Son Konu

En İyi Bulut Oyun Servisleri

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
amazon-luna-bulut-oyun-servisi-tum-prime-abonelerine-acik-olacak-technopat.jpg

Bilgisayar oyunları pandemi periyodunda her zamankinden çok daha tanınan ve büyük bir kitleye sahip. Evvelden sırf meraklılarınca, işten güçten vakit buldukça oynanabilirken, aylardır konutlarımıza salgın nedeniyle tıkılı kaldığımız günlerde boş kaldıkça hepimiz oyunlarla vakit geçirmeye başladık. Üstelik artık oyunlar sırf bilgisayar ve konsollara has şeyler değiller. Tabletinizden, telefonunuzdan, bilgisayarınızdan, televizyonunuzdan; kısaca her aygıttan istediğiniz oyunu bulut oyun servisleri yardımıyla oynayabilirsiniz.

Salgın nedeniyle son iki yıl içerisinde ekonomik manada firmaların ve ülkelerin girmiş olduğu buhran, bilgisayar donanımlarının fiyatlarında çok artışa neden oldu. Bunun üstüne ayrıyeten popülerleşen madencilik furyası da gelince oyun oynamanın maliyeti oldukça yükseldi. Evvelce orta segment bir ekran kartı alabildiğiniz bütçeyle artık neredeyse düşük/giriş düzey bir ekran kartı güç alıyorsunuz. Haliyle oyun oynamak için gereken donanımlara erişmenin maliyeti bir oldukça ağır hale gelmiş durumda.

Neyse ki bu kadar şeyin ortasında oyuncuların yeniden bir nebze “makul” sayabilecekleri fiyatlar karşılığında oyunlar oynayabilecekleri bulut oyun servisleri mevcut. GPUMag kaynağından derlediğimiz bu yazıda sizlerle bir arada en güzel bulut oyun servislerine göz atacağız.

Bulut oyunculuk, bir sunucuya bağlı olan kullanıcıların aygıtına adeta canlı yayın akışı üzere oyunun iletimidir. Hangi hizmete abone olduğunuza bağlı olarak oyunlarınız telefonlar, tabletler, bilgisayarlar üzere birçok platformdan erişilebilirdir. Bulut oyun servislerini kullanırken sunucunun donanım gücünden faydalanırsınız, kullanıcının aygıtı ise yalnızca işin giriş/çıkış tarafıyla ilgilenir. Yani oyunu oynamak için gereken komutları sunucuya iletmek ve bunun sonucu olarak oluşan manzarayı göstermekle.

Bulut oyunculuğun aslında bu kadar tesirli bir fikir olmasının gerisinde yatan da bu diyebiliriz. Çünkü aboneler üst seviye bir GPU yahut CPU almaya hiçbir halde gereksinim duymazlar. Tek yapmaları gereken rastgele bulut servisine abone olmak ve kolay bir web tarayıcısı açabilen rastgele aygıta sahip olmak. Türkiye koşullarında kıymetli üzere gelse de, yurt dışındaki birçok kimse için epey uygun bir hizmet diyebiliriz.

Bulut oyunculuğun dezavantajları


Yeniden de kimi dezavantajları yok değil, mesela cevap müddetleri birçok rekabetçi oyun için hayati kıymete sahp. Bulut oyunculuğun yapısı gereği illa gecikme olacağından maalesef alacağınız karşılık müddeti olağan bilgisayardan oynamaya kıyasla daha uzun olacaktır. Çünkü, sizler oyunu oynarken evvel sunucuya istekte bulunuyorsunuz ve o vakte kadar muhakkak bir gecikme esasen oluşuyor. Sunucu da rekabetçi oyunun oynandığı sunucuya ekstra bir istekte bulunuyor ve karşılık bekliyor, gecikme böylelikle olağan bilgisayarda oynamaya kıyasla iki katına çıkabiliyor.

Kullanıcı taraflı bir gecikme sorununuz varsa bunu çözmenize yardımcı olabilecek “Bulut Oyunculukta Gecikmeler Nasıl Düşürülür” yazımız sizlere yardımcı olabilir.

Öteki bir dezavantajdan bahsedecek olursak, internet süratiniz yetersizse yahut abone olduğunuz servis şimdi yeniyse çok yüksek çözünürlüklerde oyun tecrübesi yaşayamayacak olmanız. Kimi bulut servisleri 720p çözünürlük sunuyor, halbuki günümüzde ufacık telefonlarımız bile en az 1440p ekrana sahip.

