Son Konu

Kalça Kireçlenmesi Sık Sorulan Sorular

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?

Kalça protezi ameliyatı ; bozulmuş olan eklem yüzeylerinin çıkarılarak eklem fonksiyonu görecek yapay parçalar konulmasıdır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Ortalama olarak kalça protezi ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi hastanın genel durumu ve uygulanan cerrahi tekniğe göre değişmekle birlikte ortalama 2-3 gün arasıdır. Tercihimiz dokuya saygılı cerrahi teknik, birinci gün ayağa kalkıp yürüme, ikinci gün tuvalete oturma ve merdiven inip çıkma , üçüncü gün tek koltuk değneği ile sorunsuz yürüyebilir şekilde taburcu edebilmektir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Ameliyatlı Taraf Üzerine Basılabilir Mi ?

Genellikle tam yükle basılmasına izin verilir ancak uygulanan cerrahi tekniğe göre koyulan proteze göre hekiminiz bir süre kısmi yükle yürümenizi isteyebilir

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Koltuk Değneği Ne Kadar Kullanılır?

Ortalama 3-6 hafta kullanılması istenebilir. Uygulanan cerrahi ve konulan malzemeye göre ve kişinin genel durumuna göre bu süre değişkenlik gösterir

Kalça protezi ameliyatında ne tür malzemeler kullanılır?

Sistemin dayanıklılığını sağlamak ve daha uzun ömürlü olabilmesini sağlamak için zaman içinde birçok değişik metal ile birlikte polietilen ve seramik kullanılmıştır. Hekiminiz sizin için en uygun malzemeyi seçecektir.

Kalçada kireçlenme neden olur kireçlenme olunca eklemde ne olur?

Kalça ekleminde herhangi bir nedenle inflamasyon ( mikropsuz iltihap = kandaki bazı elemanların bir olaya tepki olarak bölgeye gelmesi sonucu sıvı birikimi ) olduğunda ve bu durum bir süre kalıcı olduğunda eklem kıkırdağında destruksiyona yani bozulma- aşınmaya yol açar. Eklem kıkırdağı kendini yenileme özelliği olan bir yapı değildir ve süreç başladığında sürekli ilerler. Normalde kaygan ve pürüzsüz olan eklem kıkırdağında zedelenme olduğunda incelir ve altındaki kemik dokuya kadar hasar ilerler. Bir süre sonra kıkırdak doku tamamen kaybolduğunda altta yer alan kemikler açığa çıkar ve birbirine sürtmeye başlar. Açığa çıkan sinir uçları uyarılır şiddetli ağrılar olur eklemlerden sürtünmeye bağlı kıtırtılar duyulur. Zamanla hareketler kısıtlanır ve bacakta kısalık gelişebilir.

Kalçada Kireçlenme Olan Hastada Ağrının Özelliği Nedir?

Hastaların ana şikayeti ağırdır. ağrı genellikle kasık bölgesinde ve uylukta hissedilebileceği gibi bazen de dizin iç tarafında hissedilir. Ağrı başlarda aktivite ile yani yürüme ile artar istirahatle azalır. Hastalar yürürken kireçlenme olan tarafa doğru eğilerek yürür. Zaman geçip hastalık ilerledikçe ağrısız yürüme mesafesi kısalır sonunda hastalar ağrısız yol yürüyerek hale gelirler geceleri de ağrının olması son aşamaya gelindiğinin habercisidir

Kalça Kireçlenmesi Kimlerde Sık Görülür?

Genetiğin rolü kalça kireçlenmesinin bazı çeşitlerinde büyüktür ancak nasıl kalıtıldığı hangi gen ile ilişkili olduğu net belli değildir. Bununla birlikte geçirilmiş travmalar, kazalar, kilolu olmak , ağır yük altında çalışmak, kalça çıkığı olması, bacaklarda boy farkı olması risk faktörlerinden bazılarıdır. Ayrıca kalçanın katlanma-beslenme bozukluğuna bağlı bir hastalık olan femur başı avasküler nekrozu na bağlı da kalçada kireçlenme gelişir. Femur başı avasküler nekrozu sebepleri arasında kortizon kullanımı, kalça travması- kalça kırıkları sonrası, kan hastalıklarından bazıları- örneğin orak hücreli anemi, aşırı alkol tüketimi sayılabilir.

Kalça Kireçlenmesinde Tanı Nasıl Konur?

Genellikle hastanın dikkatli bir şekilde anlattıklarının dinlenmesiyle büyük ölçüde bir fikir sahibi olunur. Fizik muayene ile tanı şekillenir ve röntgen filmi çekilmesiyle kesinleşir. Genellikle başka bir tahlil ya da tetkik gerekli olmaz ancak bazı durumlarda örneğin femur başı avasküler nekrozu erken dönemlerinde tanı ve ayırıcı tanı için MR istenir.

Kalça Kireçlenmesi’nde İlaç Tedavisi Var Mı?

