Son Konu

2011 Yılında Mars'tan Gelen Meteorun Sırrı Çözüldü

elektronikci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,387
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Dünya'ya biraz irice bir meteor düşmesi durumunda gezegenimizin başına neler geleceğini dinozorların kıssasından az çok biliyoruz. Neyse ki gerek Güneş, gerekse de Jüpiter bizi devasa kütleleri sayesinde koruyor ve yaklaşan neredeyse her gök cismini kendilerine çekiyorlar. Haliyle gezegenimiz de çok daha küçük göktaşları ile karşılaşıyor.

Bu durum elbette ki meteorların ve göktaşlarının çok az olmalarına neden oluyor. 2011 yılında Sahara Çölü'nde bulunan bir meteor da bu nedenle epeyce değerli görülüyor. Daha değerlisi ise bu meteorun geldiği yer. Çünkü bu göktaşı Mars'tan geliyor.

Milyonlarca yıl öncesinden yolculuk


8ea8fd8d2423da19cb2c1485cc0f0737be7830f0.jpeg

Mars'ta ne olduğunu anlayabilmek için kızıl gezegene pek çok araç gönderildiğini biliyoruz. Siyah Hoş ismi verilen NWA 7034 katalog numaralı göktaşı modülü tıpkı vakitte insanlığın elindeki en eski Mars yapısı örneklerinden birini oluşturuyor.

Bilim insanları bu göktaşının kaynağını tespit ettiklerini açıkladı. Buna nazaran meteorun kopup gezegenimize geldiği yer, Karratha ismi verilen bir kraterdi. Bu ismin seçilmesinin nedeni ise Avustralya'da bulunan Karratha'nın en eski taş örneklerinin çıktığı yer olması.

Farklı volkanik minerallerden ve kaya tiplerinden oluşan jeolojik örneklere breş adı veriliyor. Siyah Hoş isimli bu taş sayesinde Dünya'dan örnekler ile Mars'ın yapısı kıyaslanarak iki gezegenin geçmişindeki farklılıkları da ortaya çıkarmak mümkün olacak.

Bilinen tek breş örneği

7d415f6d3eec68daa4dc070415eda65c302fbc2f.jpeg

Araştırmanın başındaki isim olan Curtin Üniversitesi'nden gezegenbilimci Anthony Lagain, bilinen tek Mars kaynaklı breş örneği sayesinde 4,48 milyar yıl öncesine de ışık tutulabileceğini söylüyor. Hatta bu bilgiler gezegenimiz için de kıymetli ayrıntılar verebilir. Toprak kaymaları ve tektonik hareketler yüzünden Dünya'da da bu kadar eski örnekler bulmak kolay olmuyor.

Araştırmacılar taşın kaynağını bulmak için Pawsey Süperbilgisayar Araştırma Merkezi'nde 90 milyon tespit edilmiş kraterin bilgilerinin kullanıldığı bir çalışma yaptı. Boyutsal ve yörüngesel tahminlemelerin ve hesaplamaların yapılması için özel bir algoritma geliştirildi. Böylelikle taşın nereden geldiği de ortaya çıkmış oldu.

Bugüne kadar Dünya'ya Mars'tan 300 civarında göktaşı geldiği kestirim ediliyor.


 
Üst Alt