1 – Microsoft xCloud: Game Pass ile Bir arada Gelen Makul Seçenek

microsoft-xcloud-640x427.jpg


xCloud gelecek vaat eden platformlardan biri diyebiliriz. Microsoft’un konsollara, PC’lere, Android’e, iOS’a yani kısaca bütün platformlara yönelik hizmet sunmayı hedefleyen bir projesi. Şu anda bu hizmete istediğiniz aygıttan erişebiliyorsunuz.

Project xCloud başka bulut oyun servislerine kıyasla hem fiyatsız oyun sayısı hem de kütüphane manasında önde olacağını söyleyebileceğimiz servislerden çünkü Xbox Cloud Gaming olarak da bilinen xCloud, Xbox mağazasında yer alan oyunları oynama imkanı tanıyor. xCloud servisine abone olduğunuzda sırf bir bulut oyun servisine abone olmuyor; DOOM Eternal olsun, GTA V olsun, Star Wars olsun bu üslup birçok AAA oyunun dahil olduğu Xbox Game Pass hizmetine de sahip olmuş oluyorsunuz.

Yani bu, bulut oyun hizmetinin yanı sıra bu hizmete gereksinim duymayacağınız vakitlerde da kullanabileceğiniz bir Game Pass hesabına sahip olacağınız manasına geliyor. Tek sorunu şu ki fiyatı 15 dolar. Şu anki kur ile baktığımızda 110-120 küsür lira civarı bir meblağ yapıyor. Ayrıyeten şimdi Türkiye içerisinde hizmet vermediği için ayrıyeten VPN de kullanmak zorundasınız. Fiyatsız VPN’lerin birçok yüksek gecikme pahaları nedeniyle oyun oynamaya müsait olmadığından ona da ayrıyeten para vermeniz gerekiyor.

Tahminen Türkiye’ye resmi olarak geldiği vakit lokal fiyatlandırmayla hayli uygun hale gelebilir diye düşünüyoruz. Genel itibariyle herkes için en kapsamlı ve fiyatsız kütüphaneye sahip servislerden biri olacak.

Artıları:
  • Abonelikle birlikte satın almaya gerek kalmadan sunulan yüzlerce fiyatsız AAA oyun
  • Çıktığı birinci günde oyunlara erişim
  • Sunuculara yakın bir lokasyondaysanız düşük gecikme pahaları
Eksileri:
  • Xbox Game Pass dışındaki oyun kitaplıklarına rastgele bir erişiminiz yok. Yani Steam yahut Epic Games Launcher hesabınızı xCloud ile bir arada kullanamıyorsunuz
  • Aylık en yüksek fiyatla (15 dolar) sunulan bulut oyun hizmeti. Rakiplerine göre kıymetli
  • Şimdi Türkiye’ye hizmet sunmaması ve kullanmak için VPN gerekmesi
2 – NVIDIA GeForce Now: Türkiye Fiyatı Yüksek


geforce-now-gfn-640x360.jpg


NVIDIA tarafından geliştirilen bulut oyunculuk tahlillerinden GeForce Now tahminen de bu alanda en bilineni. xCloud’dan farklı olarak bu hizmette oyunlar sizlere parasız sunulmaz. Oyun oynamak için mecburen sahip olduğunuz dijital oyun platformunun kitaplığını GeForce Now hesabına bağlamalısınız.

Görsel kalite açısından 1080p çözünürlüğü ve 60 FPS desteklediği için hayli akıcı bir tecrübe sunduğunu söyleyebiliriz. Mümkün olan en yüksek ayarlarda RTX açık bir formda oyun oynamak istiyorsanız tercih edebileceğiniz en düzgün servis. Ayrıyeten Turkcell ve NVIDIA iştirakinde kurulan GamePlus aracılığıyla şu anda Türkiye’de hizmet sunan tek bulut oyun servisi pozisyonunda. En çok eleştirilen yanı ise yerelleştirmeye karşın firma tarafından belirlenen yüksek paket fiyatları.

