Son Konu

ABD, Askeri Uzay İstasyonu İnşa Etmek İstiyor

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
abd-savunma-bakanligi-askeri-bir-uzay-istasyonu-kurmak-istiyor-1562171428.jpg

Pentagon’un Savunma Yenileme Ünitesi (DIU - Defense Innavation Unit); kişisiz, deney yapabilen ve gelecekte kişili vazifeler için geliştirilebilecek bir uzay istasyonu için talepte bulundu.

İstenilen uzay istasyonu; küçük olmalı, içi en az 1 metre küp genişliğinde olmalı, en az 80 kilogram taşıyabilmeli ve cihazda daima güç olmalı. Ayrıyeten uzay aracının iç basıncı 0-1 atmosfer olmalı. Ek olarak uzay aracı, yörüngeye yerleştikten sonra kendi başına hareket edebilmeli ve süratli bir biçimde yapılabilmeli. ABD Savunma Bakanlığı, aracı yapacak bir şirketle anlaştıktan sonra uzay istasyonunun iki yılda hazır olmasını istiyor.

84d795587ac4d5202666a27fcde40793c7854d99.jpeg

Savunma Bakanlığı ayrıyeten istasyonun; modüler olmasını, robotik bir kolunun olmasını, kişileri taşıyabilmesini ve radyasyona karşı dayanıklı olmasını istediğini de söylüyor.

Görünüşe nazaran cihaz, ordunun deneyler yahut keşif üzere birçok maksat için kullanabileceği bir platform olacak. Uzaya yollanması planlanan birinci cihaz kişisiz olacak üzere duruyorken ABD Ordusu, uzay istasyonunun gelecekte insan ömrünü desteklemesini istiyor.

ABD Savunma Bakanlığı, şu anda bu girişim için kurumlardan ve şahıslardan fikir topluyor, yani acilen uzaya bir istasyonu kurmak istemiyor. DIU’ın Uzay Hizmetleri yöneticisi Albay Steve Butow, the Breaking Defense’e yolladığı bir e-postada Savunma Bakanlığı’nın şu anlık yalnızca “istenilenleri karşılayabilecek cihazlar için fikir topladığını” söylüyor ve Savunma Bakanlığı’nın uzay aracı hakkında “neden sorusunu değil de nasıl sorusunu” sorduğunun altını çiziyor.

b8afb4dd9f19e37105a7711bc47cef3caaf1a0df.jpeg

ABD Savunma Bakanlığı, şu anda yalnızca fikir alışverişinde bulunsa da uzaya askeri bir istasyon kurma fikri ABD Ordusu için tamamıyla yeni bir şey değil. ABD, 1960’larda Beşerli Uzay Laboratuvarı’nı (MOL) vazifesini açıklamıştı ama keşif vazifelerinde kullanılacak olan aracın prodüksiyonu durduruldu ve vazife iptal edildi, zira kişileri uzaya taşımak çok pahalıydı. ABD, kişili araçlar yanına keşif hizmetlerine daha ucuz ve inançlı bir alternatif olan uyduları kullanmaya başladı. Birebir biçimde Sovyetler Birliği de mürettebatlı uzay hizmetlerinde bulundu. Ancak 1970’lerde Salyut 2, 3, 5’i uzaya fırlatan Sovyetler Birliği de bu vazifelerden sonra uyduları kullanmaya başladı.

Dış Uzay Antlaşması, nükleer silahların yörüngede bulundurulmasını ve gayrı gezegenlere askeri üs kurulmasını yasaklıyor ama yörüngeye askeri bir istasyon yerleştirmek, antlaşmanın yasakları arasında değil.




 
Üst Alt