Son Konu

Yaz döneminde su tüketimine dikkat!!

Welcome! You have been invited by Kerim31 to join our community. Please click here to register.

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
96293.jpg
96293.jpg
Sıcak yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte formda görünmek için diyet yapıyor, beslenmemize dikkat ediyoruz; evet su içmeye ne kadar ihtimam gösteriyoruz?

Yaz devrinde sıcaklığın artmasıyla birlikte bilhassa su ve likit tüketiminin kıymeti artmaktadır. Sıcak havalarda ziyade fizikî aktivite yapıldığında, ziyade proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, vücut ısısını artıran ateşli illetlerin geçirildiği durumlarda, bilhassa yaz aylarında sık görülen bağırsak enfeksiyonu ve ishal üzere hastalık durumlarında likit kaybı artar. Bu durum vücudun su gereksiniminde artışa neden olur. Çoğumuz suyun kıymetini önemsemememize karşın suyun özellikleri saymakla bitmez:

·Su, iştahı doğal olarak bastırır ve vücudun depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur.

·Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, alınan su ölçüsü azaldıkça vücutta depolanan yağ ölçüsü artmaktadır.

·Su insan hayatında oksijenden sonra gelen en değerli öğedir. İnsan vücudu besin almadan haftalarca dayanabilmesine rağmen, susuz lakin birkaç gün yaşayabilir. Yetişkin insan vücudunun ortalama %60’ı sudur.

·Su, besinlerin sindirimi, emilim ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin böbreklerden süzülerek atılması ve vücut ısısının teftişi için en değerli besin öğesidir.

·Kilo kaybına yardımcı olmak için aslında en pratik formül su içimidir.

Günlük ne kadar su içmeliyiz?

Alınan her bir kalori için 1 ml. yahut kilogram başına 35 ml. su alımı önerilmektedir. Umumi olarak; günlük yaklaşık olarak 2 litre su tüketimi gereklidir. Yerküre Sıhhat Örgütü (DSÖ); likit kaybını önlemek için bayanların günde 10 bardak, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir.

Gün içerisinde çay, kahve, meyve suyu, kolalı gazlı içecekler üzere içecekleri likit olarak tercih edebiliriz. Ama bu içecekleri su bölgesine düşünmemeliyiz. Gün içerisinde bu tip içeceklerden çok tükettiğimizde su isteğimiz azalabilir. Bilhassa çay ve kahvenin kafein içeriğinden dolayı ziyade tüketimi, diüretik tesirleri ile vücuttan daha çokça su atılmasına sebep olur. Alkollü içecekler de birebir haldedir. Atılan bu suyun alanına kesinlikle konması gerekir. Bu yüzden çay, kahve üzere içeceklerin suyun noktasına geçtiğini düşünmek yanlıştır. Meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler ise içerdikleri olağan şeker orantısından ötürü, çokça tüketildiği hengam vücutta yağ artışına sebep olur.

Yazın likit gereksinimini karşılamak için su haricinde ayran, taze sıkılmış meyve suyu, buzlu çay, şekersiz komposto yahut şekersiz mesken prodüksiyonu limonata tercih edilebilir.

Bilirkişi Diyetisyen Deniz BERKSOY

 
Üst Alt