Aylık premium hesap 74.9 TL iken, 3 aylık premium ise 179.7 TL. Bi fiyat 40-50 TL olsaydı tahminen bir nebze daha makul sayılabilirdi ama içinde oyun dahil olmayan bir servis için mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında Türkiye kaideleri için 74.9 TL yüksek. Bu servisi fiyatsız olarak deneyimlemek isterseniz günlük yalnızca 1 saat fiyatsız erişim hakkınız var. Ne yazık ki bunda da sıra beklemek zorundasınız, ilgi pek bi’ fazla.

Her şeye karşın güzel bir internet ilişkisine sahipseniz hem Türkiye’de bulunması hem de sunduğu kaliteden dolayı şu anlık alınabilecek en güzel bulut oyun servisi pozisyonunda diyebiliriz.

Artıları:
  • Steam, Epic, UPlay platformlarının kitaplıklarını desteklemesi
  • Üst seviye RTX dayanaklı donanımlarla donatılmış sunucular
  • Oyunlarda ışın izleme teknolojisini kullanabilme
  • Türkiye’de resmi olarak sunucularının bulunması
Eksileri:
  • Oyunlar fiyatsız değil, oynamak için daha evvel satın almış olmanız gerekiyor
  • Bağlanılan sunucu ağırsa çok az kuyruk, sıra bekleme durumu yaşanılabiliyor
  • Fiyatsız olarak sadece 1 saatle sınırılısınız
  • Türkiye kurallarına nazaran yüksek fiyatlandırma
GeForce Now hizmetinin daha evvel betasını test etmiştik. Görüntüsünü çabucak aşağıdan izleyebilirsiniz.



3 – Shadow: Akıbeti Belgisiz, Sadece ABD Odaklı


shadow-tech-640x360.jpg


Bulut oyun kesimindeki bir öbür dişli sayılabilecek rakip ise ismini pek çok kişinin bilmediği Shadow. Google, Microsoft yahut Nvidia üzere dev şirketlerin elinden çıkan bir servis olmamasına karşın epeyce düzgün kalitede tecrübe yaşatıyor.

Sunucuları GeForce Now üzere RTX destekleyecek kadar abartılı güçte üst seviye ekran kartlarına sahip olmasa da, GTX 1080’lerle donatılmış. Azamî ayarlarda 1080p 60 FPS oyun oynamak böylelikle mümkün oluyor. 144 FPS ve 4K dayanağı sunması da ayrıyeten hoş. Shadow pek büyük bir firma değil lakin daima sunucularında kullanmış olduğu sistemleri daha güçlü donanımlarla güncelliyor.

Ek olarak Shadow yalnızca oyun oynamak için geliştirilmiş bir hizmet değil. Aboneliğiniz boyunca kullandığınız sunucuya uzaktan tam erişime sahip olursunuz. Bu aygıtlardan render alabilir, Photoshop ile fotoğraf düzenleyebilirsiniz. Yani makul bir fiyata Shadow’un gücünden istifade edebilmek hoş.

12 dolarlık bir fiyatla karşımıza çıkan bu hizmet, yurt dışı için hayli makul sayılabilir. Lakin Shadow da GeForce Now üzere oynayacağınız oyuna sahip olmanızı gerektiriyor. xCloud’daki üzere erişebileceğiniz devasa bir fiyatsız oyun kitaplığı sunmuyor.

Shadow şu anlık sunucularını yüklü olarak ABD’de tutuyor. Küresel piyasaya açılma maksatları ne durumdadır bilemiyoruz. Ayrıyeten gelen duyumlara nazaran Shadow’un ana şirketi Blade 2021 yılının başlarında iflas etmiş. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

Artıları:
  • 4K 60 FPS ve 1080p 144 FPS desteklemesi
  • Sistemin kullanıcı erişimine tam olarak açılması, özgürce kullanabilme
Eksileri:
  • Sunucuları neredeyse ABD dışında yok.
  • Şirketin durumu ve geleceği meçhul durumda.
4 – Vortex: Oyunları Çok Kısıtlı, Kullanım Sınırlaması Var


vortex-cloud-gaming-640x345.jpg


Bulut oyun kesiminin neredeyse birinci aktif oyuncularından olan Vortex, bu listedeki öteki servislere kıyasla biraz daha küçük bir oyun takviyesine sahip. Abonelik sistemini benimseyen Vortex’in en düşük fiyatlı paketi 10 dolar. Oynayabileceğiniz oyun sayısı ise en ucuz abonelikte 78 kadar. İstediğiniz oyunları bundan ötürü bulamama ihtimaliniz çok yüksek. Kimi oyunlar içinse ayrıyeten fiyat ödeyip lisans almanız gerekiyor.

