Son Konu

Ağız kokusunun neden oluşur?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Halk arasında nefes kokusu olarak bilinen ağız kokusu hem kimseyi hem de etrafındaki epeyce rahatsız eden bir durumdur. Ağız kokusu olan bir kişi umumî olarak bu kokuya alıştığı için ağız kokusunun bir oburu tarafından kıymetlendirilmesi kaçınılmazdır. Olağan olarak sabah uyanıldığında ya da uzun vadeli açlıklarda ağız kokusu oluşabilmektedir. Birçok ağız kokusu iç illetlerden kaynaklandığı üzere mide kaynaklı ağız kokusu da vardır. Ağız kokuları, ağız içi ve ağız dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Ağız dışından kaynaklanan ağız kokusu daha az görülürken ağız içi kaynaklı ağız kokusu daha sık görülmektedir. Ağız içi kaynaklı ağız kokusu nedenlerinin başında ağız içinde biriken bakterilerdir.

Ağız kokusunu gidermek için kimi bilinmesi gereken noktalar vardır. Sistemli ağız ve diş bakımının yanında uyulması gereken kurallar vardır.

• Dişlerde oluşan tartar ve diş plakları nizamlı olarak temizletilmelidir.

• Dişeti iltihabı, ağız kokusuna neden olur. Şayet dişeti hastalığınız varsa bunun tedavisi yaptırılmalıdır.

• Dişlerdeki çürüklerden kurtulmalıdır. Dişler nizamlı biçimde fırçalanıyor olsa bile şayet dişlerde çürük varsa, ağız kokusu devam edecektir.

• Yanlış yapılan dolgular, yanlış uygulanan diş tedavileri de ağızda bakterilerin yerleşmesine sebep olur. Bu bakteriler de kokunun oluşmasına sağlar.

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

• Ağız kokusunun birinci nedenlerinden biri diş aralarında ya da ağız içinde öbür yerlerde biriken yemek artıklarıdır.

• Dişeti, diş etrafında oluşan iltihaplar, diş kökü ve ağız içi yaraları ağız kokusuna neden olur.

• Lisan kökünde yerleşmiş bakteriler

• Nadir de olsa ağız içi tümörleri

• Sigara ve alkol tüketimi

Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Ağız kokusu tedavisi için birinci evvel ağız kokusunun hangi nedenden oluştuğunu bilmek gerekir. Şayet ağız ve diş bakımına ehemmiyet verildiği halde ağız kokusu varsa bunun altında çok daha farklı nedenlerin olabileceği unutulmamalıdır. Ağız kokusuna mide reflüsü, akciğer enfeksiyonları, sinüzit üzere marazlar da neden olabilmektedir.

Ağız kokusunu önlemek için tertipli olarak dişlerin fırçalanması ve ağız bakımının yapılmasının yanı sıra diş ipi ve ağız gargaraları kullanılabilir. Dişler fırçalandıktan sonra yemek yememeye dikkat edilmelidir. Takma diş kullanılıyorsa dişler tertipli formda temizlenmeli ve tabibin tavsiye ettiği fırçalama eserleri kullanılmalıdır. Çok şekerli besinlerin tüketilmesi hem dişlerde çürüklere neden olur hem de dişeti illetlerini tetikler. Ağız ve diş bakımı yapılırken muhakkak lisan de temizlenmelidir. Bakteriler en çok lisanda yerleşir. Şayet lisan ariliği yapılmazsa burada yerleşen bakteriler ağız kokusuna neden olur.

 
Üst Alt