Son Konu

2020 Nobel Kimya Ödülü iki kadın profesöre!

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
2020-Nobel-Kimya-Ödülü-kazananları-Emmanuelle-Charpentier-ve-Jennifer-A.-Doudna.jpg

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları belli oldu. Bu yılki salgın sebebiyle çevrim içi olarak düzenlenen etkinlikte Nobel Komitesi tarafından ödülün sahipleri açıklandı. CRISPR / Cas9 teknolojisini geliştiren Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna bu yılki ödülün sahipleri oldu. Biliyorsunuz gen değiştirme araştırmaları yıllardır sürüyor ve CRISPR bu noktada gerçekten de çok önemli bir buluş.

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları: Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna


Özellikle Çin’in konu hakkında yaptığı çalışmalar dikkat çekerken, Komite Nobel Kimya Ödülü’nü Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna‘ya genom düzenlemesinede yeni bir yöntem geliştirdikleri için verdiğini duyurdu.

Uzun yıllardır birlikte çalışan Doudna ile Charpentier ikilisi bakterilerin dış etmenlere bağışıklığında rol oynayan enzimler olarak bilinen CRISPR/Cas9’un, programlanabilir bir şekilde genomun değiştirilip düzenlenmesinde kullanılabileceğini öneren ilk bilim insanları oldu.

Bu yönteme ”gen makası ya da genetik makas” olarak da adlandırılan CRISPR/Cas9 teknolojisi, gen düzenlemede devrim yarattı. CRISPR / Cas9 gen makası kullanılarak, birkaç hafta içinde yaşam kodlarını değiştirmek mümkün hale geliyor.

Araştırmacılar bunları kullanarak hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA’sını son derece yüksek bir hassasiyetle değiştirebilirler. Bu teknolojinin yaşam bilimleri üzerinde devrim niteliğinde bir etkisi olacağını söylemek mümkün, yeni kanser tedavilerine önemli katkıda bulunmasının yanında, kalıtsal hastalıkları tedavi etmeyi de mümkün hale getirebilir.

Profesör Emmanuelle Charpentier, Almanya’daki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsünde direktör ve mikrobiyoloji, genetik ve kimya araştırmacısı. Jennifer Doudna ise California Üniversitesi bünyesinde biyokimya alanındaki çalışmalarını halen sürdürüyor.

Nobel Ödülleri ise devam ediyor. Yarın(8 Ekim Perşembe) günü Nobel Edebiyat Ödülü, 9 Ekim Cuma günü ise Nobel Barış Ödülü sahiplerini bulacakken, 12 Ekim Pazartesi günü de Nobel Ekonomi Ödülü’nün kazanını açıklanacak.

 
Üst Alt