Son Konu

Boşanma Süreci ve Sonrası

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Boşanma, son yıllarda ülkemizde hızla artmakta olup, çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak çocukların iyiliği için bir arada kalmak nadiren işe yaramaktadır. Anlaşamayan çiftlerin evliliklerini sürdürmesi çocuklara anlaşamayan çiftlerin boşanmasından daha fazla zarar verebilmektedir. Önemli olan boşanma değil, çiftlerin boşanma olayını nasıl karşıladıkları, boşanmadan sonra birey olarak kendi yaşamlarını ve çocuklarıyla ilişkilerini nasıl sürdürdükleridir. Kendileri de zor bir süreçten geçen çiftlerin enerjilerini kendi sorunlarına ve/veya ayrıldıkları eşlerine yönelik öfke, kırgınlık gibi olumsuz duygularına yöneltmek yerine çocuklarına sarılarak onlara daha fazla ilgi ve şevkat göstermeleri çocukların gelişimini etkileyecek bir dizi değişimi de beraberinde getirecek olan boşanma ile baş etmelerini kolaylaştıracaktır.

Çocukların boşanma sürecinde en çok ihtiyaç duydukları nedir?

Çocukların boşanma sürecine hazırlanmaları boşanma ile başetmelerindeki en etkili noktadır. Güven duygusu çocukların hayatındaki en önemli ihtiyaçlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk, bir sabah kalktığında babasını evi terk etmiş olarak bulmamalıdır. Hayatında en güvendiği kişilerin kendisinden birşeyler saklaması ve/veya evi bir anda terketmesi çocukta terkedilmişlik hissi yaratarak hayatını kurduğu kulelerin yerle bir olmasına yol açacaktır. Anne ve babasına güvenemiyorsa, kime güvenecektir.

Çocukla neler paylaşılmalı?

Boşanma kararı alındıktan ve çiftlerden birinin evden ayrılacağı kesinleştikten sonra çocukla bu durum paylaşılmalı ve alışması için bir-iki hafta süre tanınmalıdır. Boşanma gerçekleştikten sonra kendisine ne olacağı, evi kimin terkedeceği, evi terk eden ebeveynin nerede yaşayacağı, evden ayrılan ebeveyni tekrar görüp göremeyeceği gibi konularda çocuğa bilgi verilerek kendisini yeniden güvende hissetmesini sağlamak son derece önemlidir. Yaşı ne kadar küçük olursa olsun çocuğun ‘boşanma’ kelimesini duyması gerekir. Çocuğa ‘kiminle yaşamak istersin?’ gibi bir soru sorulmamalı, boşanmadan sonra kiminle kalacağına ebeveynler karar vermelidir. 

Bu kimsenin suçu değil… 

Okul öncesi dönemdeki çocukların benmerkezci düşünce biçimlerinin bir sonucu olarak boşanmadan kendilerini sorumlu tutmalarının önüne geçmek adına çocuğun yaptığın ya da yapmadığın birşeyden dolayı boşanılmadığı mesajı çok açık ve net bir şekilde verilmelidir. Çocuğun boşanma ile ilgili soru sormasına ve duygularına paylaşmasına ortam yaratılması yaşadığı sarsıcı olayın üstesinden gelmesinde kendisine yardımcı olacaktır. 


 
Üst Alt