Son Konu

Fonksiyonel çene ortopedisi: çocukta büyüme ve gelişim takibinin önemi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ortopedi, "doğru, düzgün" mealindeki "orto" ile "çocuk, evlatla ilgili" mealindeki "pedi" eklerinden türetilmiş bir sözdür. Nicolas Andry tarafından 1658'de “Çocuklukta bedensel deformitelerin engellenmesi ve düzeltilmesinin yolu ”olarak tanımlanmıştır.

Fonksiyonel Çene Ortopedisi ise

“büyüme-gelişim sürecinde, çene kemiğinin gelişimini yöneten kas ve had sistemi üzerinde direkt tesir oluşturarak anormallikleri engellemeyi ve tedavi etmeyi amaçlayan bir diş hekimliği uzmanlığı” olarak tanımlanabilir.

Bu doğrultuda büyüme- gelişim takip edilir, gerçek fonksiyonu sağlamak ve bozucu alışkanlıklardan kaçınmak için hasta ve ebeveynleri bilgilendirilir, sapmalar görüldüğünde etken tespit ve tedavi edilir.

Ekseriyetle kulak-burun-boğaz mütehassısı, konuşma terapisti, pedagog üzere bilirkişilerle ortak çalışmak gerekir. Evlat, ebeveyn ve doktor sacayakları arasında armoni, işbirliği ve inanç gerektiren, istikrarlı bir daimi dişlenme oluşturulana kadar devam eden uzun bir süreçtir.

Dişler önceliklerimizden değildir. Onların hareketi sair dokulardaki değişikliğe armoniyle gerçekleşecektir. Hedef dişlerin oturduğu kemik düsturun ve tüm çene yüz kompleksinin akıllıca gelişimini teşvik etmektir.

Fonksiyonel çene ortopedisi kullanılarak yapılan bir müdahale, sahih kas fonksiyonunu sağlayıp elverişli kemik büyüme gelişimine yol açacak sahih uyarımı oluşturmayı maksatlar. Ağızda oluşturulacak her değişiklik beyefendisine giden uyarımı değiştirir, bu da dimağdan gelecek uyarımı ve oluşacak yanıtı değiştirir. Fonksiyonel çene ortopedisi tatbikleri ağızda konumsal ve işlevsel bir değişiklik yaratır, oluşan yeni durum dimağa yeni haberler iletir, yeni duruma münasip yeni yanıtlar ise yeni büyüme konseptini oluşturur.

Vücudumuzu oluşturan kas ve organlar görünür vazifeleri yürütmek üzere iş birliği yapan öbeklere dahildir, fonksiyonlarına nazaran özelleşip biçim alırlar. Yapıların başlangıç formları genetik faktörlerce şekillendirilse de büyüme, etraf yapıların uyguladığı kuvvetlere verilen yanıtlar sayesinde oluşur. Tüm fonksiyonel üniteler de birbirleriyle hem fonksiyonel hem de yapısal olarak irtibatlıdır. Bu nedenle çeneler yerinde fonksiyona, yapıya yahut konuma dair sapmalar, izlerini vücudun geri kalanında kesinlikle gösterir. Mesela üst soluk yolunun daraldığı durumlarda evlat daha rahat nefes almak için başını geri atmalıdır. Lakin bu halde ufku göremeyeceğinden boynunu öne uzatır. Omuzlar önde, sırt hafif kamburdur.

Çene yüz yerini şekillendiren temel işlevler teneffüs, çiğneme ve yutkunmadır. Evladın sağlıklı büyüme-gelişimi için bu işlevlerin yanlışsız ve ehil olması gerekir.

Evladın 2 yaşından itibaren çene ve yüz nahiyesinin gelişimi konusunda yetkin bir diş tabibi tarafından takip edilmesi hem yanlışsız fonksiyonun sağlanması hem de gelişimi bozucu alışkanlıklardan kaçınılması için çok yararlıdır. Aksi durumda ebeveynlerin bahis hakkında bilgilenmek için epeyce emek harcaması gerekir. Çükü değişen hayat biçimlerimiz, beslenme alışkanlıklarımız, günlük hayatımızda artan kimyasallar, elektromanyetik vb dalgalar, GDO’lar, radyasyonlar … derken bizim çocukluğumuz çocuklarımızınkine referans olmaktan çoktan uzaklaşmıştır.

*Kaynak belirtilmemiş fotoğraflar “Antonio Patti, Guy Perrier D’Arc: Erken ortodontik tedavi” kitabından alınmıştır.

 
Üst Alt