İslam dininde Adak Nedir? (Nezir) konusunda açıklayıcı bir yazı. Zira bilindiği üzere Türkçe’de adak olarak geçen ifade kaynaklarımızda nezir olarak geçmektedir.
Adamak eylemi.
Nezir – adak kelimesinin dini kaynaklarda kullanımıdır.
Yaratıcıya istediğinin olduğu taktirde, karşılık olarak Yaratıcısının hoşuna gidecek bir şey yapacağına söz vermesi.
Dinde Adak Nedir? Konusu
İslam dininde Adak, bir kimsenin dinen mükellef olmadığı halde, farz veya vacip türünden herhangi bir ibadeti yapacağına, icar edeceğine dair Allah’a (c.c) söz vermesine denmektedir. Adak, bir ferdin, arzu ettiğine, dilediğine kavuşmak vaya korktuğu bir şeyden sakınmak konusunda yüce Allah’ın (c.c) yardımı ve desteğini dilemesidir. Bu niyetiyle, kendiliğinden bir takım dini mükellefiyetler altına girmesi olarak adak konusunu kısaca yorumlayabiliriz.
Bu açıdan, adak konusu hemen hemen var olan ve olmuş bütün dinlerde değişik şekillerde de olsa yer almaktadır. İslam dininde adak 2 çeşittir.
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Nezir iki çeşittir: Kimin nezri Allah’a itaat ile ilgiliyse bu adak Allah içindir. Bunda vefa gerekir. Kimin adağı da Allah’a masiyetle ilgili ise işte bu adak şeytan içindir, bunda vefa yoktur. Böyle bir adakta bulunan kimse, adak için, yeminde olduğu gibi kefarette bulunur.” (Kütübi sitte Hadis No: 5750)
İslam dininde yapılmış olan bir adağın dinen geçerli olabilmesi için, adak niyetinde bulunan kişinin önce akıllı olması gerekmektedir. Sonra ise buluğ çağına erişmiş ve İslam dinine mensup bir Müslüman olması gerekmektedir. Adak adanan şeyin, gerçekte mümkün, dinen ise makbul ve meşru olabilmesi için, namaz, oruç, hac, kurban, sadaka gibi farz veya vacip ibadetler türünden olması gerekmektedir.
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Masiyette (günah şeylerde) adak yoktur. Bunun kefareti de yemin kefaretidir.” Hadis No:5744
Günümüzde ve geçmişte yanlış düşünceye sahip insanların yapmış olduğu gibi türbelere mum yakmak, ağaçlara bez bağlamak, horoz kesmek, şeker ve helva dağıtmak gibi şekiller de yapılan şeyler adak olmayacağı gibi geçersizdir.
Bir adağa niyet edildiği taktirde eğer şartlarına da uygun yapılmış ise yapılan adağın yerine getirilmesi adakta bulunan kişinin üzerine vaciptir. Yapılan adaklarda, belli bir mekanı, malı veya fakiri zikretmiş olmak bağlayıcı bir neden değildir. Asıl olan, yapılması gereken o ibadetin yerine getirilmesidir.
Sitemizde yer alan Adak İle İlgili Hadisi Şerifler başlıklı konuda pek çok hadisi şerife ulaşabilirsiniz.