Son Konu

20 yaş dişleri!!

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
106027.jpg
106027.jpg
Bu dişler 17–25 yaşları arasında sürüdüğü için 20 yaş dişi de denmektedir.

Tüm vücudun beslenmeye en çok gereksinim duyduğu yaş periyodunda sürmeleri, çene arkında ehil nokta bulamamaları ve diş arkının en ahir bulundukları için yeteri kadar temizlenememelerine bağlı olarak 20 yaş dişleri umumiyetle sıkıntılı dişlerdir.

Çeşitli nedenlerle çene kemiği içinde kalarak süremeyen dişler gömük dişlerdir. Sair dişler de gömük olabilir. Ama gömük diş denince birinci olarak akıla gelen 20 yaş dişleridir. Şayet düzgün sürmüşse, enfeksiyon, ağız kokusu, çürük meselesi yoksa, aksi dişle temas edecek bir doğrultuda ve nokta darlığına sebep olmayacak biçimde sürerse 20 yaş dişlerinin çekimine her hengam gerek yoktur.

Gömük dişler her hangi bir sorun yaratmıyorlarsa da çekilmeden oldukları mahalde bırakılabilirler.

cerrahi_dis_05.jpg
cerrahi_dis_07.jpg

Yirmi Yaş Dişi Neden Çekilir?
Çürük: Dişin sürmesi sırasında oluşan yuvada tükürük, bakteri ve yiyecek artıkları birikirse dişte çürük oluşturabilir ve yanındaki dişi de tehdit edebilir. Bunları erken fark etmek zordur. Çürük oluşursa bu dişlerde ve etraf dokularda enfeksiyona ve apseye neden olabilir.

cerrahi_dis_01.jpg
cerrahi_dis_02.jpg
cerrahi_dis_03.jpg
cerrahi_dis_04.jpg

Dişeti Apsesi(Perikoronitis): Bir kısmı sürmüş dişlerde, dişin üzerinde kalan diş eti çiğnemeye bağlı olarak ezilir, iltihaplanır. O ortamda ağız kokusuna, ağrıya ve şişliğe neden olur. Bazen ağız tam olarak açılamaz yahut ağız külliyen açılamayabilir. Devrinde ve ehil teşebbüs yapılmazsa lenfler aracılığı ile iltihap yanak ve boyun yerine de yayılabilir.

Basınç Ağrısı: Sürme sırasında 20 yaş dişleri komşu dişlere de basınç yapıp o ortamda basınç ağrısına neden olabilir. Velev yandaki dişte aşınmaya neden olabilir.
cerrahi_dis_06.jpg
Ortodontik Gayeli: Konum darlığı nedeniyle oluşan çapraşıklıklarda öteki dişlere nokta açmak ve tedavinin geri dönüşünü önleyebilmek için 20 yaş dişleri çekilebilir.
Protezle İlgili Sebepler: Protez planlaması yaparken bazen sorun yaratabilecek 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekebilir.

Kist Oluşumu: Gömülü dişlerin etrafında kistik oluşumlar görülebilir. Bu oluşumlar büyüyüp kırıklar olabilecek kadar kemiği zayıflatabilir. Bu türlü durumlarda yirmilik dişlerin çekimi geciktirilmeden yapılmalıdır.

Çekim Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
• Ağrı, enfeksiyon yahut kanama gelişmemesi için yara konumu ile oynanmalıdır.

• Çekim sonrası hafif bir ağrı olağandır, anestezi tesiri geçmeden aspirin harici bir ağrı kesici kullanabilir (Aspirin kanamayı arttırır).

• Çekim sonrası birinci 24 saat o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.

• 2 gün boyunca haddinden fazla sıcak (kanamayı arttırır) şiddetli soğuk (iyileşmeyi geciktirir) azıklar ve içecekler tüketilmemelidir. Yara tam güzelleşinceye kadar yumuşak besinler tüketilmeli, bol bol su içmelidir.

• Çekim sonrası 3 gün sigara içilmemelidir (Aslında hiç içmemek en doğrusu). Sigara, sıcaklığı, ortama yaydığı zehirli hususları ile güzelleşmeyi bozmaktadır. Ayrıyeten sigara içerken ağızda oluşan vakum nedenli ile çekim alanından mütemadi kanama olmaktadır.

• Şayet çekim yanına dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle çekim sonrası 20–30 dakika tampon yapılmalıdır. Pıhtı oluşana kadar tampon ağızda tutulmalıdır. Kanama devam ediyorsa yeni bir tampon konulmalıdır. Tamponun sık değiştirilmesi kanamayı arttırır.

• Operasyon sonrası yüzde şişme ihtimaline karşılık yere soğuk tampon uygulanır.

• Çekim sonrası birinci 24 saat içinde dişler fırçalanmamalı. 2. gün yalnızca çekim yanı dışındaki kesimler fırçalanmalıdır.

• Gerek görülürse müsait gargaralar kullanılabilir.

 
Üst Alt