Son Konu

Motor Yağ Kaçağı Nasıl Önlenir

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Özellikle 2010 model ve altı araçlarda, motor ve şanzıman aksamından yağ kaçakları görülmesi nerede ise sıradanlaşmış bir durum. Bu duruma neden olan faktörler genellikle sonradan yapılan tamiratların özensizliği, keçe ve contalarda meydana gelen aşınmalar ve yıpranmalar, parçalarda meydana gelen arızalar gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Bu yazımızda motordan yağ kaçağı nasıl engellenir yolları ve yöntemlerini sizin için listeledik

[=7]Motor Yağ Kaçağı Nasıl Önlenir[/]
Bunun için öncelikle yağın nereden eksildiğini görmeniz gerekmektedir. Fakat genel olarak motorunda yağ kaçağı olan araçlar için önerilen yöntemler aşağıda listelenmiştir.

• Yağ Tapasında Aşınma Gevşeme Varmı Kontrol Edilmeli Contası Yenilenmelidir.
• Kartel Contasından ve bağlantı vidalarından kaçak var mı kontrol edilmeli var ise kartel contası değiştirilmelidir.
• Bazı yağ markaları tarafından 100,000 km ve üstü araçlar için önerilern ve kaçakları önleyen motor yağları kullanılabilir. Örnek vermek gerekir ise 10*60 castrol gibi aşınmış motorlar için yağlar bulunur. Fakat aracınıza uyumlu olup olmadığı yönünde yağ firmasından yada ustanızdan bilgi almanız gerekmektedir.
• Yağ filtresi ve çevresi en sık yağ kaçağı görülen yerler arasındadır. Bu kısımları kontrol ederek conta ve sıkılığını kontrol edin.
• Yağ müşürü ve Yağ Lamba soketi çevresinden sıklıkla kaçaklar oluşabilir. Bu kısımlar kontrol edilmelidir.


Motor yağ kaçaklarının birçoğu, motordan değil de çevre ekipmanlardan yada şanzımandan gelen kaçaklardan oluşabilmektedir. Fakat rengi motor aksamı sebebi ile siyah görüneceği için sıklıkla motor yağı ile karıştırılabilir. Bu nedenle motor çevresinden yağ kaçırabilecek parça ve donanımları da gözden geçirmek gerekecektir.

Bu parçaların arasında en sık kaçaklara neden olabilecek parçalar ve kaçak nedenleri ise listelenmiştir.


• Direksiyon Power yağ kaçağı haznesi çevresi, tahlike ve devirdaim pompası hortumlarında kaçaklar görülebilir Bu kısımlar kontrol edilmelidir.
• Fren Hidrolik Bağlantı hortumları ve rekorları ile yağ kontrol haznesi çevresinde kaçaklar olup olmadığını kontrol edin.
• Araç motor soğutma suyu kaçakları sıklıkla araç altında yağ kaçağı ile karıştırılabilir. Genellikle su haznesi, radyatör bağlantıları, termostat, devirdaim pompası gibi aksamlardan su kaçakları görülebilir. Bu kısımlardan kaçak olup olmadığını kontrol edin.
• LPG regilatörü arızası arızası, araç soğutma suyu kullanarak çalışır Dizel araçlarda olmasa da benzinli ve lpg’li araçlarda lpg regilatöründen kaçaklar görülebilir. LPG beyni ve çevresinden bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
• Şanzıman Yağ tapası çevresini kontrol edin.
• Aks Keçelerinden kaçaklar en sık görülen durumdur. Aks keçe ve körüklerini kontrol edin.


Tüm bu noktalar kontrol edildiğinde araçta var olan herhangi bir yağ yada sıvı kaçağı var ise nedenini %80 ihtimalle kesinleştirecektir. Bu kontrollerden sonra cüzzi maliyetler ile söz konusu kaçakların onarımını yaptırabilirsiniz.


[=6]Kaçak Giderilmez İse Ne Olur[/]
Kaçaklar, motor için gerekli sıvıların zamanla aşınarak motorun gereğinden fazla yıpranmasına hatta yağsız kalma durumunda motorun tamamen kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilir. Ayrıca kaçaklar çevre parça ve donarımların üstüne damlar ise zarar da verebilir. Örnek vermek gerekir ise direksiyon hidrolik pompası genellikle şarj yada marş dinamosunun üstünde bulunur. Bu parçada kaçak olması zamanla dinamolarında arızalanmasına neden olacaktır.

İhmal bu ve buna benzer arıza ve maliyetler çıkmasına neden olabileceği gibi tamamen motora zarar dahi verebilir. Bu sebeple kaçak miktarınıza göre vakit kaybetmeden aracınızı bir servise götürmeli. götürene kadar da her aracı kullanacağınızda araç sıvı seviyelerini kontrol etmelisiniz. Eğer kaçak fazla ise aracın çekici yardımı ile servise götürülmesi önerilir. Bunun nedeni sıvı seviyelerini normal düzeye kadar tamamlasanız dahi servise gidene kadar yolda tekrar boşalabilir ve daha yüksek maliyetler çıkarabilir.
 
Üst Alt