Son Konu

Dişhekimliğinde ağız kokusu

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ağız kokusu,sistematik yahut lokal kaynaklı, fizyolojik ve patolojik sebeplerle meydana gelen, şirin olmayan nefestir. Ağız kokusu yerkürenin heryerinde milyonlarca kişisi etkileyen bir durumdur. Erişkinlerin yarısından ziyadesi ömürlerinde en az bir kere ağız kokusu sorunu ile karşılaşmış, bir birden fazla da bu durumdan kronik olarak şikayetçidir.

Ağız kokusu her ne kadar karaciğer mide rahatsızlıkları,ya da diabet üzere sistemik marazlara bağlı olabilirse de ,daha fazla ağız içi kaynaklı olduğu tesbit edilmiştir. Ağız içinden kaynaklanan ağız kokusunun görünür başlı sebepleri , güzel fırçalanmamış dişlerin arasında kalan yemek artıklarının kokuşması, lisan yüzeyinin temizlenmemesi, protez tasarrufuna ya da sigara tasarrufuna bağlı olabilir. Bunların yanısıra makûs ağız hijyeni , çürük diş, dişeti marazları, bed yapılmış protezler ve cerrahi operasyonlar da sonrasında ağız kokusuna sebep olabilir.

Ağız kokusunda dişhekimine düşen hizmet; öncelikle ağız kokusunun sistemik bir illetten mı yoksa yukarıda sayılan lokal ağıziçi sebeplerden mi kaynaklandığını anlamaktır. Bundan sonra ise tedavi için lokal etkenlerin ortadan kaldırılması ,çürüklerin tedavi edilmesi, makûs protezlerin değiştirilmesi dişeti marazlarının tedavi edilmesi ,kısacası ağız hijyeninin sağlanması gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra ağız kokusunun giderilmesinde en büyük etken yeniden kişinin kendisidir. Yapılan çalışmalar , ağız kokusunun, günde 2 sefer diş ve lisan fırçalama ile, yemeklerden sonra kullanılan ağız gargaraları ile orantılı olarak , azaldığını göstermiştir. Sonuç olarak ağız kokusu çözümlenmesi gereken bir sıkıntıdır ve bu sorunun çözümlenmesinde en kıymetli faktör yeniden kişinin kendisidir.

 
Üst Alt