Son Konu

LNB nedir?

Adalı

(¯´•._.• Adminasitor•._.•´¯)
Katılım
12 May 2017
Mesajlar
852
Tepkime
0
Puanları
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
LNB nedir?
Düşük Gürültü Kütlesi – LNB (Low Noise Block) Uydu yayınlarını alabilmek için, uydudan antenin odak noktasına gelen yüksek frekanslı sinyallerin üzerinde işlem yapan ilk donanım elemanı LNB’dir.

Uydudan gelen sinyaller önce çanağa gelir, çanak bu sinyalleri odak noktasında toplayarak LNB’ye yansıtır. Çanak, sinyal toplayıcı ve yansıtıcı görevi üstlenir ve topladığı sinyalleri LNB ye gönderir. LNB çanağın odak noktasını ne kadar iyi görürse, o kadar iyi sinyalleri toplar. Daha sonra LNB, bu sinyalleri uydu alıcısının anlayacağı dile çevirir.

LNB’yi içinde elektronik devreler bulunan, dışı bazen metal, bazen plastik ile kaplı sinyal dönüştürücüsü diye tarif edebiliriz. İngilizce Low Noise Block (Düşük Gürültü Kütlesi) kelimelerinin kısaltması olan LNB’ye, Low Noise Amplifier (Düşük Gürültü Yükseltici) ve Low Noise Converter (Düşük Gürültü Dönüştürücü) diyenler de bulunmaktadır.

Uydudan gelen sinyalin yükseltilmesi ve dönüştürülmesi gerekmektedir. Çanağın topladığı uydu sinyallerini alan LNB, bunları işler, yükseltir ve uydu alıcısına gönderir. Bütün bu işlemleri kablo üzerinden, uydu alıcısından aldığı elektrik gücü ve komutlar ile yapmaktadır. Bu işlem esnasında LNB gürültü üretir. Piyasa da bulunan LNB’lerin (veya kutularının) üzerinde 0.3dB, 0,2dB veya 0,1dB gibi değerler kullanılmaktadır.

Bu değerlerin her biri LNB’nin çalışırken ürettiği gürültü seviyesini belirtmektedir. Bu konuda gerçek güvenilir testlerin ve kontrollerin maalesef yapılmadığını gözlemlemekteyiz. Eski uydu hobicileri, geliştirilen teknolojilere rağmen 0.6 dB eşiğinin altında LNB olmadığını iddia etmektedirler.

LNB iç yapısı
LNA – Low noise amplifier: Genellikle; Uydu sinyalleri çok zayıflamış bir şekilde çanak antenlere ulaşırlar. İsminden de anlaşılacağı gibi gelen zayıf sinyalleri güçlendirmek LNA’nn görevidir.

LNC – Low noise converter: Uydu içbirim ekipmanlarının yaptığı digital işlemler yüksek frekanslarda bir çok sorunu beraberinde getirir. Bu nedenle iç birimler IF , L-Band gibi frekanslarda çalışırlar. Nevarki bu sinyallerlede uydu haberleşmesi mümkün değildir. LNC’ler bu noktada devreye girerler ve yüksek frekansları ; düşük frekansları çevirerek iç birimler tarafından işlenebilir hale getirirler. Bu çevrim sırasında da yine zayıflayan sinyaller güçlendirilir. LNC’ler bir mixer ve local osilatörden oluşmaktadırlar.

LO – Local Osilator: İçbirim ekipmanları belirli bir tuner değerine sahiptir. Receiver (uydu alıcıları) genellikle 950Mhz-2150Mhz frekans aralığındaki sinyalleri işleyebilirler. Local osilatorler frekans dönüşümü sırasında devreye girerler. uydu sinyalinden, local osilator değerinin çıkartılmasıyla elde edilen L-Band sinyal frekans değeri, receiver için anlamlı bir hale getirilmiş olur. Formülü göstermek gerekirse; L-band sinyal frekansı = Uydudan gelen sinyal – LO frekansı

LNB nasıl seçilir?
Size gereken LNB'nin hangisi olduğunu bilebilmek için öncelikle "Hangi yayınlar izlenecek, hangi çanak kullanılacak?, kaç kullanıcı izleyecek? sorularının cevabını bilmek gerekiyor. Eğer amacınız kendinize küçük çanaklı bir uydu sistemi kurup Türk ve Avrupa yayınlarını izlemek ise o zaman aşağıda anlatılan onca şeyin hepsini öğrenmeniz kesinlikle gerekmiyor.

Size gereken kendinden offset feedli bir "Ku Universal LNBF' "dir. Böyle bir LNB Türk uydu yayınlarının tamamını, avrupa yayınlarının ise %95'ini almanız için yeterlidir. Piyasada satılan LNBlerin %95i bu türdendir. Fiyatları 15 dolar mertebesindedir ve birçoğu türkiyede üretilen 10-15 değişik markada piyasada bulunmaktadır.

(Türk LNB üreticisi yok. Sadece sürümü çok olan modellerden yabancı isim markalarla montaj (CKD üretim) yapılmaktadır). Eğer çanak birkaç uydu alıcısına paylaştırılacaksa Twin veya Quad universal, merkezi sistemden çok kullanıcıya dağıtılacak ise Quattro Universal kullanılır. Piyasa markaları arasında bir tavsiyemiz yok.

Ancak dünyanın belli başlı üreticilerinin (ALPS , ALPS UK, ASTROTEL, ASTRX, CAL AMP/Gardiner, CAMBRIDGE, CHAPARRAL, FTA (MTI Europe), GRUNDIG, HYTON , MTI, NICHIMEN (Philips LNBler), SAMSUNG EM, SHARP , SWEDISH Microwave , VECCOM, ZINWELL) sitelerine bir uğramanız oldukça aydınlatıcı olabilir. Eğer çanağınız büyükse, veya almak istediğiniz yayınlar arasında C bandında olanlar da var ise veya uydudan zor alınabilen bir kanal veya data almak amacında iseniz o zaman aşağıdaki teknik bilgiler işinize yarayacaktır sanıyoruz
 
Üst Alt