Son Konu

Elleri Yıkarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
"El Temizliği Bireysel Hijyenin İlk Adımıdır" Son zamanlarda bu cümleyi dinliyor ve okuyoruz. Özellikle dünyadaki koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesinde herkes tarafından atılacak önemli ve gerekli adımlardan biridir.

NE ZAMAN EL YIKANMALI?
  • Yiyecek hazırlamadan önce ve sonra
  • Yemekten önce ve sonra
  • Tuvalete girmeden önce, tuvaleti terk ettikten sonra
  • Öksürdükten sonra hapşırma
  • Dişleri, ağzı, yüzü, gözleri temizlemeden önce
  • Burun temizliğinden sonra
  • Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra
  • Çöp ve şımarık yiyeceklere dokunduktan sonra
  • Pişmemiş yiyeceklere dokunduktan sonra
  • Toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra
  • Hayvanlarla temas ettikten sonra
  • Eller görünür şekilde kirlendikten sonra
  • Dışarıdan eve girdiğimizde mutlaka yıkamalıyız.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasıyla, virüsün yayılmasını önlemek için kişisel temizlik alışkanlıklarının önemi vurgulanmaya başlanmıştır. Bu amaçla, korona virüsüne karşı korumak için ellerin sık sık sabunla yıkanması gerektiği konusunda uyarıyoruz. Sık el yıkama; Dünya çapında bu salgına karşı bireysel olarak yapabileceğimiz en kolay, en etkili ve önemli yöntemlerden biridir.

Bu vesileyle, bu konuya değinmek istiyorum. Eller en az 20 saniye boyunca su ve normal sabunla yıkanmalıdır. Önce eller ıslanır ve sonra sabun ellerin tüm yüzeylerine dağıtılır. El bileği, avuç içi, sırt ve parmaklar ve tırnakların kenarları ve uçları sabunla köpürtülür ve en az 20 saniye kuvvetlice ovalanır. Eller bol su ile durulanır. Musluk, ellerimizi kurduğumuz bir kağıt havlu ile kapatıldı.

SIK EL YIKAMANIN ZARARI VAR MI?
Ellerimiz sürekli dış çevre ile temas halindedir ve çok çeşitli tahriş edici ve alerjenlere en çok maruz kalan organımızdır. Sık yıkama, sabun, temizleyici ve dezenfektanlar kuru ürünler olduğundan, cildin doğal yapısını bozduğu ve nem miktarında azalmaya yol açtığı için kurutma, çatlama, ciltte soyulma ve el egzaması gibi şikayetler oluşabilir.

EL EGZAMASI (EL DERMATİTİ) NEDİR?
El egzaması toplumda çok yaygın bir cilt hastalığıdır ve kızarıklık, kuruluk, çatlama, karıncalanma, kepek, kabuklanma, su dolu kabarcıklar ve sulama ile ortaya çıkar. Kışın kuru hava, cildin de kurumasına neden olur ve el egzaması kışın daha yaygındır.

El egzaması; En çok su, kuru hava, sabun, deterjan, kimyasallar, lastik eldivenler, kişisel bakım ürünleri ile aşırı temastan sonra cildin tahriş olması nedeniyle gelişir. Hastalık tüm dünyada görülmekle birlikte, özellikle kalıtsal cilt reaksiyonlarına eğilimli atopik bireylerde daha sık görülebilir.


Antibakteriyel sabunlar, cilt yüzeyindeki koruyucu lipit tabakasını bozarak egzamayı artırabilir. Son haftalarda el yıkama sıklığının artması nedeniyle el egzaması yaşayan hasta sayısı artmaya başladı. Peki, sık yıkama egzaması nedeniyle ellerimizi yıkamayız mı? Tabii ki, etkili bir şekilde yıkayacağız, özellikle içinde bulunduğumuz insanların çoğunun hastalanıp ölmesine neden olan ciddi bir viral salgın sırasında, sık ve etkili bir şekilde yıkamak çok önemlidir.



ELLERİMİZİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Yukarıda belirtilen zorunlu durumlarda, eller yıkanmalıdır. Özellikle el temizliği için renksiz, kokusuz sabun kalıpları tercih edilmelidir. Sabun sıvılaştırıldığında veya renk ve koku eklendiğinde bazı kimyasallar eklenir. Bu alerjik reaksiyon riskini artırır. Etkili bir el yıkamasından sonra ellerimizi nemlendirirsek, egzama gelişimini önleyeceğiz. Bunu başarmak için, her evde bir nemlendiricinin yanı sıra sabun dağıtıcıları olmalıdır. Nemlendirme için çok pahalı ürünler kullanmaya gerek yoktur, dermatologların reçete edebileceği nemlendiriciler kullanabilirsiniz.

Eller çok sıcak-soğuk suyla değil ılık suyla yıkanmalıdır. Elde yıkamada kullanım için nemlendirici içerikli sabunlar (zeytinyağı-hindistancevizi yağı-aloe vera-argan yağı-gliserin) tercih edilebilir. Ellerimizi yıkadıktan sonra, kuruduktan hemen sonra nemlendirici bir krem uygulanmalıdır. Nemlendiricilerin kullanımı, cildin kaybettiği doğal yağların yıkama ile değiştirilmesinde çok yararlıdır. Ellerimizi yıkadığımızda nemlendirici kremin herhangi bir etkisi olmayacağından tekrar tekrar uygulamak gerekir.

Uzun süreli su ve deterjan teması gerektiren durumlarda, el yıkamanın zorunlu olduğu durumlar dışında eller koruyucu eldiven giyerek korunmalıdır. Pamuk astarlı eldivenler tercih edilmeli veya% 100 pamuk eldivenler bulaşık eldivenleri ile giyilmelidir.


Tüm önlemlere rağmen, egzama gelişirse, cildi nemlendiren, rejenerasyonunu ve bariyer oluşumunu hızlandıran karışımlar yaparak ilaçları terapötik krem şeklinde reçete ederiz. Kortizon kremleri çoğunlukla el egzamasının tedavisinde kullanılır, ancak bunların uzun vadede yan etkileri de olabilir. Bu nedenle, günlük el kremi şeklinde sürekli kullanılmamalı ve tedavi doktor tarafından önerildiği gibi kullanılmalıdır.

İyileştikten sonra, nemlendirici sık sık uygulanmalıdır, özellikle bariyer kremleri etkilidir. Eller soğuk havalarda eldiven giyilerek korunmalıdır. Geceleri ellerimiz uzun süre suyla temas etmediğinde bol miktarda nemlendirici uygulamak iyileşmeyi hızlandırır. Bir nemlendirici kullanmaya ek olarak, günde en az 2-3 litre su tüketmeyi hatırlamak önemlidir.



 
Üst Alt