Ayrıyeten kullanıcılar 1 ay içinde sırf 50 saat oyun oynama hakkına sahipler. Bu da günde 1.5 saatten biraz fazla oynayabileceğiniz manasına geliyor. Bu epey berbat. Pro paketi ise 170 oyuna erişim ve 80 saat oynama hakkı tanıyor. Vortex teknik manada hoş bir 60 FPS tecrübesi sunsa da paketleri hem yurt dışı hem de Türkiye koşulları için pek makul sayılmaz. Ülkemizde sunucusu hiç olmayan bir servise 10 dolar vermek zati mantıklı olmayacaktır diye düşünüyoruz.

Artıları:
  • Hoş bir 60 FPS tecrübesi sunuyor
  • 78 oyuna kadar erişim sunması (bazıları ek fiyatla lisans alınmasını gerektiriyor)
Eksileri:
  • Kullanıcılar en temel pakette 50 saat, Pro’da ise 80 saatle sonlu.
  • Oyunları pek çeşitli ve ahım şahım sayılmaz.
  • Sunucuları Türkiye’de bulunmuyor ve yurt dışı için bile sunduğu hizmet için değerli
5 – PlayStation Now: Özel Konsol Oyunlarını Oynamak İsteyenler İçin


playstation-now-640x294.jpg


Birçok devin bulut oyun dalına girmesiyle Sony’de bu trendi kaçırıp geri kalmak istemedi. PlayStation Now, Sony tarafından PS4, PS5 ve Windows aygıtlar için geliştirilen bir bulut oyun hizmeti. En beğenilen ve tahminen de avantajlı sayılabilecek yanı ise PlayStation’un halihazırdaki özel oyunlarını ve eski konsol oyunlarını Windows platformlardan oynayabilmenize imkan tanıması.

Ayda 10 dolar kadar fiyatlandırmasıyla konsol sahibi olmayanlar için çok mükemmel bir tahlil. Çünkü PlayStation’a özel çıkan oyunları bu servisle PC/Windows üzerinden oynayabileceksiniz. Bir The Last Of Us 1 ve 2, God of War serisinin bütün oyunları, Bloodborne üzere üretimleri deneyimlemek için artık PlayStation sahibi olmak zorunda değilsiniz. Ayrıyeten oyunlara erişmek için xCloud ile misal biçimde ek fiyat ödemenize de gerek yok. Direkt PlayStation oyunlarına sınırsız erişimle sahipsiniz.

PlayStation Now’ı düzgün bir halde kullanabilmek için bir adet DualShock’a, bilhassa de DS4’e sahip olmanız gerekiyor. PS5 ile bir arada gelen DualSense maalesef ki desteklenmiyor.

Ancak ne yazık ki kimi istikametleri de insanı sıkıntıdan çıkaracak cinsten. Örneğin Windows üzerinden bu hizmeti kullanırken gecikmenin felaket olduğu kullanıcılar tarafından söylenenler ortasında. Ayrıyeten arayüzün çok makûs olduğundan da birçok kişi yakınıyor. Öteki bir sorun ise Sony’nin daima oyunları kütüphaneden kaldırması. En sevdiğiniz ve gelişim gösterdiğiniz oyun bir gecede yok olabilir, sabah hayatınızın şokunu yaşayabilirsiniz.

Tekrar de bunlar düzeltilebilecek meseleler, şayet PlayStation’a özel oyunları konsol almadan deneyimlemek istiyorsanız PlayStation Now’ı tercih edebilirsiniz. Şu anlık Türkiye’de sunucularının bulunmadığını unutmayın.

