Son Konu

BLW (Baby Led Weaning)

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


BLW (Baby Led weaning)

BLW nedir: Bebek önderliğinde ek gıdaya geçişdir.

Bebeğin ek gıdaya geçişte kendi kendine yemeği öğrendiği ve kademeli olarak sütten kesmesini öneren bir süreçtir. BLW bebeğin kendi kendine çiğneme becerisini, el göz-ağız koordinasyonunu sağlayan ihtiyacı kadar besini yemesini sağlayan bir yöntemdir. BLW yöntemi ile bebek yavaş ve istediği kadar yemek yer, yemek yerken bebeğiniz ayrıca yemeğin kokusunu tadını ve kıvamını hisseder. BLW yöntemi ile önüne koyulan besini eliyle kendi yeme çabasıdır. BLW amaç bebeğin karnını doyurma becerisini geliştirmektir.

BLW uygulanabilmesi için bebek 6. aynını doldurmuş olmalı ve destekli oturabilmelidir. peki bebeğe ne sunulmalı sorusuna gelince, mevsim sebzeleri bebeğin avucuna sığacak büyüklükte (parmak şeklinde) kesilip, fırında ve ya suda haşlanarak bebeğin önüne koyulan kırılmaz tabak ile servis yapılmasıdır. Bebek ne kadar yiyeceğine kendi karar verir. Bebeğe sunulan yiyecekler uygun bir şekilde yumuşatılarak damakta püre haline getirilebileceği kıvamda olmalı ve asla taneli, parça şeklinde kopan yiyecekler kesinlikle verilmemelidir.

BLW başlamak için ilk ve en önemli şart bebeğin dik oturabilmesidir. Bebek kendi beslenmesini yaparken bebeğinizin başında ayrılmayacaksınız. Aylara göre seçilen besinleri 3 gün kuralına göre bebeğe verilir. İster BLW yöntemi ister ek gıda yöntemi ile bebeğinizi beslerken babağinizi sağlıksız beslemeyin. mevsimine uygun sebze ve meyve seçmeniz, abartı-özenti duyup paketlenmiş işlenmiş, koruyucu kimyasla içeren gıdaları tercih etmeyiniz.

Unutmayın yine hangi yöntemi seçerseniz seçin bebeğiniz sizinle beraber sofraya oturmalı, dikkatini dağıtacak hiç bir görsel uyaran olmadan sofra adabıyla yemek yemesini öğrenmeli. Bebeğiniz yemeğini yemediği taktirde efkarlanmayın, yediği taktirdede sevinç naraları atmayın, yemek fizyolojik bir ihtiyaçtır.


 
Üst Alt