Son Konu

Araba Alırken Motor Kontrolü Nasıl Yapılır ve Nelere Bakılır?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Motor İsteyen Araba Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nedir?​

Bir otomobilin motorunda pek çok parça vardır. Ustaya motor yaptırmaya gittiğinizde açmadan bilemem demesini sebebi budur. Hangi motor parçasının zarar gördüğünü anlamanız gerekir. İşte motor kontrolü yaparken bakılması gereken şeyler.



1- Vuruntuya Karşı Motor Sesini Dinleme​

Aracınızın motorunda vuruntu var mı diye sesini dinleyin. Çünkü vuruntu sesi aşınmış piston kolları ve üst kapağa işaret eder. Özellikle soğuk motorda vuruntu sesi kendini çok daha fazla belli edecektir. Aracın motorunu soğukken çalıştırın. Demirin demire vurma sesi gelip gelmediği konusunda dinleyin. Motor uzun süre çalışmasına rağmen ses hiç kesilmiyorsa vuruntu var demektir.

2- Yağ Yakmaya Karşı Egzoz Gazı Rengi Kontrolü​

Pistonların etrafında segman adı verilen yağın yanma odasına geçmesini engelleyen bir tür demir conta veya bilezik vardır. Bu parçalara segman adı verilir. Eğer segmanlar aşınırsa yağ yanma odasına sızar. Sonuç olarak aracınızın motoru yağ yakmaya başlar. Yağ yakan motorun en belirgin özelliği ise egzozdan mavi duman çıkmasıdır. Çünkü yanmış yağın egzoz gazi rengi mavi gri arasındadır.


3- Motor Üstünde, Altında ve Yanında Yağ Sızıntılarının Olması​

Eskimiş bir motorun en çok görülen belirtilerinden bir tanesi motorun çevresinde yağ sızıntısı olmasıdır. Çünkü artık keçeler ve contalar aşınmıştır ve motorun içerisinde olması gereken yağın dışarı sızmasına neden olmaktadır. Motoru iyice kontrol etmenizde altına eğilip yağ damlaları var mı diye bakmanızda büyük fayda vardır.

4- Rölanti Düzensizliği​

Bir otomobil motoru eskimeye yani bitmeye yaklaştığı zaman kendini ilk olarak rölanti bozukluğu olarak gösterir. Alacağınız otomobili çalıştırın ve ayağınızı gazdan çekin. Aracın rölanti ibresi bir düşüp bir çıkıyorsa buna rölanti dalgalanması adı verilir. Ancak şunu unutmayın, rölanti dalgalanması diğer pek çok arıza nedeniyle olabilir.

5- Motor Performansının Düşmesi​

İçten yanmalı motorlar yüksek sıkıştırma oranıyla çalışırken. Yanma odasındaki basıncın dışarı sızmaması gerekir. Alacağınız aracı mutlaka kullanın. Çünkü motor çekmiyorsa kompresyon kaybı olabilir. Bu da motor isteyen arabanın belirtileri arasındadır.

6- Motorun Çok Titreşimli Çalışması​

Motor çalışırken olabildiğinde az titreşimle çalışması gerekir. Aracın motoru çalıştırdıktan sonra iyice bakın. Motor normal seviyeden fark edilir derecede sallanıyorsa içerisinde aşınan parçaların dönerken motoru titremesi nedeniyle olabilir.
 
Üst Alt