Son Konu

Dünya'nın Önde Gelen Araştırma Merkezleri

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dunya-onde-gelen-arastirma-merkezleri-1646681074.jpg

Teknolojinin günümüzde dünyadaki birçok krize karşın akıl almaz halde süratli geliştiği gerçeğini hepimiz kabul etmişizdir. O denli ki bugünlerde bilhassa akıllı telefon yahut bilgisayarların tanıtımında gördüğümüz, o periyoda nazaran ‘çığır açıcı’ yenilikler daha bir sene olmadan eski statüsü kazanabiliyor.

Tüketici elektriğindeki yeniliklerde durum bu türlü geçiciyken konu bilime geldiğinde bu süratli gelişimin tesiri kalıcı oluyor. Bu bağlamda bilime yönelik araştırma merkezleri, teknolojinin gelişimiyle daha üst seviye ekipmanlara erişebiliyor, bu da kendi alanlarında her seferinde bir sağlam adım daha atmalarına imkân tanıyor. Artık gelin, öne çıkan bu araştırma merkezlerinden birkaçına bakalım.

Dünya’nın önde gelen araştırma merkezleri:

  • NASA: Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi
  • ISRO: Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu
  • SPACEX: Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi
  • Blue Origin: Havacılık ve Uzay Araştırma Şirketi
  • ESA: Avrupa Uzay Ajansı
  • CERN: Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi
  • LIGO: Lazer İnterferometresi Kütleçekim Dalgası Gözlemevi
  • ESO: Avrupa Güney Gözlemevi
Herkesin ismini her yerde gördüğü, uzay araştırmalarıyla geniş kitlelerce tanınan: NASA

a0d90f5c0dfdce2a64f7d527f9928f2cb21c7383.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Washington, DC, ABD
NASA’yı, gerçekleştirdiği yahut gerçekleştireceği uzay vazifeleriyle ve sinema dünyasındaki tasvirleriyle tanıyor olabilirsiniz. ABD’nin uzay çalışmalarının temelini oluşturan NASA, günümüzde hâlâ havacılık ve uzay alanlarında uzun vadeli projeler yürütmekte.

Şirket bu bağlamda yalnızca roket üretip uzaya göndermekle kalmıyor, uzay araştırmaları da yürütüyor. Şirketin aktüel projeleri ortasında insanlığı Ay’a tekrar götürmeyi amaçlayan Artemis Programı bulunuyor.

Çoğu kişinin varlığından haberdar olmadığı ancak uzay yarışında Hindistan’ı en savlı ülkelerden biri kılan: ISRO

b0cb69d9138448dbe4630f677af97ed6401b391a.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Bangalor, Hindistan
Açılımını Hindistan Uzay Araştırma Tertibi şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz ISRO, ismi üstünde Hindistan’ın ulusal uzay ajansı. Bu bağlamda temel maksadı, uzay alanındaki gelişmelerle Hindistan’ı öne çıkarmak.

Yaptığı şeylere baktığımızda uydu aygıtlarının oluşturulup geliştirdiklerini, roket tasarımı ve geliştirilmesi aşamalarını üstlendiklerini ve atmosferin üst katmanından uzayın derinliklerine kadar geniş çaplı araştırmalar gerçekleştirdiklerini görüyoruz.

Uzayla ilgisi olmayanların bile ismini Elon Musk sayesinde en az bir yerde duyduğu: SpaceX

dd9b1c37ce360e43266745df8ed3072346b34589.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Kaliforniya, ABD
Az evvelki iki kurum üzere uzay araştırmalarına yoğunluk gösteren SpaceX, kendisini onlardan başka kılan bir maksada sahip. Bu şirketimizin hedefi uzay turizmini herkes için erişilebilir kılmak ve Mars’ta ilk kolonileri kurmak. Aslında kurucusu Elon Musk’ı da daima bu hayali hakkında konuşurken görüyoruz.

Şirketin alışılmışın dışında olan hedefinin yanında gelişmiş roketler ve uzay araçları tasarlayıp ürettiğini de belirtelim.

