morfeus
Yeni Üye
Adanalılara Mercimek Köftesi Tanımı İçin Materyaller
- 2 su bardağı yaprak kırmızı mercimek
- 1 su bardağı orta uzunluk bulgur (Çok iri yada setik (ince) değil )
- Yarım su bardağı setik (En ince bulgur)
- Yarım bağ maydanoz
- Yarım bağ taze yeşil soğan yaprakları (Beyaz tarafı değil)
- 4-5 adet orta uzunluk kuru soğan
- Zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 -1, 5 yemek kaşığı adana biber salçası
- 5 su bardağı su (Haşlamak için)
- Yarım çay bardağı su (Sıkmak için elimize değdireceğimiz)
Adanalılara Mercimek Köftesi Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Mercimekler güzelce yıkanır (ben 9-10 kez yıkıyorum yeniden de köpüğü girmiyor )
- Düdüklü tencere de mercimek haşlanır.
- Bu ortada soğan yemeklik biçimde küp küp doğranır tavaya alınır zeytinyağı eklenir.
- Üzerine altı kısılır ve pembeleşene kadar kavrulur. Bol yağda kavrulduktan sonra altı kapatılır ve içerisine salça ek edilir uygunca salça ezilir topak topak kalmasın.
- Mercimek haşlandıktan sonra üzerine bulgurlar ek edilir ve içerisine kimyon eklenir ağzı kapatılır
- Bulgurların mercimek içerisinde suyunu çekmesi için 15 -20 dk beklenir ( biraz fazla bekliyorum o ortada salatayı yapıyorum ve daha yeterli şişiyor bulgur hemde çok sıcaklığı gidiyor)
- Yoğurma tepsisine karışım dökülür ve üzerine salçalı soğan dökülür ve uygunca yoğurulur.Birbirine geçmesi gerekli.
- Elimizle sıkım yaptığımızda tutuyorsa yoğurma süreci kafidir.
- Yanımıza aldığımız suya elimizi batırarak elimize yapışmayacak kadar sulandırsak avucumuzu kâfi sıkım yapıp yapıp servis tabaklarına koyabilir. Yanında salata ve ayran ile servis yapabilirsiniz. ( ben limon kullanmıyorum yakıştığını düşünmüyorum marul ortasında da sevmiyorum bu şeklde servis etmeyi tercih ediyorum ) Deneyen herkese afiyet olsun.