Son Konu

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Toplumumuzda en küçüğünden en büyüğüne kadar herkesin elinde teknolojik alet görmekteyiz. Özellikle çocuklarda 3T dediğimiz telefon, tablet ve televizyon kullanımında yapılan hatalar üzerinde durmak istiyorum.

Günümüz çocuklarına baktığımızda eline telefon verdiğinizde her şeyi biliyor, kolay kavrıyor ve çoğu zaman “çocuğum çok zeki” durumu ile eş değer gösteriliyor. Özellikle okul öncesi çocuklarda merak duygusu oldukça geliştiği için önüne koyduğunuz ne olursa olsun merak edecek, onu keşfetmeye ve çözmeye çalışacaktır. Çocukların teknolojiyi hemen kavraması sonucu “zeki” etiketi yapıştırılmamalıdır.

Teknolojiyi sınırsız kullanmak mı, teknolojiyle çocuğu hiç tanıştırmamak mı?

Aslında ikisi de değil. Çocuklarda teknolojinin sınırsız kullanımı beraberinde birçok sorunu getirecektir. Çocukları yemeğini bitirsin diye onu oyalayacak bir çizgi film açmak, ebeveynin işini bitirsin diye çocuğunun eline bir telefon vermesi ve saatlerce önünde, elinde kalması ile başlayan bir süreç. Çocuk bu duruma alışacak ve hep bu yöntemi isteyecektir. Saatlerce tablette oyun oynamaya ve saatlerce çizgi film izlemeye alışan çocuk teknoloji kullanımında sınırını bilemez hale gelir. Teknolojiye uzun süre maruz kalmanın sonucunda çocuklarda iletişim kurma becerilerinde eksiklik, yemek yemeyi nesneye bağlı yaparak hissetmeden tanımadan yemesi, dış dünyadan kopması, teknolojik alete bağlanması, öfke problemleri gibi birçok sorun görülebilir. Bunların çoğu ebeveynler tarafından yapılmış olabilir önemli olan sınır koyma becerisini bilmek ve çocuğa bunu kazandırmaktır. Sınır koyulmaması durumunda teknoloji bağımlılığı ortaya çıkabilir.

Diğer konu teknolojiyle çocuğu hiç tanıştırmamak…

Teknolojinin zararlı olduğunu düşünen ve çocuklarını teknolojiden maruz bırakmaya çalışan bir kesim var bir de… Çocuk büyüdüğünde bir anaokuluna ya da kreşe başladığında ilk olarak orada televizyon izlemeyle tanışıyor, sonrasında afallama süreci başlıyor. Teknolojinin elbette dezavantajları var ancak avantajları da var. Bu noktada ” hep(sınırsız) ya da hiç” yaklaşımından ziyade kontrollü teknoloji kullanımını sağlamamız gerekir.

Peki kontrollü teknoloji kullanımı nasıl olur? Ebeveynlere öneriler…

Çocuklar model alarak gelişimlerini devam ettirirler. Dolayısıyla burada anne ve babaya sorumluluk düşmektedir. Mümkün olduğu kadar çocukları 3 yaşına kadar teknolojiyle tanıştırmamalıyız. Doğru model olmak adına her daim televizyon seyretmemeye, sürekli tablet, telefonla ilgilenmemeye özen göstermeliyiz. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmek bedenen ve ruhen onlarla ilgilendiğimizi göstermek duygusal gelişimleri açısından önemlidir. 

-Çocukların izleme, oynama süreleri sınırlı olmalı,

-Çocuğun izlediği çizgi film ya da oynadığı oyun ebeveyn kontrolünde olmalı,

-Çocukların yaşlarına uygun olmayan program ya da oyunlar engellenmeli,

-Uyumadan en az kırk beş dakika önce tablet ya da telefon kullanımını sonlandırılmalı (Çocuğun uykuya rahat geçebilmesi için),

-Sadece teknoloji ile ilgili mi sınır koyamıyorsunuz yoksa genel olarak mı sınır koymakta zorlanıyorsunuz bu değerlendirilmeli... Öncelikle teknolojide sınırla değil diğer konulardan başlanmalıdır.

Hiçbir sanal oyun ya da hiçbir çizgi film ebeveynle geçirilen vakitten daha yararlı olamaz. Teknoloji bir dinlenme molası ya da çocuklardan uzaklaşma aracı değildir.

Ruhunuzu iyileştirmek için çocuklarınızla vakit geçirmeyi ihmal etmeyin…


 
Üst Alt