Son Konu

Burun kemiği eğriliği (Deviasyon) neden olur? Burun kemiği eğriliğinin belirtileri nelerdir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
burun_kemigi_egriligi_deviasyon_neden_olur_burun_kemigi_egriliginin_belirtileri_nelerdir_1577453395_2341.png

Bilim literatüründe deviasyon denilen burun kemiği eğriliği muayene edilmeyene kadar fark edilmeyen bir hastalıktır. Resen ya da genetiksel faktörlerden ötürü ortaya çıkan hastalık hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Pekala burun kemiği eğriliği (Deviasyon) neden olur? Burun kemiği eğriliğinin belirtileri nelerdir? Tüm merak edilen soruların karşılığı haberin detayında...

Yüzün orta kısmında bulunan ve dışa hakikat çıkan iki delikten oluşan yapıya burun denir. Burun insan vücudunun nefes almasını sağlayan temel organlardan biridir. Kanallar ağzın da dahil olduğu yutağa bağlıdır. Burnun içerisinde mukus tabakası, kılcal damarlar ve kıllar bulunur. İç kısmının tüylü ve nemli oluşu sayesinde dışarıdan alınan hava böylelikle nemlendirilir ve temizlenir. Kılcal damarlar sayesinde alınan hava ısınır. Burun boşluklarından geçen hava, sinüs kanallarından makbul.  Buradan süzülerek temizlenen hava akciğerlere siner. Oksijen bu sayede kana daha rahat karışır. Burun birebir devranda beş duyu organımızdan biridir. Koku almaya yarar. Kokunun burun tarafından algılanabilmesi için mukus içerisinde çözünür. Çözünen husus koku alma hücrelerini uyarır bu uyartı koklama ile dimağa iletilir. Vücutta en çok fonksiyona sahip organ burundur. 

xukmP_1577453414_2968.png

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ (DEVİASYON) NEDEN OLUR?

Sağlıklı bir burun yukarıdaki üzere işler. Ama çeşitli faktörlerden ötürü beyindeki kemik eğrilir. Bu da burun deliklerinin hasar almasına neden olur. Rahat hava alamayan kişi çeşitli marazlar yaşamaya başlar. Genetiksel faktörlerden ötürü ya da kişinin dışarıdan burna aldığı bir darbe sonrası burnun iki deliğini oluşturan kemik eğrilmeye başlar. Bununla bir arada burundaki kıkırdakta hasar alır. Öncelikle 1 mm oynayan kemik burun yapısı değiştikçe artar. 5 mm ulaşan eğrilik en tehlikelisidir. Sınırlı yaşlara kadar gelişen kemikten ötürü yaşanan bu rahatsızlık birinci olarak belirti göstermez. Bu yüzden hasta sık sık üst teneffüs yolları illetleri yaşadığını zanneder. Bu yüzden üstüne düşmez. Fakat detaylı bir tedavide ortaya çıkar. Mahsusen uzun periyodik geçmeyen burun tıkanıklığı hastanın hem bedensel hem de yaşamsal hayatını olumsuz tesirler. 

uLFQ5_1577453455_4237.jpg

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok belirtiler yaşanır. Zira vücudun temeli olan burun yalnızca teneffüsü değil. Tüm fonksiyonları olumsuz tesirler. Mahsusen fizikî yorgunlukla başlayan belirtiler beraberinde birçok semptomda getirir.

- Ağızdan nefes alıp veren hasta kuruluğa ve kokuya neden olur.

- Ağız içerisinde artan hava enfeksiyon orantısını artırır. Dişlerin enfeksiyon kapmasını sağlar. 

- Yorgunluk, huzursuzluk ve iştahsızlık üzere rahatsızlıklar gerisi sıra yaşanır.

- Bitmeyen hapşırma ritüelleri yaşanır.

- Üst ve alt teneffüs yollarında daima olarak yaşanan marazlar,

- Yüz kemiklerinde umumî olarak artan ağrılar,

- Gün içinde artan uyku isteği üzere semptomlar burun kemik eğriliğinin habercisi olabilir.

KTf9n_1577453525_5688.jpg

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Burun kemiği eğriliğinin rastgele bir ilaç tedavisi yoktur. Kemik eğriliğinde ameliyat olmazsa olmazdır. Gelgelelim tek tahlil ameliyat değildir. Zira bunun nüksetme orantısı yüzde yüzdür. Burun bütün yüz yapısını etkilediğinden ameliyat hem estetiksel hem de sağlıksal yapılır. Başkaca kılcal damar çokça olduğundan ameliyatın riskleri de bulunmaktadır. Ameliyat hem lokal hem de umum anestezi yapılır. Konfor için umumiyetle umumî anestezi istenir. Ameliyat ortalama 2-5 saat arasında sürer. 10 gün boyunca tamponla dolaşan hasta 10 günün ahir tampon çıkartılır. Burundan buruna değişen bu süreçte hasta uzun vade gözlük kullanamaz. Başkaca rastgele bir travmadan uzak durmalı. 
 
Üst Alt