Son Konu

Ağız bakımı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yalnızca diş fırçası ile dişlerin birbirine bakan ara yüzeylerinin paklığı tam olarak yapılamamaktadır. Dişeti marazları dişlerin ara yüzeylerindeki dişetinden başladığından bu nahiyelerin ariliği çok değerlidir. Günde bir kere, tercihen akşamları diş fırçalama sonrası dişlerinizin aralarını temizlemeniz önerilmektedir. Dişlerin ara yüzeylerini temizlemek için birçok araç vardır.

Doğal dişlerinizin aralarını diş ipi ile temizlemelisiniz. Mumlu, mumsuz, mentollü, florürlü, klorheksidinli çeşitleri bulunan diş ipi; iki elin orta parmaklarına sarılıp sabitlenerek ve iki işaret parmağı ile yönlendirilerek uygulanır. Kullanırken dişeti altına kadar inilmeli ve tüm diş yüzeyi dişetinden dişe yanlışsız sıyrılarak temizlenmelidir.

Köprü protezleriniz varsa diş ipi diş aralarından geçemediği için proteze dahil olan dişlerin ara yüzeylerinin ve köprü gövdesinin altının temizlenmesinde şahsi bir diş ipi kullanılır. Bu ipler; köprü arasından geçmeye yarayan iğne üzere olan sertleştirilmiş uç kısım, temizleyici süngerimsi kısım ve alışılagelmiş diş ipi kısımlarından oluşur.

Dişeti illeti nedeniyle ya da gayrı bir nedenle geniş, sistemsiz ve konkav diş ve kök yüzeylerinin varlığında, implant pratikleri sonrası bu kesimlerinin paklığında diş arası fırçaları kullanılmaktadır. Farklı kalınlıklarda ve tiplerde diş arası fırçaları bulunmaktadır.

Dişlerin aralarını temizlemede kullanılan başka bir araç da yüksek basınçlı su püskürten aletlerdir. Hanede kişi diş aralarının, protezlerinin ve ortodontik braketleri ve tellerinin aralarının temizlenmesinde yardımcı olarak kullanabilir. Yumuşak bakteri plağını ve kaba azık artıklarını temizler. Dişe yapışmış plağı temizleyemez, bu nedenle diş fırçası ve diş ipinin tarafını tutamazlar, onlarla birlikte kullanılırlar. Ayrıyeten tedavi edilmemiş ağızlarda derin periodontal ceplerin varlığında besin artıklarını basınçla cep içine iterek periodontal abselere neden olabilirler. Diş doktorunuza danışarak kullanmalısınız.
Diş doktorunuz sizin için elverişli olan diş arası temizleme aracını önerecektir.
Dişlerimi nasıl fırçalamalıyım?
Ağız içerinde diş, implant üzere sert doku yüzeyleri biyofilm ismi verilen bir tabaka ile kaplıdır. Bu sinema tabakasında %15-20 yoğunlukta bakteri bulunmaktadır. Diş çürüğü ve dişeti marazlarını biyofilm içerisindeki bakteriler oluşturmaktadır. Ağızdaki bakterilerin ortamdan uzaklaştırılarak ağızda bulunma müddetlerinin en aza indirilmesi için dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Dişlerimi nasıl fırçalamalıyım? Ağız bakımı bir bütündür. Dişler, diş araları, lisan ve tüm ağız iç yüzeylerinin aklığını içermektedir.

Diş fırçalama bu bütünün kıymetli bir kesimidir. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan evvel en az 2 dakika müddet ile dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanması gerekir.

Dişler ile dişetinin birleşim kesiminin fırçalanması değerlidir. Dişeti illeti bu nahiye ile dişlerin ara yüzeylerinde başlamaktadır. Başkaca en art dişlere, dolgu, kuron ve öbür restorasyonların muhitindeki meydanlara ulaşmaya dikkat edilmelidir.

Üst çene ve alt çenedeki dişler başka fırçalanmalıdır. Fırçalamaya en art dişten başlanır. Diş fırçası; yarısı dişte yarısı dişetinde olacak ve fırçanın kılları dişetine bakacak biçimde hafif eğimli yerleştirilir. Fırçayı bölgesinden kaldırmadan hafif titreşim hareketi yapılır ve akabinde dişetinden dişe yanlışsız süpürme hareketi yapılarak birikintiler uzaklaştırılır. Bu hareket o ortam için 15 sefer tekrarlanır. Fırça uzunluğu ilerletilerek dişlerin tüm dış yüzeyleri birebir halde temizlenir. Dişlerin iç yüzeyleri ile çiğneyici yüzeyleri birebir halde fırçalanır. Ön dişlerde fırça dik tutularak dar kesimler temizlenir.
Dilimi de fırçalamalı mıyım?
Lisan sırtı, girintili yapısı nedeniyle plak ve yiyecek artıklarının birikerek bakterilerin çoğalmasına neden olmaktadır. Bu bakterilerin bir kısmı sülfür oluşturarak ağız kokusuna neden olur. Lisan sırtı, hem mikroorganizmaları, hem de ağız kokusunu azaltmak için lisan fırçası ile arttan öne yanlışsız çekme hareketi uygulanarak her gün temizlenmelidir.
Nefesim neden makûs kokuyor?
Ağız kokusu (halitosis) birçok nedenle olabilmektedir. Ağız içi ve ağız dışı kaynaklı olabilir. Halitosisin %80'i ağız içi kaynaklıdır ve büyük çoğunlukla lisan sırtı kaynaklıdır. Başkaca dişeti iltihabı ve ona bağlı dişeti kanamasının sonucu olarak ya da dişlerdeki çürükler nedeniyle olabilmektedir.

Ağız dışı kaynaklı halitosis oluşma nedenleri ise aşağıdaki üzeredir:
üst ve alt teneffüs yolları enfeksiyonlarında,
sindirim sistemindeki sıkıntılar nedeniyle,
diyabet (şeker) illeti, böbrek yahut karaciğer yetmezliği üzere sistemik marazlar nedeniyle,
diyet, oruç tutma üzere azık, bilhassa de likit alımının kısıtlandığı durumlarda berbat ağız kokusu şikayetiniz olabilir.

Birinci olarak ağız bakımınızı tertipli olarak ve lisan sırtını da içerecek halde yapınız. Şayet şikayetiniz birebir formda devam ediyorsa kesinlikle diş doktorunuza başvurmalısınız.

Istenilmeyen ağız kokusu şikayeti ile doktorunuza başvurduğunuzda etken tespit edilerek ağız içi kaynaklı ise sorun tedavi edilir ya da ağız dışı kaynaklı olduğu düşünülüyorsa tıp doktorlarından konsültasyon istenerek gerekli tedavi için yönlendirilirsiniz.
Ağız gargarası kullanmalı mıyım?
Ağız gargaraları ve suları içerdikleri hususlara nazaran çeşitlidir. Bu eserler diş fırçasının ve diş ipinin mekanik tesirinin konumuna geçemez gelgelelim yardımcı olarak kullanılabilirler. Alkol içeren gargara ve ağız sularının uzun periyodik tasarrufu tavsiye edilmemektedir.

 
Üst Alt