Kalça kireçlenmesi nde erken dönemlerde ağrı kesici ilaçların etkisi olabilir ancak bu ilaçların sadece erken dönemlerde etkisinin olduğu ve tedavi edici bir özelliğinin olmadığı unutulmamalıdır. Hastalığın ileri dönemlerinde hastalar ilaçlara rağmen ağrıdan yakınırlar. Ayrıca kronik kullanımda bu tür ilaçların mide, böbrek, karaciğer gibi organlarda ciddi problemler yaratabileceği akılda tutulmalıdır.

Kalça Kireçlenmesi’nde Egzersizin Önemi Nedir?

Genel olarak dinç, ek problemi olmayan, kilosu normal sınırlarda olan kişiler kireçlenmenin yol açtığı problemlere daha dayanıklıdırlar ayrıca ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha hızlı olmaktadır. Ancak egzersizin tek başına kireçlenmeye engel olduğu söylenemez.

Kalça Protezi Kimlere Yapılır?

Kalça protezi ameliyatı hastanın ağrısını geçirmeye, yaşam kalitesini artırmaya yönelik bir ameliyattır. Eğer kişinin ağrısı konservatif yöntemlere -ilaç, egzersiz vs..- rağmen devam ediyorsa ; ağrı nedeniyle günlük aktiviteleri kısıtlanmış, gece uykuları düzensizleşmişse, sosyal hayatını etkiliyorsa kalça protezi yapılması düşünülmelidir.

Kalça Protezi Nezaman, Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Kalça protezi için ameliyatın nezaman olacağı öncelikle hastanın kendisine bağlıdır. Ağrılarım beni çok etkilemiyor, rahat uyuyorum işimi gücümü rahat yapıyorum, oturup kalkmamda sorun yaşamıyorum, tuvalete rahat oturuyorum sadece zaman zaman hafif ağrılar oluyor ilaçla geçiyor diyorsa ameliyat seçeneği için erken olabilir. Ancak bütün bunlar sırasında ağrısının olduğunu söylüyorsa ameliyat zamanı gelmiştir. 

Kalça Kireçlenmesinde Ameliyat Olunmazsa Ne Olur?

Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan herhangi bir ilaç veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi de hastalığı geçirmez. Hastanın ağrıları zaman geçtikçe artar, bazen ilgili tarafta kısalık oluşur. Ağrıya bağlı değişik yürüme şekilleri oluşur zamanla hastanın diğer vücut bölgelerinde de özellikle bel, sırt ve dizlerde de ağrısı ortaya çıkar.. Kullanılan ilaçlar değişik organlarda bozukluklara yol açar ve sonuçta bir tek ameliyatla son derece iyi sonuçlar alınabilecek bir hastalık oldukça komplike ve içinen çıkılması güç bir hal alır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Başlıca ‘minimal invaziv’ ve ‘geleneksel yöntem’ olmak üzere iki şekilde yapılır. 

Minimal invaziv yöntem son dönemlerde uygulanmaya başlanmış bir yöntemdir. Yapılan protez, konulan malzeme aynıdır. Daha kısa bir kesiden özel aletler yardımı ile yapılır. 

Yüzey Artroplastisi Nedir?

Yüzey artroplastisi, femur başı avasküler nekrozu nda uygulanan sadece femur başına metalik bir implant konularak yeni bir eklem yüzeyi sağlayan yöntemdir. Femur başı avasküler nekrozu nda erken dönemlerde core dekompresyon, greftleme, kemik düzeltme ameliyatları birer seçenek iken son döneminde kalça protezi yapılması gereklidir. Ancak femur başı avasküler nekrozunda femur başının bozulduğu asetabulumun etkilenmediği durumlarda kemik stoğunu koruyan bu yöntem iyi bir seçenektir. Hastaların genellikle genç yaş gurubunda olmaları nedeniyle kemik stoğunun korunması önemlidir.

Kalça Protezi Eskir Mi?

Vücuttaki tüm yapıların ve insan bedeninin bir ömrü olduğu gibi kalça protezinin de bir ömrü vardır. Kullanıma, konulan malzemeye ve yapılan cerrahinin kalitesine göre değişmekle birlikte genellikle 20-25 sene sorun görülmesi beklenmez.

Kalça Protezi Eskidiğinde Ne Yapılır?

Her protezde olduğu gibi kalça protezinde de belli bir süre sonra revizyon ihtiyacı duyulur. Yani konulmuş olan protez yenisi ile değiştirilir. 

Kalça Protezi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Herşeyden önce unutulmamalıdır ki hiçbir cerrahi müdehale risksiz değildir. Kalça protezi ameliyatındaki riskler başlıca; enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu (emboli), kanama, anesteziye bağlı ya da kullanılan ilaçlara bağlı komplikasyonlardır. Ayrıca çıkık gelişmesi, protezde gevşeme, protez çevresi kırıklar da olası komplikasyonlardandır.

Çoğu tedavi edilebilir sorunlardır. Esas olan ve yapılması gereken bunlardan korunmak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Ameliyat öncesi dönemde hastanın iyi değerlendirilip ek problemleri varsa gerekli önlemlerin alınması, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, varis çorapları giydirilmesi, ameliyat önce ve sonrasında uygun antibiyotiklerin verilmesi ile komplikasyonlar minimuma indirilir.


 
Üst Alt