, 5 bin, 4 bine gerçek iniyorsa, o vakit demek ki hem mevsim kaideleri hem de insanların ahengine bağlı olarak olay sayısında azalma olacağını düşünebiliriz. Düşünebiliriz diyorum, yanlışsız olmayabilir. Zira salgınlar zirve noktasını yaptıktan sonra yani en yüksek seviyeye çıktıktan sonra bir mühlet sonra kendisini sınırlamaya başlar. Bu sınırlama tehlikenin geçtiği manasına değildir; yeni olaylara aday periyoda gerçek gidiyorsunuzdur. O yüzden de tekrar hadiseler artabilir. 14 Haziran'dan sonra bunu takip etmek lazım; 'acaba olaylarımızda artış olacak mı, azalış eğilimi devam edecek mi' diye. Bu nedenle olay artışının temel kararını verebilmek için 10-14 gün beklemek lazım" dedi.
Haberin Tamamı İçin:
 
Üst Alt