Son Konu

Pedagog Kime Denir? Uzmanlık Alanı Nedir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Çocuğunuz dünyaya geldikten sonra anne ve babalık başlar. Çocuğunuz için her şeyin iyi olmasını ve doğru şeyler yaptığınızdan emin olmayı istersiniz. İyi beslenmesi, yaşına uygun aktiviteler yapılması, uyku düzeninin sağlanması gibi merak edilenler ve ellerinden geldiğince uygulananlar doğrultusunda geçer zaman. Çocuğun yaşam kalitesinin artması, anne ve babaların stres yönetimi ve sorunlarla başa çıkma konusunda destek olan kişiye pedagog denir. Çocuk psikolojisi, gelişimi ve eğitimi alanlarında uzmanlaşmış kişilerdir.

Bu kişilerin asli görevleri ailelerin göremedikleri veya hata yaptıkları yerde müdahale etmek ve duruma göre teşhiste bulunmaktır. Ailenin çocukla çocuğunda aileyle olan ve olabilecek problemlerinde rehberlik yaparak yol gösterir. Türkiye'de pedagog ünvanına sahip olabilmek için üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinden mezun olmak gerekir.

Pedagog seçerken bu alandaki eğitimine ve tecrübesine bakmalısınız. Çocuğunuzun psikolojisini ve gelişimini teslim edeceğiniz kişiyi iyi değerlendirmenizde fayda var. Pedagog veya psikologlar çocuğun yaşadığı ruhsal bozukluğu tek başına tedavi edemez ve tedavi için ilaç yazamaz. Pedagogla görüşmek ve çocuğunu ona göstermek dedikodu malzemesi yapılır ve çocuğunuz problemli gözükür diye düşünmeyin ve çekinmeden bir uzmana başvurun. İnsanların ne düşündüklerini değil çocuğunuza neyin iyi geleceğini düşünün.

Mutlu ve huzurlu günler için, çocuğun eğitimi ve sağlığı için, doğru davranma ve stres yönetimi için pedagogla görüşmek iyi gelecektir.

✪ Hangi Durumlarda Pedagog ile Görüşmeliyim?

Çocuğun sürekli yalan söylemesi
Çocuğun paylaşmayı öğrenmek için direnmesi
Kardeşleriyle sık sık kavga etmesi
Oyun ve teknolojiye bağlılık olması
Uyku eğitimi verilememesi
Yemek yeme problemi yaşanması
Doğum öncesi ve sonrası annelik eğitimi için
Lohusalık dönemi için rehberlik ve danışmanlık için
Anne ve babanın çocuğa tutumları ve ortak tutum sergileme için
Çocukların ergenlik döneminde huysuzluk ve cinsel gelişim için rehberlik yapma
Çağımızın hastalığı olan internet ve bilgisayar bağımlılığı ve çözüm yolları için
Tuvalet eğitimi ve benzeri durumlarda pedagog ile görüşmeniz gerekebilir.


Pedagoglar ailelerin göremedikleri detayları gördükleri ve ileride olabilecekleri öngörebilecekleri için erken teşhis adına aksaklık olmadan da başvurabilirsiniz. İleride ihtiyaç duymamak ve danışmanlık olarak destek almak için pedagog tavsiyesi almak faydalı olur.

✪ Pedagoglar Hangi Alanlarda Hizmet Verirler?

Eğitim: Okullarda eğitim süreçlerinde verimin artması ve okulla ilgili uyumun sağlanması için çalışırlar. Rehberlik yaparak herhangi bir başarısızlık, okula karşı isteksizlik ve uyumsuzluk durumlarında müdahale ederler.
Zeka Seviyesini Uyumlar: Çok sık rastlanmasa da üstün zekalı veya zeka geriliği gibi durumlarda yaşanabilecek uyumsuzlukların incelenmesi ve çözüm üretilmesinde aktif rol oynarlar.
Aileye Danışmanlık: Aile ve çocuk arasında köprü görevi alarak rehberlik yapar.
Bilirkişi: Resmi kurumlarda alınan kararlara etki ederek, rapor hazırlama gibi sorumlulukları da vardır.
 
Üst Alt