Son Konu

Erdoğan'ın Cuma Günü Açıklayacağı Ekonomi Reformunda Neler Var?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-4eac75d943ca28f79f8f253d103bd6017627d527.jpg


İktisat ıslahatı cuma günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi, burada iktisat ıslahatının perspektifi hakkındaki detayları ise köşesinde açıkladı. 






"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi reformunu açıklamasından bir mühlet sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya ait yol haritası ilan edilecek." diyen Selvi'nin "Ekonomi ıslahatının perspektifi" başlıklı yazısında yer alan ayrıntılar şöyle:


İnanç iklimi



İktisadın temelinde itimat ikliminin sağlanması yatıyor. Hangi ıslahatı yaparsanız yapın, hangi değerli kararı alırsanız alın, kıymetli olan piyasalarda itimadı sağlamak. İtimat yoksa alınan kararlar, su üzerine yazılan yazıya benziyor. Bu işin püf noktası itimat. İktisat idaresi piyasalardan aldığı takviyeyle ve itimatla bir ayağında hukukun, başka ayağında ise iktisatla ilgili ıslahatların yer aldığı bir çalışma ortaya çıktı. 2021’in rotasını iktisat ve hukukta ıslahatlar belirledi. Bu yılın ikinci çeyreğini ise ıslahatlarla ilgili yasal düzenlemeler belirleyecek.

Islahatın iki ayağı



İktisat ıslahatının iki ana başlık üzerine kurulduğu anlaşılıyor.

  • Makroekonomik istikrar siyasetleri

  • Yapısal siyasetler
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilecek yol haritasında uygulamaya dönük nelerin yapılacağı ve hangi takvim içinde bunların gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü daha yeterli anlayacağız lakin bu iki başlığı biraz açmakta yarar var. Zira cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu ayrıntılandıracak.

Öncelikli maksatlar



Makroekonomik istikrar kapsamında öncelikli amaçlar belirlenmiş.

1- Kamu maliyesi

2- Enflasyonla gayret

3- Finansal kesim ve cari açıkla uğraş

Direkt yatırımların teşviki



Bu başlığın altında yerli ve yabancı sermaye yatırımlarının desteklenmesi yer alıyor. Türkiye yabancı sermayenin yurtiçindeki direkt yatırımlarını teşvik ederken, yerli sermayenin yatırımları da teşvik kapsamında yer alıyor. Yabancı sermaye borsa başta olmak üzere öteki sermaye piyasası enstrümanları ile geliyor. Lakin asıl emel, değerli olan ve çabucak çıkabilen sıcak para değil, Türkiye’deki kalıcı yatırımları teşvik etmek. Zira onlar hem istihdam, hem vergi, hem de uzun müddetli ekonomik entegrasyon açısından kıymetli. O nedenle iktisat reformunda yerli ve yabancı sermaye yatırımlarına farklı bir değer veriliyor.
 
Üst Alt