Son Konu

Afganistan ve Irak İşgalinin Mimarı Donald Rumsfeld Öldü

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-ac5ec35321d66a4bd012f12bc82713a82729d8a0.jpg


Afganistan ile Irak'ın işgalinde değerli rol oynayan eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in 88 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.






Rumsfeld'in ailesince yapılan yazılı açıklamada, eski Bakanın New Mexico'daki konutunda öldüğü belirtildi.

Açıklamada, "Tarih onu 60 yıllık kamu hizmetinde fevkalâde başarılarıyla hatırlayacaktır fakat onu en düzgün tanıyanlar ve bundan ötürü da hayatı sonsuza kadar değişenler eşi Joyce'a, ailesi ve arkadaşlarına olan şartsız sevgisi ve ülkesine adadığı hayatındaki dürüstlüğü ile hatırlayacaktır." sözüne yer verildi.

Rumsfeld, Lider Gerald Ford devrinde 1975-1977 yılları ortasında Savunma Bakanlığı yapmıştı.

Kongre üyeliği ve ABD'nin NATO Daimi Temsilciliği vazifelerinde de bulunan Rumsfeld'in özel bölüm ve kamu mesleğindeki en kritik devir ise George W. Bush'un başkanlığında 2001-2006 yılları ortasında Savunma Bakanlığı yaptığı periyottu.


İşgallerde kritik rol oynadı




11 Eylül taarruzları sırasında bakanlık vazifesinde bulunan Rumsfeld, daha sonra Afganistan ve Irak'ın işgallerinde son derece kritik rol oynadı.

Ataklardan çabucak sonra, El Esas yerine Irak'a savaş açma fikrini ortaya atan isim Rumsfeld'di lakin devrin Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Kumandanı Tommy Franks'ın El Esas'ın Afganistan'da yuvalandığı ve savaşa oradan başlanması gerektiğine yönelik brifinginden sonra olayların seyri değişmiş ve gözler Afganistan'a dönmüştü.

Rumsfeld, daha sonra Irak'ta kitle imha silahları bulunduğu tezini ortaya atmış ve bu ülkenin de işgaline yer hazırlayan fitili ateşlemişti.

 
Üst Alt