Son Konu

Kalça Kireçlenmesi / Kalça Protezi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kalça kireçlenmesini nasıl anlarız?

Hareket ederken ve hareket sonrasında eklemde ağrıların oluşması, hava değişimleri sırasında eklemlerde ağrı, esneklik kayıpları, eklemlerde şişmeler, takılma, yürüyüş mesafesinde kısalmalar, sabahları tutukluk gibi belirtileri vardır.

Kalça kireçlenmesinin tedavisinde kullanılan yöntemler

Kalça kireçlenmesinde tanı koyabilmek için röntgen çekimi yeterlidir. Kireçlenme tedavisinde önemli olan kireçlenmenin derecesinin saptanmasıdır. Öncelikli tedavi için düzenli beslenme ve spor yapılması önemlidir, çünkü hastanın kilo vermesi kireçlenme tedavisinde önemlidir. Bunun dışında ise kaplıca uygulaması, fizik tedavi, spor (özellikle yüzme), ilaç tedavilerine de başvurulabilir. Eğer cerrahi dışı tedavi yöntemleri hastanın yaşam kalitesine olumlu yönde herhangi bir etkide bulunmuyorsa cerrahi müdahale düşünülebilir.

Kalça kireçlenmesinde cerrahi müdahale nasıl yapılır?

Eğer kalça eklemini oluşturan kemiklerde açısal bir problem varsa kemik yapıların kesilip düzeltilmesi gerekir. Osteotomi adı verilen bu müdahalede femur kemiğinin boynu kesilerek yeniden yönlendirilmesi sağlanır. Bu yöntemle kalça eklemine binen yükler yeniden düzenlenmekte ve/veya eklemin sağlam yüzeyleri yük taşıyan bölgelere getirilmektedir.

Kalça kireçlenmesi ileri düzeyde ise kalça protezi uygulaması gerekli olur. Bu ameliyatta kireçlenen yüzeyler kesilip kazınarak yerine metal ve sert plastikten oluşan protez yerleştirilir.



Kalça Protezi

Kalça protezi – Total kalça protezi, kalça eklemi ileri derecede harap olmuş hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmesi ameliyatıdır. Kalça protez kobalt, krom veya titanyumdan imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal veya seramik ara parçalardan oluşur.

Günlük yaşam aktivitelerini engelleyen şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ve kısalık durumlarında kalça protezi en iyi tedavi seçeneğidir. Hastanın 60 yaşın üzerindeki olması tercih edilir, ancak gerekli olduğu durumlarda(ör. romatoid artrit) daha genç hastalarda da uygulanabilir. Kalça protezi kemiğe iki ayrı şekilde tutturulabilir:

-Çimentolu protez

-Çimentosuz protez

Çimentolu protez ameliyatı, kalça protezinin kemiğe çimento adı verilen bir dolgu malzemesi vaıtasıyla tutturulduğu işlemdir. Çimentosuz protez ameliyatı ise, üzeri gözenekli bir madde ile kaplanmış olan protezlerin kemiğin içine çok sıkı bir şekilde yerleştirilip sonrasında vücudun kemiği, protezin üzerindeki gözeneklerin içine ilerleyerek tespiti sağlanır. Hastaya hangi protez ameliyatının uygulanacağına karar verirken hastanın yaşını ve kemik durumunu göz önünde bulundurulmalıdır.

Kalça protezinin ömrü hastanın yaşına, kilosuna, cinsiyetine ve hareket seviyesine göre değişmekle birlikte günümüzde uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü 15-20 yıla kadar uzamıştır. Total kalça portezi ameliyatları genel ya da belden uyuşturma şeklinde olan epidural anestezi ile yapılabilmektedir. Daha önceleri çok daha büyük kesilerle ve büyük kas gruplarını zedeleyecek biçimde yapılan ameliyatlar, günümüzde ise daha küçük kesilerle ve kalça çevresi yumuşak dokulara zarar vermeyecek biçimde yapılabilmektedir. Kalça protezi ameliyatı geçiren hastalar genel durumlarına göre 3-7 gün sonra hastaneden taburcu edilir.


 
Üst Alt