Elon Musk’ın SpaceX şirketinin rakibi olarak nitelendirebileceğimiz, Jeff Bezos’ın şirketi: Blue Origin

c2cfcd3b8281ff60e86f1370704bded556f163f9.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Washington, ABD
Blue Origin şirketinin ismini, daha çok kurucusu Jeff Bezos’ın gerçekleştirdiği uzay seyahatiyle internette yaygın halde görmeye başladık. Şirketin misyonu, SpaceX’e misal biçimde uzay seyahatlerinin masrafını azaltmak ve öbür gezegenlere de ulaşım sağlayarak yeni kaynakların insanlığa ulaştırmak.

Hükümetlerarası bir uzay tertibi olan: ESA

a0f4c3b3e18450bd62c7373584600a7991771cb9.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Paris, Fransa
Çok sayıda Avrupa ülkesinin bir ortaya gelmesiyle ortaya çıkan Avrupa Uzay Ajansı, Dünya ve etrafındakiler hakkında bilgi edinmeyi amaçlıyor. Geniş çaplı tertibin çalışma alanı bununla hudutlu değil, çünkü Güneş Sistemi ve kozmosun geri kalanına yönelik çalışmalar da ESA’da yürütülmekte.

Tüm bunlar yapılırken de tertibe dahil olan Avrupa ülkelerinin endüstrilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı unvanını elinde tutan: CERN

9034b3b92c4cb8241072ff8bb41c2842d3879469.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Meyrin, İsviçre
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olarak bilinen CERN, dünyanın en güçlü parçacık hızlandırıcılarını elinde tutmasıyla biliniyor. Kabaca anlatmak gerekirse bu aygıtlar, elektron ve proton üzere parçacıkları yüksek suratlara çıkararak bunların birbirleriyle yahut bir maksatla çarpışmasını mümkün kılıyor.

Bu deneyler sayesinde farklı parçacıklar hakkında farklı bilgiler öğreniliyor ve elde edilen bu bilgiler hem bilimin ilerleyişine hem de insanlığın gündelik hayatına katkıda bulunacak biçimde kullanılıyor. Yani parçacıklar altında kozmosun ne üzere sırlar sakladığına burada bakılıyor.

Kara deliklerin dinamikleri hakkında bilgi sahibi olmamızı mümkün kılan, astronomide bir birincisi başaran: LIGO

2481e4214f354b86784e33ecb3654f9709851552.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Washington ve Lousiana, ABD
LIGO, başka araştırma merkezlerine bakınca gözünüze yabancı gelebilir. Çünkü ışık yoluyla elde edilenler yerine burada, büyük kütleli cisimlerin ivmelenmesiyle oluşan kütleçekim dalgaları tespit ediliyor. 2015 yılında iki kara deliğin çarpışmasından yayılan kütleçekim dalgalarının LIGO sayesinde tespit edilmesiyle daha sonra burada rol oynayanlara Nobel Mükafatı bile verilmişti.

Gözlemevi olmaktan çok bir deney olma özelliği taşıyan LIGO, öteki gözlemevleri üzere kubbeli değil. Aslında kütleçekim dalgalarını tespit etmek için de ışık gerekmediğinden anten vazifesi gören ve iki yana uzanan 4 km’lik kolları, hedefine ulaşmasında kâfi oluyor. Bu deneyi tam olarak anlatmak için kütleçekimin ne olduğundan başlamamız gerektiğinden ilginizi çektiyse LIGO hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek için bilimsel makalelere yönelebilirsiniz.

Hükümetlerarası bir gözlemevi ol​an: Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)

c2e2598fd30a366a03510f04fa56e21515897cff.jpeg
  • Merkezinin bulunduğu yer: Garching, Almanya
Gökbilim alanında çalışmalar yürüten ve Atacama Çölü’nde üç adet gelişmiş müşahede bölgesine sahip olan ESO, 16 Avrupa ülkesini kapsayan hükümetlerarası bir kuruluş. Burada, dünyanın farklı yerlerinden astronomi alanında çalışanlara üst seviye araçlar sağlanıyor ve gerçekleştirilen çalışmalarla uzay hakkındaki soru işaretlerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Teleskop teknolojilerinin geliştirilmesi de kuruluşun öncelikli çalışmaları ortasında bulunuyor.

Bu araştırma merkezleri hakkında verdiğimiz bilgilerin büsbütün yüzeysel olduğunu belirtelim. Şayet bu kuruluşlar hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz resmî sitelerine yönelebilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4


 
Üst Alt