Artıları:
  • Windows kullanıcılarına PlayStation özel oyunlarını oynayabilme imkanı tanıması
  • PS2’ye kadar olan oyunları desteklemesi
  • 1080p 60 FPS manzara kalitesi
  • Oyunlar için ek fiyat ödenmesi yahut kitaplık bağlamanın gerekmemesi
Eksileri:
  • Birçok oyun 60 FPS dayanağına karşın 30 FPS’te kilitli.
  • Windows üzerinden oynayınca çok fazla gecikme yapması
  • Sony’nin birdenbire oyunları kitaplıktan kaldırması
  • Türkiye’de resmi olarak sunucularının bulunmaması
6 – Google Stadia: Oyuna Sahip Olsanız Bile Tekrar Satın Almalısınız


google-stadia-640x360.jpg


Google Stadia, birinci çıktığında epey olay olmuş platformlardan biriydi. Tahminen de bulut oyunculuğun hayalini kuran kimselerin en çok heyecanla beklediği, umut bağladığı servisti diyebiliriz.

Ama ne yazık ki şu anlık kendisi pek makul bir seçenek üzere gözükmüyor. Kütüphanesindeki oyun sayısının azlığı, birinci çıktığında özel oyunlar vaat edilmesine karşın geliştirici stüdyoların Google tarafından kapatılması, esasen sahip olduğunuz oyunu tekrar satın almak zorunda kalmanız ve bu lisansı Stadia dışında rastgele bir yerde kullanamamanız Stadia’yı bu alandaki en makus seçimlerden biri yapıyor.

Manzara kalitesine gelecek olursak bir nebze daha tatmin edici. Ayda 9.99 dolara 4K 60 FPS bir oyun tecrübesi sunuyor. Yeniden de Google’ın Stadia hakkındaki planlarından emin değiliz, her an fişi çekilebilecek bir platform üzere gözüktüğünü belirtmeliyiz.

Artıları:
  • Çok yüksek kalitede (4K 60 FPS) oyun oynayabilme imkanı tanıması
Eksileri:
  • Oyunları ekstra satın alacağımız ve öteki yerde kullanamayacağımız bir platform için 9.99 dolar çok değerli
  • Kütüphanesindeki oyun çeşitliliği az
  • Özel oyun vaadi tutulmuyor
  • Türkiye’de resmi olarak yok
Stadia’yı deneyimlediğimiz ayrıntılı görüntümüzü aşağıdan izleyebilirsiniz.



7 – Amazon Luna: En Makul Platformlardan, Şimdi Test Basamağında


amazon-luna-640x320.jpg


Amazon Luna bizim de daha evvel görüntülü incelemesini yaptığımız bir Amazon hizmetiydi. Şu ana kadar saydığımız bütün seçeneklerden daha ucuz bir fiyatlandırmaya sahip. Aylık yalnızca 5.99 dolar. Bu fiyatlandırmanın ileride değişmesi pek olası.

Luna’nın şimdi beta etabı bitmiş durumda değil ve oldukça eksikleri var. Ayrıyeten Türkiye’de şimdilik sunucusu bulunmuyor. Bu servisi de deneyimlediğimiz ve bildiklerimizi ayrıntılıca aktardığımız aşağıdaki görüntümüzü izleyebilirsiniz.



Artıları:
  • Rakiplerine göre ucuz.
  • 1080p 60 FPS dayanağı
  • Geniş oyun kütüphanesi ve ücretsiz oyunlar
Eksileri:
  • Hala beta sürecinde, eksiklikleri pek fazla.
  • Türkiye’de sunucuları yok.
Aslında saydığımız bütün bulut oyun platformları ortasında şu anlık rahatça alabilirsiniz diyebileceğimiz tek seçenek NVIDIA’nın GeForce Now servisi. Türkiye’de sunucularının bulunması ve resmi olarak varlık göstermesi bile bunun için kâfi bir sebep. Ayrıyeten ışın izleme dayanağı, dijital oyun platformlarında sahip olduğunuz oyunları oynayabilme imkanı ve geniş oyun takviyesi de eşsiz.

Şayet Microsoft xCloud ülkemize uygun bir mahallî fiyatla giriş yaparsa o da birçok oyuncu için hayli mantıklı bir seçenek olacaktır çünkü beraberinde gelen Game Pass ve oyunlara fiyatsız erişim imkanı öteki servislere kıyasla xCloud’u öne çıkaracak diye düşünüyoruz.

Amazon Luna da Amazon isminden ötürü itimat veren servislerden. Çünkü bulut tarafında Amazon’un elinin çok çok güçlü olduğunu biliyoruz. Olur da Türkiye’ye giriş yaparsa bu hizmeti Amazon Prime kapsamında kullanıma sunması rekabeti bi’ epey arttıracaktır.
 
Üst Alt