Son Konu

Elektronik İmza Nedir? E-İmza Nasıl Alınır?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
31
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Teknoloji engel olunamaz şekilde gelişmeye ve daha fazla alana yayılmaya devam ediyor. Sağladığı kolaylıklar ve maliyeti düşürmesi gibi etmenler teknolojiye yatırımları artırıyor. Resmi işlemlerin yürütüldüğü alanlarda e-imza teknolojisi geliştirilerek ıslak imzaya eşdeğer bir elektronik hizmet geliştirildi. Elektronik bir ortamdaki bir belgenin kim tarafından imzalandığının tespit edilmesi amacıyla belgeye eklenen ve kimlik doğrulama işleminin yapıldığı hizmete e-imza denir. 5070 sayılı Elektronik İmza kanunu ile 23 Temmuz 2004 tarihinde güvence altına alınarak gerçek kişiler tarafından kullanılması teşvik edilmiştir.

✪ E-İmza Kimler Tarafından Veriliyor?

BTK tarafından onay alabilmiş sağlayıcılar tarafından Türk vatandaşlarına sunulmakta olup akıllı kart aracılığı ile ulaştırılır. Elektronik imza talebi kurumlar için değil sadece gerçek kişiler için alınır. Bu sistemi kullanabilmek için akıllı kart okuyucuya bağlanmalı ve e-devlet gibi bu sisteme uygun platformlarda işlemler yapılabilir. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları için güncel ve doğru bilgiye URLbtk.gov.trelektronik-sertifika-hizmet-saglayicilariURL sayfasından ulaşılabilir.

IKanunda tanımlanan güvenli elektronik imzanın,I

elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurması,
elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haiz olması,
usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik verilerin senet hükmünde olması ve bu verilerin aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılması,

Kanunun hukuki açıdan getirmiş olduğu en önemli yeniliklerdir. E-imzanın güvence altına alınarak kullanımına teşvik edilmesi geleceğe önemli bir yatırımdır.

✪ Ne Avantajları Var?

Bu sistem sayesinde gönderilen veride kimin nasıl değişiklik yaptığı ve bunun doğruluğu inkar edilemeyecek şekilde garanti altına alınmıştır. E-imza sayesinde e-devlet kapsamında bulunan tüm uygulamalar, kayıtlı elektronik posta sistemi ve Mersis kapsamındaki ticari sicil işlemleri, hizmet sözleşmeleri gibi daha bir çok işlem devlet güvencesi ile rahatlıkla yerine getirilebiliyor. Hizmet sağlayıcılar imza sahibinin talebi doğrultusunda, bilgilerin eksikliği veya sahteliği durumunda, kayıp ve ölüm durumlarında verdiği sertifikayı iptal etmekle yükümlüdür. İmza sahibi kişilerin bilgilerini muhafaza etmek ve üçüncü kişilerin eline geçmesini önlemekle sorumludur.
 
Üst Alt